Etablerertilbud for innvandrere
Leseveiledning til kartleggingen og kategoriseringen
Kategorisering
Aktørene er oppdelt på fylkesnivå, med et eget ark for nasjonale aktører med relevante tilbud. Under Næringshager og inkubatorer etc. finner vi alle SIVA-partnere, inkludert katapulter og clusters, samt andre fylkeskommunale tjenester, for eksempel Hoppid i Møre og Romsdal, Skape i Rogaland og Start i Vestfold i Vestfold og Telemark. Under Andre aktører finner vi kontorfellesskaper, investeringsselskaper, stiftelser, foreninger, studentinkubatorer og andre private aktører. Flere av disse kan være aktører som mottar støtte fra fylkeskommunen og kommunen. Under Kommune finner vi andre kommunale selskaper eller tjenester, for eksempel kommunale næringsselskaper, voksenopplæring eller hoppid-kontorer. Oslo er oppdelt kun i kommunale eller andre aktører.
Alle fylkeskommunene har fått anledning til å se gjennom tabell og beskrivelse for sitt fylke, med mulighet for å supplere eller justere denne.
Tilbud rettet mot innvandrere
For de aktørene som har kurs, tilbud og arrangementer som er rettet spesifikt mot innvandrere, er dette beskrevet etter hvilken informasjon som har vært tilgjengelig. De viktigste tilbudene og største aktørene som har tilbud rettet spesifikt mot innvandrermålgruppen som vi også har intervjuet, blir beskrevet mer utfyllende i tekstboksen ved siden av tabellen.
Digitale tilbud
Vi har beskrevet alle etablererkurs vi har funnet som enten er heldigitale eller en hybrid, uavhengig om de henvender seg spesifikt til innvandrere eller ikke. Dette har vi gjort for å få en oversikt over det totale digitale tilbudet i landet. For digitale/hybrid tilbud som henvender seg spesifikt til innvandrere, har vi beskrevet dette spesifikt. Tematiske webinarer (for eksempel om trender i en spesifikk industri) er ikke registrert, da dette ville være en meget omfattende kartlegging uten mye relevans for kartleggingen av etablerertjenester.
Ordinære tilbud
I de tilfellene hvor aktøren har kurs/arrangementer som hverken er digitale eller henvender seg til innvandrere, har vi ikke beskrevet dette, men aktøren står på listen som et ordinært tilbud som er åpent for de som henvender seg (evt. mot betaling, og evt. kun for studenter). De fleste aktørene har forskjellige typer tjenester, arrangementer og kurs. For eksempel etablererveiledning, kurs, frokostmøter, rådgivningstjenester, mentortjenester, kontorfellesskap etc., og kan på den måten være relevante for alle som ønsker å starte eller vokse sin bedrift og bygge nettverk.
Informasjon på engelsk
Vi har notert hvis hjemmesiden og informasjonen om kurs og arrangementer er tilgjengelig på engelsk, da vi ser dette som det absolutte minimumskravet for å kunne si at aktøren i noen grad henvender seg til innvandrere. Mange innvandrere snakker mer norsk enn engelsk, og informasjon tilgjengelig på engelsk betyr ikke nødvendigvis at tilbudet til innvandrere er bedre enn hos aktører som kun har sin informasjon på norsk.
Tekstboks
I tekstboksen på hvert oversiktsark står de viktigste tilbudene til innvandrere beskrevet, hvordan de har anvendt pengene som IMDi tidligere forvaltet, sammen med en kort oversikt over fylkets organisering på nærings- og integreringsområdet, fokusområder og eventuelle særpreg av betydning.
Begrepsliste
Akselerator
En akselerator er en aktør som hjelper gründere og bedrifter å vokse raskere. Akseleratorprogram er tidsbestemte programmer, med hensikt om å «akselerere» idéer og/eller virksomheter. Programmene er ofte spisset til enten en spesifikk faser av gründerprosessen, eller mot et fagfelt, og varierer i form.
Bruker
Den direkte mottakeren av en tjeneste eller et virkemiddel.
Co-working spaces
Kontorfellesskap hvor flere ulike virksomheter deler på fasilitetene. Det kan også fungere som en nettverksarena, og noen aktører som tilbyr kontorfellesskap setter også opp ulike aktiviteter rettet mot sine nåværende og potensielle brukere som nettverkstreff og kurs.
Entreprenørskap
Prosessen en person eller gruppe som driver innovasjon går gjennom ved å utvikle en idé til ny virksomhet.
Etablerering / etablererprosessen
Å opprette noe nytt i forbindelse med å starte ny næringsdrift eller virksomhet. Virksomheten må ikke være nyskapende eller innovativ.
Fase
Hvilken fase bedriften som benytter seg av næringsrettede virkemidler kategoriseres under (eksempelvis utviklingsfase og etableringsfase). Basert på Ljunggren et al. (2012) sin modell.
Førstelinjetjenester / førstelinjehjelp
Referer til aktører som er første kontaktflaten for nye gründere og/eller gründerbedrifter. De tilbyr grunnleggende aktiviteter for å hjelpe etablerere i gang, som for eksempel veiledning og grunnkurs.
Gründer
En person som har utviklet en forretningsidé og starten en egen bedrift for å gjennomføre ideen.
Inkubator
En organisasjon som støtter personer og virksomheter som forsøker å etablere kommersiell aktivitet, ofte basert på innovasjon. Inkubatorene bidrar med ressurser og aktiviteter i veien fra idé til marked. Det er stor variasjon i inkubatorer og hva de bidrar med. Eksempler kan være ressurser som kontorfasiliteter, rådgivning, tilbud om kompetanseheving, bistand i søknader om finansiell støtte, osv.
Innovasjonsselskap / miljø
Samlebegrep for ulike aktiviteter, tilbud og aktører som fremmer utvikling og kompetanse innen innovasjon, for eksempel inkubatorer og akseleratorer. Innovasjonsmiljø har ofte overlapp med gründervirksomheter og etableringer.
Katapult
Norsk Katapult er et næringsrettet virkemiddel for etablering og utvikling av nasjonal infrasturkutr for utvikling og innovasjon, rettet mot industrielle miljø. Dette gjøres for eksempel gjennom tilgang på utstyr, teknologi og kompetanse. Programmet administreres av Siva i samarbeid med Norges forskningsråd og Innovasjon Norge.
Levebrødsforetak
Selskap uten vekstambisjoner (ref. Innovasjon Norge).
Næringshage
Næringshagene i Norge er et nasjonalt nettverk med 47 næringshager. Disse driver lokal næringsutvikling av talent, ideer og prosjekter. Flere steder tilbyr næringshagene førstelinjetjenester.
Næringsklynger (clusters)
Næringsklynger (også kjent som clusters) er samlinger av store og små bedrifter fra sammen bransje, hvor man samhandler og innoverer gjennom kompetansedeling og samarbeid for å skape næringsutvikling.
Overlapp
Like eller likeartede ordninger som rettes mot samme målgruppe, det vil si at ordningene oppleves som substituerbare for brukerne.
Plattform / Portal
Digitale plattformer og portaler for aktører og/eller mottakere.
Tildelinger
Innebærer at eier/oppdragsgiver direkte (for eksempel over statsbudsjettet) eller via en virkemiddelaktør gir tjenester til brukere.
Ønsker du å starte egen bedrift?
Se et utvalg av nasjonale tilbud. For lokale tilbud, ta kontakt med fylkeskommunen og kommunen.
Nasjonale tilbud
Innovasjon Norge
Innovasjon Norge, som får tildelt midler fra fylkeskommunene, har ingen særskilte tilbud som henvender seg til innvandrere. Webinaret Fra Ide til marked er et gratis og fritt tilgjengelig webinar til personer som ønsker å starte egen virksomhet. Kurset går på norsk. Flere aktører rundt om i landet informerer om kurset på sine egne hjemmesider.
Innovasjon Norge har i tillegg gründertelefonen, hvor alle har mulighet for å henvende seg, og mange blir henvist videre til de kommunale førstelinjetjenestene.
Altinn og Skatteetaten
Altinn og Skatteetaten har informasjonssider og kurs for nye næringsdrivende. Kurset er gratis og tilgjengelig for alle.
Minotenk og Startup Migrants
Minotenk og Startup Migrants er leverandør av gründerprogrammet Startup Preschool, som henvender seg til innvandrere og internasjonale studenter. Kurset holdes også i flere europeiske land. Kurset er en hybrid mellom digitale og fysiske samlinger, hvor de samarbeider med lokale aktører.
Entreprenerdy
Entreprenerdy er leverandør for en digital plattform for å finne relevante kurs, og har bygget en modell for digitale kurs som mange aktører rundt om i Norge benytter seg av.
Gründeracademy
Gründeracademy har et gründerprogram som holdes flere steder i landet i samarbeid med lokale aktører.