Følgeevaluering av tiltak for økt mangfold i arbeidslivet
Arbeidsgivere ønsker kunnskap om nyttige tiltak og verktøy, og tilgang til erfaringer fra andre virksomheter for å øke mangfoldet.
Sluttrapporten fra NTNU Samfunnsforskning og Oxford Research, gjennomført på oppdrag fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi), viser at arbeidsgivere ønsker tilgang til IMDis kunnskap og kompetanse om mangfoldsarbeid.
Forskere har fulgt IMDis tiltak rettet mot arbeidsgivere siden 2021. Tiltakene som er evaluert er Mangfoldsprisen, tilskuddsordning for økt etnisk mangfold, veiledningstjenesten MIKA, og informasjonskampanjen Anbefal mangfold.
Mangfold i arbeidslivet: Sluttrapport fra følgeevaluering av tiltak rettet mot arbeidsgivere
Delrapport 1: Flere arbeidsgivere er positive til etnisk mangfold
Delrapport 2: Mangfold i arbeidslivet
Mangfoldsprisen inspirerer, men har utfordringer
IMDi deler ut Mangfoldsprisen til virksomheter som utmerker seg i bruk av innvandreres kompetanse. Prisen har skapt stolthet hos vinnerne. Likevel viser rapporten at prisen sliter med å oppnå bred oppmerksomhet og tilstrekkelig antall nominasjoner. Rapporten anbefaler IMDi å vurdere om ressursene som brukes på prisen kunne vært bedre anvendt på andre tiltak.
Veiledningstjenesten MIKA etterspurt blant arbeidsgivere
MIKA, som ble lansert i 2024, har som mål å gi arbeidsgivere tilgang til faglig kunnskap og praktiske erfaringer om mangfolds- og inkluderingsarbeid. Selv om nettsiden er ny, tyder denne rapporten på at MIKA treffer et behov. Arbeidsgivere ønsker tilgang til konkrete verktøy og eksempler på vellykkede tiltak. Forskerne anbefaler å styrke arbeidet med MIKA og jobbe for å få økt synlighet.
Tilskuddsordningen gir resultater
Tilskuddsordningen for økt etnisk mangfold i arbeidslivet har vist seg å være et effektivt virkemiddel. Arbeidsgivere ønsker mer erfaringsdeling og samskaping i nettverk med andre arbeidsgivere. Mange tilskuddsmottakere rapporterer at tilskuddet har vært avgjørende for at de har satt i gang og gjennomført mangfoldstiltak. Forskerne anbefaler IMDi å styrke ordningen ved å øke den økonomiske rammen, og sikre at erfaringer fra prosjektene deles bredt.
Anbefalinger for videre arbeid
Rapporten konkluderer med at IMDi bør fortsette å sette søkelys på tiltak som har høy overføringsverdi og som kan inspirere flere arbeidsgivere til å satse på mangfold og inkludering. Det er viktig å sikre tilstrekkelige ressurser til å vedlikeholde og videreutvikle tiltakene, samt å øke synligheten av IMDi som en kompetent og relevant aktør på mangfoldsfeltet. Se mer informasjon på mika.no.