Erfaringene fra IMDis minoritetsrådgivere og integreringsrådgivere i arbeidet mot negativ sosial kontroll og æresrelatert vold viser en økning i antallet henvendelser om negativ sosial kontroll i første halvår 2021.
Last ned rapport
Covid-19-pandemien har påvirket arbeidet til IMDis minoritetsrådgivere og integreringsrådgiverne i første halvår 2020. Likevel viser tallene at stadig flere saker avdekkes og at flere barn og unge får hjelp og rådgivning enn tidligere.
Last ned rapport
Tallene fra 2019 viser først og fremst at et større tjenesteapparat innebærer at flere saker avdekkes og at flere barn og ungdom får hjelp og veiledning fra hjelpeapparatet.
Last ned rapport
Mange unge med innvandrerbakgrunn opplever at foreldrene begrenser deres sosiale liv, men graden av kontroll avtar med foreldrenes botid i Norge.
Last ned rapport
Regjeringens handlingsplan mot negativ sosial kontroll, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse er et viktig bidrag for oppnå høyere deltakelse av innvandrere i samfunnet. Her finner du en oppsummering av arbeidet med handlingsplanen i 2017.
Last ned rapport
Fafo har på oppdrag frå IMDi evaluert ordninga med integreringsrådgjevarar ved fire norske utanriksstasjonar. Målet har vore å få eit kunnskapsgrunnlag for å vurdere om, og eventuelt korleis, ordninga skal vidareførast.
Last ned rapport
For at dei som er utsette for tvangsekteskap og kjønnslemlesting, skal få best mogleg hjelp, er det viktig at politikken og tiltaka er kunnskapsbaserte. På oppdrag frå IMDi har Fafo samanfatta forsking på feltet og identifisert kunnskapshòl.
Rapporten Æresrelatert ekstrem kontroll anbefaler mer informasjon til de unge og bedre kommunikasjon mellom skole og foreldre, og mellom skole, barnevern og politi.
Last ned rapport
Unge som skal gifte seg kan ha ulik grad av innflytelse over beslutningen om ekteskap og valg av ektefelle. De opplever noen ganger press og represalier fra familien hvis de motsetter seg familiens valg av ektefelle.
Last ned rapport
Det er stort behov for familiearbeid, i betydningen informasjon, hjelp og støtte. I denne rapporten kan du lese om åtte konkrete eksempler på hvordan hjelpeapparatet gjennom dialog kan jobbe for å få til holdningsendringer i familien til tvangsgifte.
Last ned rapport
Gutter og unge menn er tilbakeholdne med å fortelle at de har det vanskelig hjemme, blant annet fordi de ikke vil fremstå som svake, og fordi problemer som tvangsekteskap assosieres med jenter.
Minoritetsrådgiverne dekker et behov mange elever har for å snakke om sensitive temaer, som ekstrem kontroll og frykt for tvangsekteskap. At skoleledelsen ser deres arbeid som en del av skolens virksomhet, er avgjørende for å lykkes med forebygging.
Last ned rapport
Minoritetsrådgivere på utvalgte skoler i Norge jobber for å forebygge tvangsekteskap og alvorlige frihetsbegrensinger. Fafo har undersøkt hvordan ordningen oppfattes og erfares sett fra elevers, foreldres, kollegaers og skolelederes ståsted.
Last ned rapport