Metodehåndbok (bokmål)
Kapittel 4
Dersom statsforvalteren ikke har avdekket brudd på regelverket avslutter de tilsynet med den endelige tilsynsrapporten. Kommunen får informasjonen om at tilsynet er avsluttet i oversendelsesbrevet til den endelige tilsynsrapporten, se over.
Kommunen får informasjon om hvilke brudd på regelverket som er avdekket gjennom den endelige tilsynsrapporten. Korreksjonspunktene i rapporten viser hvilke forhold kommunen må rette, og inneholder kommunens frist for å rette.
Når det foreligger brudd på regelverket skal statsforvalteren følge bestemmelsene i kommuneloven §§ 30-4 sammenholdt med 30-5. Nedenfor beskrives prosedyren som statsforvalteren skal gjennomføre i denne forbindelse.
Når det foreligger brudd på regelverket, kan statsforvalteren gi pålegg om å rette forholdene, jf. kommuneloven § 30-4. Det følger imidlertid av § 30-4 andre ledd at statsforvalteren skal vurdere virkningene for kommunens øvrige virksomhet før de vedtar pålegg om retting. I denne vurderingen må statsforvalteren legge vekt på hvilke typer brudd som foreligger, og om det for eksempel er brudd på individuelle rettigheter. Statsforvalteren kan ikke frita en kommune helt eller for et visst tidsrom fra å oppfylle sine lovpålagte plikter gjennom å unnlate å pålegge retting.
Det settes frist for kommunen til å etterkomme pålegget og for å sende erklæring om retting og dokumentasjon på dette til statsforvalteren. Statsforvalteren må vurdere fristens lengde konkret.
Det følger av kommuneloven § 30-5 at forvaltningslovens regler om partsrettigheter i kapittel IV, V, VI, samt §§ 14, 41 og 42, gjelder for kommuner og fylkeskommuner ved statlig tilsyn. Bestemmelsene om enkeltvedtak i forvaltningsloven gjelder dermed når statsforvalteren fatter pålegg om å rette.
Kommunen har fått forhåndsvarsel vedrørende pålegg om retting gjennom den foreløpige tilsynsrapporten, jf. forvaltningsloven § 16. Saken er opplyst ved gjennomgang av dokumentasjon og i noen tilfeller et stedlig tilsynsbesøk, jf. forvaltningsloven § 17.
Enkeltvedtak med pålegg om retting skal være skriftlig. Forvaltningsloven §§ 24 og 25 stiller krav til begrunnelsen av vedtaket. Det skal vises til hjemmelen for pålegget om retting, jf. kommuneloven § 30-4.
Etter forvaltningsloven § 27 skal det videre opplyses om retten til å klage, klageinstans, klagefrist, fremgangsmåte ved klage, rett til innsyn i sakens dokumenter og retten til å be om utsatt iverksettelse.
Det er utarbeidet en egen mal for vedtak, se vedlegg til metodehåndboken.
Kommunen kan klage på statsforvalterens pålegg om retting av lovbrudd, jf. forvaltningsloven § 28. Kommunen skal sende klagen til statsforvalteren.
Statsforvalteren vurderer klagen, jf. forvaltningsloven § 33. Dersom vilkårene for å behandle klagen ikke er oppfylt avviser statsforvalteren klagen. Dersom statsforvalteren finner klagen begrunnet opphever dere eller endrer dere påleggene om retting.
Dersom statsforvalteren ikke finner grunnlag for å avvise, oppheve eller endre sender dere klagen til klageinstansen som er Integrerings- og mangfoldsdirektoratet.
Videre fremgangsmåte vurderes ut fra klageavgjørelsen til Integrerings- og mangfoldsdirektoratet. Dersom kommunen får medhold oppheves eller endres pålegget om retting. Dersom Integrerings- og mangfoldsdirektoratet mener kommunens praksis er i samsvar med lovkravene avsluttes tilsynet gjennom brev til kommunen.
Dersom kommunen ikke får medhold sendes det brev til kommunen med ny frist for å etterkomme pålegget. Det bør gis en kort frist.
Dersom kommunen har sannsynliggjort at pålegget om å rette er etterkommet, avslutter statsforvalteren tilsynet gjennom brev til kommunen.
Dersom kommunen ikke har sannsynliggjort at lovbruddene er rettet innen fristen, må statsforvalteren følge saken opp videre. Statsforvalteren sender brev til kommunen hvor det konstateres at pålegget om retting av lovbrudd ikke er etterkommet. Det gis en ny kort frist for retting. I brevet må det fremgå at statsforvalteren ser alvorlig på at lovbruddet fortsatt pågår. For å understreke alvoret bør brevet sendes til kommunedirektøren. Statsforvalteren kan i tillegg avholde møte med kommunen om oppfølging av pålegget om retting.
Det er bare lovbrudd som ligger innenfor tilsynstemaet som tas med i det aktuelle tilsynet, og som skal fremgå av den endelige tilsynsrapporten.
Hvis det gjennom tilsynet fremkommer informasjon om lovbrudd på andre områder, eller indikasjoner på lovbrudd på andre områder, må statsforvalteren benytte informasjonen i sine risikovurderinger og videre prioriteringer. I noen tilfeller vil det være hensiktsmessig å utvide tilsynet. Et annet alternativ er at statsforvalteren åpner et nytt tilsyn. I andre tilfeller kan det være mest hensiktsmessig at det gis veiledning til kommunen.