Metodehåndbok (bokmål)

Kapittel 5

5. Veiledning og informasjonsformidling

5.1 Skillet mellom tilsyn og veiledning til kommunene

Tilsyn og veiledning er to ulike roller for statsforvalteren. For at kommunen skal være sikker på hva som er en del av tilsynet og hva som er veiledning, er det viktig å gjøre et tydelig skille mellom de to aktivitetene.

Det skal ikke gis veiledning i tilsynsrapporten eller muntlig under selve tilsynet (foruten det som er knyttet til gjennomføringen av det aktuelle tilsynet og tilsynstemaet). Hvis statsforvalteren velger å gi veiledning i forbindelse med sluttmøtet må det markeres tydelig at man forlater tilsynet og går over til å veilede kommunen.

5.2 Generelt om veiledning og informasjonsformidling

Som nevnt i innledningen til metodehåndboken er det et mål at statlig tilsyn skal medvirke til læring og forbedring i kommunal tjenesteytelse og saksbehandling. Statsforvalteren skal bidra til å styrke læringseffekten av tilsynene som gjennomføres, både for kommuner som får tilsyn og for andre.

Tilsynene gir informasjon om situasjonen i kommunene og synliggjør at staten tar en aktiv rolle for å sikre at sentrale rettigheter og krav blir oppfylt.

Veiledning og informasjonsformidling kan gis på mange måter og på ulike tidspunkt i forhold til tilsynet.

5.3 Veiledning og informasjonsformidling til alle kommuner

Statsforvalterens veiledningsrolle

Statsforvalteren fører tilsyn med ordningene i integreringsloven og behandler klagesaker fra deltakerne. Tilsynene og klageavgjørelsene vil være retningsgivende for kommunenes praktisering av regelverket.

I henhold til føringene fra departementet skal statsforvalteren gi veiledning om endringer i lov og forskrift og gi nødvendig veiledning til kommunene vedrørende anvendelsen av integreringsloven med tilhørende forskrifter.

Dette innebærer i praksis at kommunene skal ta kontakt med statsforvalteren i sitt fylke når de har behov for veiledning vedrørende regelverket. Det vil si når kommunene har spørsmål som de ikke finner svar på i lov, forskrift, IMDis informasjon om regelverket eller departementets tolkningsuttalelser.

Informasjonsformidling i forkant av tilsynene

Statsforvalteren bør i god tid før gjennomføring av tilsyn (nasjonale tilsyn) informere kommunene om tilsynstemaet og lovkrav knyttet til tilsynet. Dette vil gi kommunene mulighet til å kvalitetssikre sin egen praksis før tilsynene. Informasjon om tilsynstemaet og lovkrav kan gis gjennom møter, konferanser eller skriftlige utsendelser.

Informasjonsformidling i etterkant av tilsynene

Formidling av statsforvalterens vurdering av lovkrav, og statsforvalterens vurdering av kommunenes praksis i lys av lovkravene, gir kommunene nyttig informasjon som de kan bruke til å vurdere og forbedre sin praksis. At det blir rettet oppmerksomhet på hvordan statsforvalteren tolker og håndhever regelverket kan bidra til økt regelverksetterlevelse også hos andre enn de kommunene statsforvalteren har ført tilsyn med. Kjennskap til hvilke rettslige krav som stilles til kommunen, vil gi kommunene anledning til å kvalitetssikre sitt internkontrollsystem, jf. kommuneloven § 25-1.

Informasjonsspredning til alle kommuner gjøres blant annet gjennom at endelige tilsynsrapporter legges ut på www.statsforvalteren.no. Både statsforvalteren og IMDi bør oppfordre alle kommuner til å lese tilsynsrapportene.

Informasjonsspredning kan videre gjøres gjennom møter, konferanser eller skriftlige utsendelser. Det oppfordres til at statsforvalteren samarbeider med IMDi om informasjonsformidling vedrørende tilsynene til kommunene.

5.4 Veiledning til kommunen det er ført tilsyn med

Når det anses hensiktsmessig, bør statsforvalteren i etterkant av tilsynet gi veiledning til kommunen det er ført tilsyn med. Dette vil særlig være aktuelt:

  • dersom statsforvalteren ser at kommunens praksis kan føre til lovbrudd
  • for å bidra til å sikre at retting av lovbrudd vil vedvare
  • det oppdages lovbrudd på andre områder som ligger utenfor tilsynstemaet

5.5 Informasjonsformidling til IMDi og departementet

IMDi har behov for å få informasjon om erfaringer fra tilsynene, slik at disse kan benyttes i IMDis rolle som kompetansesenter overfor kommunene.

IMDi skal også rapportere på gjennomføringen av tilsynene til departementet og gi innspill til politikkutformingen på området. Gjennom tilsynene kan statsforvalteren bli oppmerksom på områder hvor regelverket er uklart, hvor det er behov for regelverksendringer eller hvor det er manglende sammenheng med regelverk på andre områder. Det er viktig at statsforvalteren videreformidler dette til IMDi, slik at IMDi kan ta slike problemstillinger opp med departementet. Departementet vil på denne bakgrunn kunne komme med avklarende tolkningsuttalelser eller vurdere regelverksendringer. På denne måten vil tilsynet bidra til et mer presist regelverk og lik praktisering av regelverket.

Innspill fra statsforvalteren til IMDi vil også kunne gi grunnlag for å gjøre endringer i metodehåndboken eller tilsynsinstruksen.

Informasjonsformidling til IMDi skjer gjennom at IMDi får tilsendt kopi av endelige tilsynsrapporter, gjennom erfaringsutvekslinger på den årlige tilsynssamlingen og gjennom særskilte innspill fra statsforvalterne til IMDi.