Her ser du hvor mye IMDi har utbetalt i ulike tilskudd i valgt område. Det er kommunene som mottar disse tilskuddene. Det vil si at tall for større geografiske områder er sum av tilskuddene utbetalt til kommunene i disse områdene. Det skilles mellom integreringstilskudd for år 1 og for år 2-5, ekstratilskudd til bosetting, tilskudd til bosetting av personer med alvorlige funksjonshemminger og adferdsvansker, tilskudd til opplæring i norsk og samfunnskunnskap, særskilt tilskudd til bosetting av enslige mindreårige flyktninger, barnehagetilskudd, tilskudd til bosetting av personer over 60 år, og skoletilskudd.
Tilskuddene under integreringstilskuddsordningen og tilskudd til opplæring i norsk og samfunnskunnskap for voksne innvandrere er tilskudd alle kommuner som bosetter flyktninger mottar. IMDi forvalter flere tilskuddsordninger som ikke fremkommer her, som prosjektmidler som kommunene kan søke om og tilskudd til frivillig virksomhet.
Fylkesmennene hadde på vegne av IMDi ansvar for tilskuddsforvaltningen av norsktilskuddet i 2011 og 2012. IMDi hadde det overordnede ansvaret. Dataene for norsktilskudd 2011 og 2012 ble levert fra DFØ.
Tall er tilgjengelig for kommuner, næringsregioner, fylker og hele landet.
Etter avtale blir det også utbetalt tilskudd til opplæring i norsk og samfunnskunnskap til Krisesentersekretariatet, denne summen inngår i totalsummen for Norge.
Les mer om tilskuddene her: https://www.imdi.no/tilskudd/
- Integreringstilskudd: Kommuner får integreringstilskudd ved bosetting av flyktninger. Tilskuddet utbetaltes per person og over fem år. Integreringstilskuddet skal bidra til at kommunene gjennomfører et planmessig og aktivt bosettings- og integreringsarbeid, med sikte på at de bosatte skal komme i jobb og greie seg selv. Tilskuddet skal dekke kommunenes gjennomsnittlige utgifter ved bosetting og integrering i bosettingsåret og de fire neste årene.
- Ekstratilskudd til bosetting: Ordning fra 2015 til og med 2017 som skulle legge til rette for at kommunene bosatte flere flyktninger. Kommuner som bosatte flere flyktninger inneværende år enn anmodningen fra IMDi for forrige år, fikk utbetalt et ekstratilskudd per person som ble bosatt.
-Tilskudd til bosetting av personer med alvorlige funksjonshemminger eller atferdsvansker: Ordningen skal dekke ekstraordinære kommunale utgifter som følger av bosetting av flyktninger med nedsatt fysisk og/eller psykiske funksjonsevne, samt personer med voldelig adferd og rusproblemer eller alvorlige atferdsproblemer. Det er kommunen som søker om og mottar tilskuddet.
- Tilskudd til opplæring i norsk og samfunnskunnskap for voksne innvandrere: Tilskuddet skal fremme effektivitet, gjennomstrømning og resultater i opplæringen. Ordningen er todelt og består av et persontilskudd og et grunntilskudd som utbetales til kommunene. Målgruppen for utbetaling av tilskudd er personer som omfattes av rett og plikt eller rett til opplæring i norsk og samfunnskunnskap.
-Tilskudd til bosetting av enslig mindreårige flyktninger: Kommuner som bosetter enslige mindreårige flyktninger, asylsøkere og/eller enslige mindreårige personer med opphold på humanitært grunnlag, mottar et særskilt tilskudd. Dette tilskuddet utbetales i tillegg til det ordinære integreringstilskuddet, til og med året personen fyller 20 år.
-Barnehagetilskudd: Ved bosetting av barn i barnehagealder (0 til 5 år) får kommunene et engangstilskudd til særskilt tilrettelegging for barn av nyankomne flyktninger, for eksempel til tospråklige assistenter.
-Tilskudd til bosetting av personer over 60 år: Ved bosetting av personer som har fylt 60 år, får kommunen et ekstra engangstilskudd.
-Skoletilskudd: Frem til 31.12.2013 fikk kommunen et engangs skoletilskudd ved bosetting av barn mellom 6 og 15 år. Tilskuddet skulle dekke kommunenes egenandel knyttet til undervisning av grunnskoleelever fra språklige minoriteter. Utbetalinger etter 2013 er etterslep fra tidligere år.
-Tilskudd til integreringspakke II og III (covid-19)
-Tilskuddsordningen for bosatte utover opprinnelig anmodning for 2023