Tilskudd til utvikling av kvalifiserings- og integreringstiltak

Sist oppdatert: 24. januar 2025

Kort om tilskuddet

  • Formålet med ordningen er å øke kvaliteten i kommunenes og fylkeskommunenes kvalifiserings-, integrerings- og mangfoldsarbeid. Ordningen skal bidra til at flere innvandrere kommer i arbeid eller utdanning.
  • Tilskuddet skal brukes til å teste ut tiltak og metoder og skal ha overføringsverdi til andre kommuner og fylkeskommuner.
  • For 2025 er det definert fem satsingsområder for tilskuddordningen. De har ulike krav og målgrupper.
  • Søknadsfristen er 19. februar 2025.

Hvem er i målgruppen

Målgruppen er innvandrere. Innenfor satsingsområde 1 til 2 er nyankomne innvandrere som er omfattet av introduksjonsloven (jf. §§ 2 og 17) eller integreringsloven (jf. §§ 9 og 28 og etter midlertidig kapittel 6A), prioritert. For de øvrige; se hvert enkelt satsningsområde.

Tilskuddsmottakere

Alle kommuner kan søke om tilskudd innenfor satsingsområde 1, 2 og 5, enten alene eller sammen med andre kommuner. Det er bare fylkeskommuner som kan søke om tilskudd innenfor satsingsområde 4 gjerne i samarbeid med en eller flere kommuner.

Vilkår for å få tilskudd

  • Går flere kommuner eller fylkeskommuner sammen om å søke tilskuddsmidler, er det den kommunen eller fylkeskommunen som påtar seg prosjektansvaret, som skal signere og levere søknaden.
  • Kommunen eller fylkeskommunen må bidra med egenandel i prosjektet.
  • Prosjektet må ha minimum ti deltakere.
  • Kommunen eller fylkeskommunen skal vise til tidligere prosjekter av god kvalitet innen kvalifiserings-, integrerings- eller mangfoldsfeltet eller innen andre relevante områder.
  • Se rundskriv for øvrige vilkår.

Kriteriene IMDi vurderer søknadene etter

  • Tilskuddsordningen skal bidra til å utvikle og prøve ut kvalifiserings-, integrerings- og mangfoldstiltak innenfor de satsingsområdene som er prioritert i 2025. Satsingsområdene har vi beskrevet nærmere nedenfor.
  • Prosjektsøknadene blir vurdert etter formålet med tilskuddsordningen, gjennomføringsevne og nasjonal overføringsverdi.
    • Formål – er prosjektet i tråd med tilskuddsordningens formål og satsingsområder?
    • Gjennomføringsevne – kan prosjektet sannsynliggjøre god gjennomføringsevne for aktivitetene som er planlagt i prosjektet? I hvilken grad vil aktivitetene i prosjektet bidra til å nå målene for tilskuddsordningen?
    • Overføringsverdi – i hvor stor grad kan kunnskapen, metodene og produktene som utvikles i prosjektet, overføres til andre kommuner?

Se rundskriv for øvrige vurderingskriterier.

Satsingsområder

Satsingsområde 1: innovative løsninger i introduksjonsordningen og opplæring i norsk og samfunnskunnskap. (Dette satsingsområdet omfatter tidligere område 2, 3, 4 og 5).

Målgruppe

Nyankomne innvandrere som er omfattet av introduksjonsloven eller integreringsloven er en prioritert målgruppe. I tillegg vil også innvandrerkvinner bli prioritert dersom kommunen ønsker å samarbeide med sosiale entreprenører.

Disse temaene er prioritert i 2025:

  • arbeids- og utdanningsrettet innhold for deltakere med kort programtid og for deltakere med behov for lengre utdanningsløp
  • utvikling av lokale arbeidsrettede kvalifiseringsløp og samarbeidsmodeller i tråd med læreplaner for forberedende opplæring for voksne (FOV)
  • kommunen som arbeidsgiver ved å rekruttere deltakere i introduksjonsprogrammet til ordinært arbeid
  • korte bransjekurs som kan gi deltakerne opplæring og sertifiseringer i et gitt yrke eller bransje for raskere overgang til arbeid
  • nye modeller for samarbeid med arbeidsgivere, gjerne ved bruk av oppgavedeling
  • bruk av digitale og nettbaserte løsninger for økt fleksibilitet i opplæringen
  • bruk av KI -teknologi og/eller digitale løsninger i utvikling av tiltak og modeller

Listen over er ikke utømmende. Prosjekter som har fokus på innovative løsninger, vil bli prioritert. I tillegg anbefaler vi, der det er relevant, at veiledning på  IMDis Fagressurs for introduksjonsprogrammet brukes i utprøving eller i videreutviklingen av nye prosjekter.

Særlige vilkår

Se rundskrivet for særlige vilkår

Satsingsområde 2: Tiltak som gir psykisk støtte

Kommuner kan søke om midler til å utvikle og prøve ut lokale integreringstiltak som både ivaretar behov for psykisk støtte og bidrar til å styrke overgangen til arbeid eller utdanning. Satsingsområdet skal stimulere til å utvikle og prøve ut

  • arbeidsrettede modeller som gir psykisk støtte
  • arbeidsmåter eller metoder som skal øke progresjon og læringsutbytte i introduksjonsprogrammet

Målgruppe

Målgruppen for tiltaket er nyankomne innvandrere som har hatt eller har psykiske helseutfordringer. Nyankomne innvandrere som er omfattet av introduksjonsloven eller integreringsloven, er en prioritert målgruppe.

Særskilte vilkår

Se rundskrivet for særlige vilkår.

Satsingsområde 4: Etablering av kommunale, interkommunale eller regionale velkomsttilbud

 Prosjektene skal etablere kommunale, interkommunale eller regionale velkomsttilbud. Dette kan omfatte informasjonstiltak, opplæring og tiltak for å øke deltakelsen i fagforeninger, frivillighet og samfunnsliv (se eksempler på etablerte velkomsttilbud i NOU 2022: 18 Mellom mobilitet og migrasjon Arbeidsinnvandreres integrering i norsk arbeids- og samfunnsliv).

IMDi publiserer i starten av 2025 en nasjonal veileder for mottak av arbeidsinnvandrere og deres familier. Veilederen vil vise til gode eksempler og løsninger på hvordan fylkeskommuner, kommuner, arbeidsgivere, frivillige organisasjoner og andre kan etablere, drive og samarbeide om velkomsttilbud for arbeidsinnvandrere og deres familier.

Målgruppe

Målgruppen for velkomsttilbudet er voksne nyankomne innvandrere, for eksempel arbeidsinnvandrere og familiene deres, som ikke er omfattet av introduksjonsordningen eller andre særskilte ordninger i kommunen.

Dette temaet er prioritert i 2025:

  • etablere nye lokale/regionale og videreutvikle eksisterende velkomsttilbud

Særlige vilkår

Se rundskrivet for særlige vilkår.

Satsingsområde 5: Arbeid for mangfold og mot rasisme og diskriminering

I regjeringens handlingsplan mot rasisme og diskriminering er kommunene sentrale aktører i arbeidet med å forebygge og bekjempe rasisme og diskriminering.

Området omfatter tiltak som aktivt skal fremme mangfold og motarbeide, forebygge eller håndtere rasisme og diskriminering i kommunen. Tiltakene kan rette seg både mot kommunens tjenester, sivilbefolkningen i kommunen, frivilligheten og idrett, boligmarkedet eller arbeidsmarkedet.

Kommuner kan søke om tilskudd til å utvikle metoder, modeller og tiltak som har overføringsverdi til andre kommuner. Tilskuddet kan i en startfase gå til å utvikle en lokal handlingsplan mot

rasisme og diskriminering og tiltak som følger av denne, men det er ikke nødvendig å ha en handlingsplan for å søke om konkrete tiltak. Kommunen bør involvere relevante aktører fra sivilsamfunnet i gjennomføringen av tiltaket.

For tiltak som retter seg mot kommunen som arbeidsplass, bør tiltakene involvere de ansatte i utviklingen og gjennomføringen av tiltaket. Dette innebærer at kommuner kan søke om tilskudd til utvikling av metoder, modeller og tiltak som har overføringsverdi til andre kommuner. Eksempler på dette kan være veiledningsmateriell, lokale handlingsplaner, strategier og god praksis. Dersom kommuner ønsker å rette særlige tiltak mot rasisme i form av hatefulle ytringer, gjør vi oppmerksom på Barne- og familiedirektoratets «Tilskudd til tiltak mot rasisme, diskriminering og hatefulle ytringer».

Målgruppe

Målgruppen for arbeidet er kommunens innbyggere og/eller ansatte.

Disse temaene er prioritert i 2025:

  • Prosjekter som skal møte aktuelle utfordringer, og som har tiltak som skal bidra til varige endringer i kommunen eller fylkeskommunen.
  • Prosjekter som ser sammenhengen mellom myndighetsrollen og arbeidsgiverrollen, og som har tiltak rettet mot både befolkningen og ansatte.
  • Tiltak som har overføringsverdi til andre kommuner eller

Særlige vilkår

Se rundskrivet for særlige vilkår.

Slik søker dere

Søknaden leverer dere i søknadsportalen til IMDi. Her finner dere også informasjon om hvordan søknadsskjemaet skal fylles ut.   

Logg inn i Søknadsportalen

Søknaden må være godkjent av kommune- eller fylkeskommunedirektør, bydelsdirektør eller ansatt med fullmakt. Dette gjøres i søknadsportalen.

Søknadsfristen er 19. februar 2025.

Når utbetales pengene?

Tilskuddet tildeles for ett år av gangen og utbetales i to terminer, vår og høst.

Rapportering

Dere skal levere rapport og regnskap. Nærmere rapporteringskrav finner dere i tilskuddsbrevet. I rapporten må kommunen beskrive hvordan arbeidet har bidratt til å nå de prioriterte resultatmålene for ordningen, og hvordan tilskuddet er brukt.

Dere skal levere regnskap med oversikt over prosjektets bokførte inntekter og utgifter i 2025. Regnskapet skal være godkjent av prosjektansvarlig og overordnet leder i kommunen eller bydelen.

Informasjonen om hvordan dere skal rapportere, kommer via søknadsportalen. IMDi og Riksrevisjonen kan kontrollere at midlene brukes etter forutsetningene.

Frister for å rapportere

  • 1. september 2025 – statusrapport om gjennomføring av prosjektet
  • 1. februar 2026 – årsrapport og regnskap

Klageregler

Kommunene eller fylkeskommunene har ikke rett til å klage på tildeling av eller avslag på tilskudd (forvaltningsloven §§ 3 første ledd og 28). Utover dette gjelder forvaltningslovens saksbehandlingsregler. En beslutning om å avvise en søknad er et enkeltvedtak etter fvl § 2 bokstav b og kommunene har derfor klagerett etter forvaltningslovens§ 28. Klagefristen er tre uker fra mottakeren får vedtaket, jf. fvl § 29. AID er klageinstans. Klagen skal sendes til IMDi

Reaksjoner ved brudd på vilkårene

IMDi kan kreve tilbake tilskuddsmidler som er brukt i strid med retningslinjene. Ved brudd på retningslinjene har IMDi også anledning til å helt eller delvis tilbakeholde bevilgede midler.

Klage på vedtak om reaksjon som følge av brudd på vilkårene

Vedtak om reaksjoner som følge av brudd på vilkårene for tildeling av tilskudd, er enkeltvedtak etter forvaltningslovens § 2 bokstav b. Derfor skal en bruke saksbehandlingsreglene i forvaltningsloven kapittel IV-VI, blant annet reglene om klagerett. Arbeids- og inkluderingsdepartementet er klageinstans.

Samarbeidspartnere

For prosjekter som omhandler opplæring i norsk og samfunnskunnskap, samarbeider IMDi med Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir).

Kontakt oss

Ta gjerne kontakt med oss hvis dere har spørsmål om tilskuddet:
Spørsmål om alle satsningsområdene kan sendes til tuki@imdi.no

Rundskriv

Rundskriv nummer 08/2025 

Mottakere av tilskudd i 2024

Her er en oversikt over prosjektene som fikk tilskudd til utvikling av kommunale kvalifiserings- og integreringstiltak i 2024.

1. Etablering av kommunale, interkommunale eller regionale velkomsttilbud
Søker Prosjektnavn 
TRØNDELAG FYLKESKOMMUNE Velkomstilbud - Trøndelag
OSLO KOMMUNE, BYRÅDSAVDELING FOR KULTUR OG NÆRING Welcome to Oslo
VESTFOLD FYLKESKOMMUNE Velkommen til Vestfold
2. Modeller for arbeidsrettet kvalifisering i samarbeid med sosiale entreprenører
Søker Prosjektnavn
STJØRDAL KOMMUNE VELFERD Alle skal med!
3. Arbeidsmåter i norskopplæringen
Søker Prosjekt
OSLO KOMMUNE UTDANNINGSETATEN TiM Tilpasset muntlig opplæring
KVINESDAL KOMMUNE Sammen om  innføring av læreplaner - Interkommunale samarbei...
HORTEN KOMMUNE OPPVEKST - ADMINISTRASJON Drama og teater som effektiv metode - også i voksenopplæring...
STEINKJER KOMMUNE - ETAT OPPVEKST OG INKLUDERING Yrkesnorsk - Muntlig mestring og arbeidsinkludering
Birkenes kommune

Strategier for språklæring satt i system - med deltakeren i ...

4. Kvalitet i innhold i introduksjonsprogrammet
Søker Prosjekt
OSLO KOMMUNE UTDANNINGSETATEN I jobb - arbeidsrettet løp for ukrainere
Tysvær kommune Bruk av helhetlige læringsrom for raskere kvalifisering til …
ASKER KOMMUNE OPPVEKST Karriereveiledning i norskopplæring/FVO: steg for steg
Tromsø kommune Arbeidsrettet Forberedende opplæring for voksne i Tromsø
ASKØY KOMMUNE IPS i intro
Larvik kommune PraMeDig
ASKER KOMMUNE Hurtigspor i Asker
TRONDHEIM KOMMUNE HELSE OG VELFERD Arbeidsveien
ANDØY KOMMUNE FLYKTNINGTJENESTEN Nye broer til yrkeslivet
BERGEN KOMMUNE BYRÅDSAVDELING FOR BARNEVERN, SOSIALE TJENESTER OG MANGFOLD Norskekspressen
ASKER KOMMUNE Arbeidsrettet kvalifiseringsløp i FOV for introduksjonsdelta...
BØMLO VAKSENOPPLÆRING Rekning og eksperimentering på arbeidsplassen og i klasserom...
5.  Innovative løsninger i introduksjonsordningen og opplæringen i norsk og samfunnskunnskap
Søker Prosjekt
OSLO KOMMUNE UTDANNINGSETATEN Spisevenn - sykehjem som språktreningsarena
TINGVOLL KOMMUNE Landbruksvikar 2024-2025
TRONDHEIM KOMMUNE HELSE OG VELFERD Rekrutteringsprogrammet Barnehagene
KRAGERØ KOMMUNE Helse i praksis
TOLGA KOMMUNE Mer og fleksibel norskopplæring - mindre utenforskap
Larvik kommune Bruk av kunstig intelligens som ChatGPT og andre AI-chatbots...
Tysvær kommune Hurtigspor i skole, barnehage og helse
LAVANGEN KOMMUNE LOABÁGA SUOHKAN OPPVEKSTETATEN Inkluderingsalliansen -  samhandling mellom flyktningetjenes...
Sandefjord kommune Handelslappen
OSLO KOMMUNE BYDEL 7 VESTRE AKER Jobbspesialist for flyktninger - i samarbeid med flyktninger
HERØY KOMMUNE   KIA- korte, arbeidsrettede kvalifisering i samarbeid med arbeidsgivere med rekrutteringsbehov
VESTRE TOTEN KOMMUNE Pilot for språklab i introduksjonsprogrammet
Sandnes kommune Fra kommunal praksis til ordinært arbeid
KVÆNANGEN KOMMUNE Etableringskurs og mentorordning 2024
Ulstein kommune Bru til arbeid
Larvik kommune En ny, digital skolehverdag med fleksible løsninger
Tromsø kommune Bransjepakker i arbeidsrettet introduksjonsprogram
Fauske kommune  ISI - Indre Salten inkluderer
Sola kommune  Sammen om helse i Sola
6.  Tiltak som gir psykisk støtte
Søker Prosjekt 
BÆRUM KOMMUNE VOKSENOPPLÆRINGSSENTERET Miljøtjenesten
KINN UTDANNINGS- OG RESSURSSENTER KF Psykt bra start: forebyggende psykisk støtte i introduksjons...
ØYGARDEN KOMMUNE Individuell jobbstøtte for flyktninger (IPS)
OSLO KOMMUNE BYDEL 6 ULLERN Støttegruppa
FREDRIKSTAD KOMMUNE SEKSJON FOR HELSE OG VELFERD PM+ metode som psykososial oppfølging til flyktninger
RINGERIKE KOMMUNE UTDANNING OG FAMILIE Fontenehuset og frivilligheten som arena og bindeledd i inte...
8.  Arbeid for mangfold og mot rasisme og diskriminering
Søker Prosjekt
ALVER KOMMUNE Ungdomslos for nyleg busette flyktningar mellom 15-25 år
BERGEN KOMMUNE BYRÅDSAVDELING FOR ELDRE, HELSE OG OMSORG Ledelse for inkludering og mangfold i offentlig sektor
OSLO KOMMUNE UTDANNINGSETATEN Handlingsplan for ivaretakelse av LHBTIQ+-deltakere i introd...
Sarpsborg kommune Flexid som verktøy mot rasisme og utenforskap
HORTEN KOMMUNE OPPVEKST - ADMINISTRASJON Innafor -  Horten kommunes handlingsplan mot rasisme og disk...
8.  Arbeid for mangfold og mot rasisme og diskriminering (tilleggsutlysning)
Søker Prosjekt
Bømlo kommune Ordet fangar - handlingsplan mot rasisme og hatefulle ytring...
DEANU GIELDA / TANA KOMMUNE Arbeid for mangfold og mot rasisme og diskriminering i Tana ...
Larvik kommune Mangfoldskalender
LIER KOMMUNE Liv i Bygda - Integrering i praksis
Tromsø kommune Systemarbeid mot rasisme og diskriminering
Vestnes kommune Arbeid for mangfald og mot rasisme og diskriminering i Vestnes kommune
VOSS HERAD Voss bygd for alle
Fant du det du lette etter?