Retningslinjer Tilskudd for små og nystartede organisasjoner på integreringsfeltet

Regelverket er fastsatt av Arbeids- og inkluderingsdepartementet den 01.01.2025 i henhold til § 8 i reglement for økonomistyring i staten og kapittel 6 i bestemmelser om statlig økonomistyring. Retningslinjene gjelder fra samme dato.

Sist oppdatert: 7. februar 2025

Tilskuddsordningen følger opp Stortingets budsjettvedtak, jf. Prop. 1 S (2024-2025) i kap. 671, post 71.

Prøveordningen for små og nystarta organisasjoner på integreringsfeltet er et tiltak i strategien Hverdagsintegrering- strategi for å styrke sivilsamfunnets rolle på integreringsfeltet (2021-2024). Prøveordningen forlenges ut 2025. Et utvalg små og nystartede organisasjoner, inkludert innvandrerorganisasjoner, skal inviteres til å delta i prøveordningen. Det skal vies særlig oppmerksomhet til kompetanseheving, veiledning, kurs i organisasjonsdrift, prosjektsøknad og rapportering og samarbeid med andre organisasjoner. Målet er å høste erfaringer med nye støtteformer.

Det settes av 1 250 000 kroner til tilskudd over ordningen i 2025.

1. Mål for ordningen

Målet med prøveordningen er å styrke små og nystartede organisasjoners kompetanse og utviklingsmuligheter på integreringsfeltet. Tilskuddsordningen skal bidra til økt kunnskap om hvordan nye støtteformer, gjennom kompetanseheving, tett samarbeid og veiledning fra etablerte organisasjoner, fungerer.

1.1 Målgruppe

Hovedmålgruppe med prøveordningen er små og nystartede organisasjoner på integreringsfeltet. Organisasjonene må ha behov for kompetanseheving og veiledning til for eksempel gjennomføre aktiviteter, profesjonalisere organisasjonen eller utvikle driften. Målgruppen som organisasjonene retter seg mot omfatter personer med innvandrerbakgrunn, beboere i asylmottak, samt øvrig befolkning i lokalsamfunn.

1.2 Kriterier for måloppnåelse for ordningen

IMDi bruker følgende kriterier for å vurdere graden av måloppnåelse for prøveordningen, hvor de små og nystartede organisasjonene:

  • får økt kompetanse om håndtering av regnskap, drift, søknad om tilskudd og rapportering
  • kvalifiserer i større grad for prosjekttilskudd etter endt tilskuddsperiode
  • får større nettverk og kjennskap til flere mulige samarbeidspartnere
  • gjør seg nyttige erfaringer om samhandling med kommuner, fylkeskommuner og innvandrerråd
  • får erfaring med å gjennomføre aktiviteter og tiltak på integreringsfeltet
  • igangsetter tiltak som på sikt kan ha nasjonal overføringsverdi

2. Tildelingskriterier

Et utvalg små og nystartede organisasjoner på integreringsfeltet inviteres til å søke om  tilskudd gjennom en lukket søknadsrunde. Søkere som mottok støtte over ordningen de siste to årene, vil kunne søke om videreføring i 2025.

2.1 Hvem kan motta tilskudd

For å få tilskudd må organisasjonene:

  • ha søkt om tilskudd fra IMDi eller kommunene i 2022, 2023 eller 2024.
  • ha blitt opprettet for mindre enn 5 år siden.
  • ha et formål som er i tråd med målet om økt deltakelse i arbeids- og samfunnsliv blant innvandrere. Dette må komme fram i vedtektene, aktivitetsplaner eller beskrivelse av organisasjonen i Frivillighetsregisteret.

Organisasjoner kan søke om tilskudd på inntil 125 000 kroner per organisasjon.

2.2 Slik fordeles tilskuddet

IMDi legger vekt følgende kriterier i vurdering av søknadene:

  • Organisasjonen har behov for økt kompetanse i organisasjonsdrift, prosjektsøknad og rapportering, og klarer å formulere dette tydelig i søknaden.
  • Organisasjonen formidler tydelig mål og planer for utvikling av organisasjonen.
  • Organisasjonen er aktiv og gjennomfører jevnlig aktiviteter på integreringsfeltet.

Regional spredning og variasjon i type organisasjoner er en del av en helhetsvurdering.

3. Vilkår for tilskuddet

3.1 Hva kan tilskuddet brukes til?

Organisasjonen kan bruke tilskuddet til drift og aktiviteter, inkludert lønnsmidler for å kunne gjennomføre tiltaket organisasjonen søkte om tilskudd for. Tilskuddet skal også brukes til å delta på fysiske samlinger i Oslo. Organisasjonene som får tilskudd, vil også få tilgang på en mentorordning i regi av IMDi.

Tilskudd skal benyttes og regnskapsføres i tilskuddsåret.

3.2 Rapporter fra tilskuddsmottaker

Organisasjonene skal sende inn sluttrapport og årsregnskap.

I sluttrapporten skal organisasjonene beskrive:

  • resultater av organisasjonens arbeid på integreringsfeltet
  • aktiviteter, målgrupper og bidrag til å øke arbeids- og samfunnsdeltakelsen blant innvandrere og deres barn
  • hvordan organisasjonen har nyttiggjort seg av ordningens opplæringstiltak

3.3 Regnskap

I årsregnskapet skal organisasjonen vise hvordan midlene er brukt og må være utarbeidet etter regnskapslovens bestemmelser. Regnskapet skal bestå av resultatregnskap, balanse og noteopplysninger, i samsvar med Norsk Standard Kontoplan NS 4102. Tilskuddet fra IMDi og eventuelle andre statlige tilskudd, skal vises som en egen linje i resultatregnskapet eller i note.

4. Utbetaling

Tilskuddet skal som hovedregel utbetales så raskt som mulig etter at søknadsbehandlingen er avsluttet, det vil si etter at IMDi har godkjent organisasjonens innsendte akseptskjema.
Tilskudd over 100 000 kroner skal som hovedregel utbetales i to terminer

5. Oppfølging og kontroll

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet forvalter ordningen og skal kontrollere og følge opp rapportering fra tilskuddsmottakerne. IMDi eller Riksrevisjonen kan kontrollere at tilskuddsmottaker bruker midlene i tråd med føringen i bevilgningsreglementet § 10 og riksrevisjonsloven § 12, 3. ledd.

5.1 Tilskuddsmottakers opplysningsplikt

Tilskuddsmottaker er forpliktet til å informere IMDi fortløpende om endringer som er av betydning for bruken av tilskuddet, enten dette er utbetalt eller ikke. Dersom tilskuddet ikke kan benyttes til formålet, eller ikke kan benyttes innen rimelig tid, skal tilskuddet tilbakebetales. Nærmere vilkår for eventuell tilbakebetaling skal framgå av tilskuddsbrev.

5.2 Reaksjoner ved brudd på vilkårene

IMDi kan kreve tilbake tilskuddsmidler som er brukt i strid med retningslinjene. Ved brudd på retningslinjene har IMDi også anledning til å helt eller delvis holde tilbake bevilgede midler.

6. Klageadgang

Tildeling av dette tilskuddet fra IMDi er et enkeltvedtak etter forvaltningsloven § 2.  
Mottakeren kan derfor klage på vedtaket.

Vedtak om reaksjon som følge av brudd på vilkårene kan også påklages. Klagefristen er tre uker fra mottakeren får vedtaket, jf. forvaltningsloven § 29. Arbeids- og inkluderingsdepartementet er klageinstans. Klagen skal sendes til IMDi. Ellers gjelder  forvaltningslovens saksbehandlingsregler om enkeltvedtak.

Fant du det du lette etter?