Medvirkende på scenen
Del 1: Hvor står vi og hvor er vi på vei?
Konferansier Ammal Ahmed Haj Mohamed
Ammal begynte nylig å jobbe i Norsk PEN. Før Norsk PEN jobbet hun som rådgiver ved direktøren sitt kontor i IMDi. Hun er tidligere leder av Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom, leder for satsningsområdet mangfold, inkludering og tilhørighet på Sentralen (Sentralen MINT). Hun ble i 2022 listet «33 under 33 stjerneskudd innen politikk og kulturlivet» for sitt arbeid og aktivisme.
Foto: Matthis Kleeb
Libe Rieber-Mohn, direktør
Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi)
Libe Rieber-Mohn har vært direktør i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet siden 2016 og har erfaring fra akademia, offentlig sektor og politikk. Hun er utdannet sosiolog med grad fra Universitet i Oslo.
Hun har jobbet som vitenskapelig assistent ved Institutt for Samfunnsforskning, vært politisk rådgiver i Arbeiderpartiets stortingsgruppe, gruppeleder for Arbeiderpartiets bystyregruppe i Oslo, statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet og varaordfører i Oslo. Under pandemien ledet Libe to ekspertgrupper for å begrense smitte i innvandrerbefolkningen.
Foto: Erik Thallaug
Tonje Brenna, statsråd
Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID)
Tonje Brenna er Arbeids- og inkluderingsminister med ansvar for politikken knyttet til arbeidsmarked, arbeidsmiljø, pensjoner, velferd og inkludering. Tonje var kunnskapsminister fra 14. oktober 2021 frem til oktober 2023.
Før dette var hun fylkesrådsleder i Viken. Tidligere har hun vært politisk rådgiver i Justis- og beredskapsdepartementet og ved Statsministerens kontor under Stoltenbergs andre regjering.
Foto: Astrid Waller
Olof Åslund, professor
Uppsala universitet
Olof Åslund er professor i nasjonaløkonomi ved Uppsala universitet og er ansarlig for Uppsala Immigration Lab. Hans forskning på migrasjon og integrering er publisert i ledende internasjonale tidskrifter, og han har vært med å skrive ett stort antall populærvitenskaplige bøker, rapporter og artikler.
Tidigere var Olof Åslund generaldirektør ved «Instituttet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering» (IFAU). Han har vært styremedlem ved Norges forskningsråd og medlem av Delegasjonen for Migrasjonsstudier (Delmi) i Sverige.
Foto: Mikael Wallerstedt
Vilde Hernes, seniorforsker
NIBR ved OsloMet
Vilde er seniorforsker ved NIBR, OsloMet.
Hun forsker på politikkutvikling, styring og koordinering av integrerings- og innvandringsfeltet,
både i et norsk, nordisk og europeisk perspektiv.
Hun leder også flere større forskningsprosjekt om ukrainske flyktninger i Norge og Europa.
Foto: OsloMet
Del 2: Flere i jobb
Moderator Benedicte Hollen, avdelingsleder i IMDi
Benedicte leder avdeling kvalifisering og arbeidsliv i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi).
Hollen har 15 års erfaring med tiltak og virkemidler for å inkludere flere innvandrere på arbeidsmarkedet, også fra sin tidligere jobb i Arbeids- og velferdsdirektoratet. Hun er særlig engasjert i å bygge opp IMDi sitt arbeid med utadrettet kompetanseheving og veiledning på kvalifiserings- og arbeidslivsfeltet.
Foto: Marte Garmann
Nicole Sverdrup, leder
COOR Service Management AS
Nicole er utdannet sosionom med videreutdanning innen arbeidsrett, organisasjonspsykologi, coaching og helsepsykologi. Hun har tidligere jobbet i ungdomspsykiatrien, med arbeidsinkludering i NAV og har lang erfaring som studieveileder og arbeid med kompetanseløsninger fra Handelshøyskolen BI.
I Coor Service Management har Nicole ansvar for sosiale bærekraftstiltak og prosjektet Mangfold som ressurs. Prosjektet skal sikre bedre utnyttelse av medarbeideres real- og formalkompetanse, samt øke internrekrutteringen til lederstillinger.
Foto: privat
André Schreiner, administrerende direktør
Clarion Hotel The Hub
André har lang erfaring fra mange roller i Strawberry konsernet, og han var med på å utvikle og bygge Clarion Hotel The Hub, som han nå leder. Han har ledet mange ulike team og selskaper der mangfoldet og antall medarbeidere har vært høyt. Clarion Hotel The Hub er Norges største hotell med 810 rom og nesten 500 ansatte.
Foto: Amund Janssen
Rolf M. Lossius, kommunalsjef
Narvik kommune
Rolf er kommunalsjef i Narvik kommune med ansvar for blant annet økonomi, HR, NAV og integrering. Tidligere har han vært rådmann i Sortland kommune og i Evenes kommune.
Foto: Narvik kommune
Sumeet Singh Patpatia
Sumeet er Schibsteds første globale leder for mangfold, inkludering og tilhørighet. Han har en mastergrad i Science in Business og økonomi fra Handelshøyskolen BI. Han har bred erfaring fra multinasjonale selskaper, hvor han har jobbet med blant annet innovasjon. I tillegg har han lang erfaring med å bygge mangfold i samfunnet.
Han har etablert og ledet organisasjonen Young Sikhs og det årlige arrangementet «Den norske turbandagen». Sumeet sitter også i styret for HR Norge, IN/LAB og Oslo Nye Teater, og er medlem av Rådet for flerkulturelle minoriteter i Oslo, utnevnt av Oslo bystyre.
Foto: Emma-Sofia Olsson Shibsted
Hanne Cecilie Kavli, daglig leder
Fafo
Hanne er daglig leder for Forskningsstiftelsen Fafo. Hun var fram til dette seniorforsker og forskningssjef ved Fafo med innvandring og integrering som spesialområde, har doktorgrad i sosiologi og har arbeidet med en rekke temaer knyttet til arbeidsliv, velferd, tillit og integrering.Foto: Fafo
Irene Kinunda Afriyie, debattant, forteller og musiker
Irene er en allsidig kunstner og samfunnsdebattant. Hun har i flere år vært en viktig profil i mangfoldskonseptet Fargespill og var blant annet solist på Nobelkonserten i 2018. Hun har hatt en rekke opptredener i TV og radio, og er svært engasjert i ønsket om at flere skal stemme ved stortings- og kommunevalg. Irene har en helt egen humoristisk måte å reflektere rundt sin plass i det norske samfunnet, og bruker sin brede musikalitet i alle sine opptredener, noe hun viser tydelig i soloshowet Kongo-Norge 2-2. Hun er en ærlig og uredd stemme, blant annet som fast gjestekåsør i Bergens Tidende.
Irene har jobbet både som samfunnsfagslærer og som omreisende sanger, har diverse styreverv og er medlem av flere ressursgrupper. Hun er en svært erfaren konferansier, ofte sammen med Finn Tokvam, og har ledet en rekke større arrangement. I desember 2020 var hun programleder for NRKs klassiske Norge Rundt-julesending. I 2023 fikk Irene Sjur Holsens minnepris, for måten hun bidrar med substans og humør i samfunnsdebatten. Irene debuterte også som forfatter i 2023 med boken Jeg er fordi du er - fortellinger om mitt Norge, et kritisk skråblikk på nordmenn og på integrering i Norge.”
Foto: STAS
Nadiya Fedoryshyn, fungerende analysesjef, IMDi
Nadiya er fungerende analysesjef i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet.
Hun jobber med kunnskapsutvikling, analyser og formidling av tall og fakta om innvandrere og integrering.
Foto: SSB
Jon Horgen Friberg, forsker
Fafo
Jon har publisert bredt om en rekke temaer knyttet til integrasjon og mangfold, og har de siste årene jobbet mye med kulturelle endringer og sosial mobilitet blant unge med innvandrerbakgrunn. Han har nylig ledet arbeidet med studien «Hverdagsliv og integrering» som tar for seg deltakelse, tillit, tilhørighet og opplevd diskriminering blant personer med innvandrerbakgrunn.
Foto: Fafo
Audun Fladmoe, forsker
Institutt for samfunnsforkning
Audun har vært involvert i gjennomføringen av Integreringsbarometeret siden 2018. Hans forskning de siste årene har særlig handlet om holdninger til innvandring, integrering og mangfold, holdninger til ytringsfrihet og erfaringer med hets og hatefulle ytringer, samt ulike former for sivilsamfunnsdeltakelse.
Foto: Institutt for samfunnsforskning
Del 3: Fellesskap og mangfold
Moderator Shazia Majid
Shazia er journalist, forfatter og utdannet økonom. Mange kjenner henne som fast kommentator i VG. Hun har skrevet boken «Ut av skyggene».
Foto: privat
IMDis ungdomspanel
IMDis ungdomspanel ble først etablert
i 2022 og består av 13 ungdommer og
unge voksne mellom 15 og 25år. Hensikten med ungdomspanelet er å legge til rette for at ungdom kan medvirke i beslutningsprosesser og delta som reelle aktører i utviklingen av integreringspolitikken.
Årets ungdomspanel er oppnevnt for 2024 og
har bidratt med innspill til ulike handlingsplaner og rapporter som omhandler tema som hverdagsintegrering, negativ sosial kontrol, æresrelatert vold, rasisme og diskriminering, og forebygging av utenforskap blant unge. De har deltatt på regjeringens integreringskonferanse og i ulike panelsamtaler. Det er en engasjert gjeng som har gitt verdifulle bidrag til IMDis arbeid!
Foto: IMDi
Ghulam Abbas, miljøarbeider
Ghulam er familiefar og ungdomsarbeider i lokalsamfunnet han selv vokste opp i. Tidligere var han gjengleder i B-gjengen og var regnet som en av Norges mest hardbarkede kriminelle. Etter å ha sonet har han gjort en helomvending, og er i dag en ressursperson som ønsker å gi tilbake til lokalsamfunnet og utgjøre en forskjell for ungdommene som vokser opp i dag.
Foto: Johannes Laukeland Fester Sunde
Adnan Naeem, Årets ildsjel 2024
Adnan ble kåret til Årets ildsjel under idrettsgallaen i 2024. Han er ingeniør, politimann og en ekte Romsåsgutt. Han har i flere år jobbet med forebygging gjennom idrett og frivillighet.
Med mottoet "Vi ønsker å bygge stolthet og eierskap på Romsås", er hans fokus at mennesker, spesielt ungdom, må føle seg verdifulle i hverdagen for å oppnå inkludering og for å bygge opp lokalsamfunnet.
Foto: privat
Monika Grønli Rosten, forsker
NOVA/OsloMet
Monika er sosialantropolog og forsker I ved Ungdomsseksjonen ved NOVA/OsloMet og har forsket på ungdom i utsatte nabolag på Oslo Øst.
Hun er særlig engasjert i kvalitativ metodeutvikling, og har lang erfaring med etnografisk feltarbeid, ungdomsmedvirkning og bruk av unge med-forskere i sine prosjekter. Hennes forskningsinteresser er blant annet oppvekst i minoritetsposisjon, territoriell stigmatisering, ungdomskriminalitet og vold i nære relasjoner.
Foto: OsloMet
Prza Mohammed Mahmud, mangfoldsrådgiver
Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi)
Prza jobber som IMDis mangfoldsrådgiver i indre Østfold, hvor hun bistår unge som er utsatt for negativ sosial kontroll og æresrelatert vold. Hun har tidligere jobbet i barnevernet og har en master i rettsmedisinsk psykologi. Dette studiet undersøker motivene bak kriminelle handlinger og søker å forstå hvorfor enkelte individer ender opp i kriminelle miljøer.
Foto: Privat
Hanne Finanger, politioverbetjent
Oslo-politiet
Hanne er politioverbetjent og seksjonsleder for kriminalitetsforebyggende seksjon i enhet øst i Oslo-politiet.
Hege Nilssen, direktør
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir)
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet siden 2022, før det var hun direktør for Utdanningsdirektoratet. Hun er utdannet samfunnsøkonom fra Universitetet i Oslo. Nilssen har siden 2004 hatt ulike lederstillinger i Utdanningsdirektoratet, og kom dit fra Utdannings- og forskningsdepartementet der hun var ansatt fra 1995.
I perioden 2013-2015 var hun sekretariatsleder for Ludvigsenutvalget, som vurderte innholdet i grunnopplæringen opp mot krav til kompetanse i et framtidig samfunns- og arbeidsliv.
Foto: Bufdir
Adelheid Firing Hvambsal, generalsekretær
Stiftelsen Kirkens Bymisjon
Adelheid er generalsekretær i Stiftelsen Kirkens Bymisjon, som er en livsynsåpen, diakonal stiftelse som er tilstede i de fleste norske byer. Hun er psykologspesialist med bred klinisk erfaring, samt oppdrag innen forskning og undervisning, veiledning, ledelse og organisasjonsutvikling. Hun er tidligere generalsekretær KFUK-KFUM Norge.
Foto: Kirkens Bymisjon
Birte Nordahl, generalsekretær
Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL)
Birte Nordahl er generalsekretær i STL som samler bredden av tros- og livssynssamfunn i Norge, og er en avgjørende organisasjon for demokrati og likeverdig mangfold. STL arbeider for et livssynsåpent samfunn og en aktiv og understøttende tros- og livssynspolitikk.
Birte har bakgrunn fra forskning ved Universitetet i Oslo og som gjesteforsker ved UTS, Columbia University i New York. Hun har tidligere også jobbet som avdelingsleder i Kirkens Bymisjon i Oslo og som ledende domkirkeprest i Oslo domkirke.
Foto: STL/Westgaard
Levi Geir Eidhamar, professor
Universitetet i Agder
Levi Geir Eidhamar (1958) er professor i religions- og livssynsvitenskap ved Universitetet i Agder. Han har doktorgrad på unge norske muslimer og forsker på emner innen islam, religionssosiologi og livssynsteori.
Eidhamar har skrevet flere lærebøker. Siden 2004 har han ledet "Religionsstudier i Asia" som hvert vårsemester gjennomføres i ulike land i Sørøst-Asia.Foto: Privat
Abid Raja, forfatter
Abid er advokat, Venstre-politiker og tidligere kultur- og likestillingsminister, og har gitt ut bøkene Dialog (2010), Min skyld (2021) og Vår ære og vår frykt (2024). Han har tidligere stått bak og etablert Dialogmøtene og tenketanken Minotenk. I 2010 ble han tildelt Fritt Ord-prisen for sitt arbeid, og i 2017 mottak han den internasjonale religionsfrihetsprisen. For boken Min skyld mottok han Bokhandlerprisen i 2021 og Åpenhetsprisen i 2022. I 2023 ble han tildelt YS´Likestillingspris sammen med sin søster og sin kone. Den nye boken "Vår Ære og Vår" Frykt er nylig nominert til bokhandlerprisen.
Foto: Maria Kleppe Vihovde
Del 4: Bosettings- og integreringsprisen
Kjetil Vevle, statssekretær
Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID)
Kjetil er statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Han har tidligere jobbet i Norsk Hydro, Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Public Services International, Fagforbundet og ZERO. Av politisk erfaring har han bl.a. vært sentralstyremedlem i AUF og leder av AUF i Hordaland, og bystyremedlem i Bergen for Arbeiderpartiet.
Kjetil har studert administrasjon- og organisasjonsvitenskap ved Universitetet i Bergen, og PR- og kommunikasjonsledelse ved Handelshøyskolen BI. Han har tidligere vært statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Finansdepartementet, Olje- og energidepartementet og på Statsministerens kontor i perioden fra regjeringen tiltrådte 14. oktober 2021.
Foto: Astrid Waller
Kulturelle innslag
Sarah Camille, sanger, tekstforfatter, forteller og komponist
Sarah Camille er en norsk artist med et særegent uttrykk og en varm utstråling. Sarah er født i Paris og vokst opp i Oslo – med røtter fra Martinique på mors side og Stavanger på fars side. I 2011 ble Sarah norgesmester i slampoesi, og hun har også medvirket som forteller, tekstforfatter og dramatiker i mange scenekunstprosjekter og teaterforestillinger. I 2017 debuterte hun som plateartist med albumet «Sol». I 2020 fikk hun Spellemannprisen i klassen Barnemusikk for sitt andre album «Spor av dråper og røde nebb». Med platene «Vingeslag» (2021) og «våkner i en annen dag» (2023) har hun i dag gitt ut fire album.
Foto: Kristin Aafløy Opdan
Fatemeh Ekhtesari, fribyforfatter
Fatemeh er en poet, forfatter, aktivist og jordmor. Hun flyktet fra Iran i 2015 da hun ble dømt til 99 piskeslag og 11,5 år i fengsel. Hun kom til Norge i 2017 som en ICORN-forfatter (International Cities of Refuge Network). I 2020 ble hennes diktsamling Vi overlever ikke publisert. Hun bidro også i 2019 til antologien Å kysse en ørken, å kysse en myr. I 2022 publiserte hun Hun er ikke kvinne, som hun skrev på både norsk og på farsi.
Foto: Linda Bournane Engelberth/ Aschehoug
Rambow, hip-hop artist og rapper
Simon Tedros Negash er en norsk rapper fra Furuset i Oslo. Rambow ble kåret til Årets Urørt av P3 i 2021. Til Spellemannprisen 2023 ble han nominert til pris i kategoriene hiphop, årets gjennombrudd for debutalbumet og årets musikkvideo for «Vi tenker ikke likt». Før musikkarieren var Rambow kjent som skuespiller og hadde hovedrollen i NRK-serien Rektors kontor fra 2020.
Foto: United Stage Norway
Olve Flakne og Maria Lotus Karlsen
Maria er artist, danser, skuespiller og rapper og Olve er musiker, komponist og produsent. Begge er tilknyttet Nordic Black Theatre.
Foto: