Namsos vant pris for bosetting og integrering av flyktninger
Til stor applaus fra salen mottok Namsos-ordfører Amund Lein den gjeve Bosettings- og integreringsprisen for 2024.
Til stor applaus fra salen mottok Namsos-ordfører Amund Lein den gjeve Bosettings- og integreringsprisen for 2024.
Er flyktninger fornøyd med tilbudet de får i sin kommune? Eller bør det justeres? 5. november starter den nasjonale brukerundersøkelsen, som skal bidra med svar.
Når flyktninger kommer til landet, trenger de et hjem, opplæring og arbeid. Her har kommunene Andøy, Eigersund, Namsos, Søndre Land og Tromsø utmerket seg. De er nominert til årets Bosettings- og integreringspris.
Opplæringsløp som skal gi fordrevne fra Ukraina og andre med relevant kompetanse en innføring i helse- og omsorgssektoren og barnehage- og skolesektoren i Norge, er nå tilgjengelige på Fagressurs for introduksjonsprogrammet.
Følger du opp deltakere i introduksjonsprogrammet som har behov for utdanning? Nå har det kommet nye endringer i opplæringsloven, som åpner for flere utdanningsmuligheter for voksne innvandrere og nyankomne.
IMDi tilgjengeliggjør nå kompetansedata ved hjelp av et API til kommuner og andre som har behov for kompetansedata i egne fagsystem i arbeidet med flyktninger
På landinformasjonsseminarene får du relevant og oppdatert informasjon om overføringsflyktningene, deres hjemland og kultur, og situasjonen i landet hvor de oppholder seg før ankomst til Norge.
Kommunenes utgifter til bosetting og integrering av flyktninger økte fra 2022 til 2023. Det viser en fersk rapport fra Beregningsutvalget.
Kjenner du til en arbeidsplass med stort mangfold blant ansatte? Ifølge forskning kan det være lønnsomt! Nå kan du nominere virksomheten til den gjeve Mangfoldsprisen.
Før sommeren vedtok Stortinget flere endringer i integreringsloven. Endringene trådte i kraft 1. juli 2024 og gjelder i all hovedsak for personer med kollektiv beskyttelse. Det er viktig at kommunene gjør seg kjent med disse regelendringene.
I høst gjennomførte Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) sin fjerde nasjonale brukerundersøkelse blant deltakere i introduksjonsprogrammet og norsk- og samfunnskunnskapsopplæringen.
Rapporten undersøker hva som er viktig for brukertilfredshet for deltakere i introduksjonsprogrammet, og hvordan IMDis nasjonale brukerundersøkelse kan utformes for å fange opp brukertilfredshet og utfordringer i introduksjonsprogrammet.
IMDi har utvidet fristen for å søke om ekstramidler Jobbsjansen til 15. august 2024. Formålet med Jobbsjansen er å øke sysselsettingen blant innvandrerkvinner som ikke er i arbeid.
Det er laget to nye funksjoner for å gjøre løsning for kompetansekartlegging enda mer brukervennlig for kommunene. Funksjonene er mulighet for utskrift av kartlagt informasjon og notatfelt innebygd i løsningen.
Er din kommune god på bosetting og integrering? IMDi deler ut Bosettings- og integreringsprisen til en kommune som har utmerket seg spesielt på bosettings-, integrerings- og kvalifiseringsfeltet.
I år vil Fagverksted arrangeres både i Trondheim og på Gardermoen, men programmet vil være det samme på begge steder. Dere kan derfor velge det stedet som er mest praktisk for dere å reise til.
I 2021 var det til sammen 10 595 deltakere i introduksjonsprogram i Norge. De fleste deltok i opplæring i norsk og samfunnskunnskap og utdanningsrettede tiltak i introduksjonsprogrammet.
Tilskotsordninga består av to typar tilskot, persontilskot og grunntilskot. Persontilskotet blir automatisk utbetalt til kommunar og fylkeskommunar for vaksne personar som har rett til opplæring i norsk. Målet med grunntilskotet er å betre dei økonomis...
Statlig sektor har kommet et stykke på vei, men har fortsatt et godt stykke igjen å gå før politiske mål om mangfold er innfridd. Det er en av konklusjonene i rapporten, som er utført av Oxford Research i samarbeid med NTNU Samfunnsforskning.
Berekningsutvalet sin rapport for 2021 viser at kommunane i stor grad fekk dekka dei gjennomsnittlege utgiftene til busetting og integrering av flyktningar i dei fem åra kommunane mottek integreringstilskot. Kommunane fekk derimot i mindre grad dekka d...
IMDis kommuneundersøkelse er en årlig undersøkelse som gir innblikk i hvordan kommuner arbeider med integreringsoppgaver og hvordan de oppfatter IMDi som samarbeidspartner.
På oppdrag fra IMDi har Proba sett nærmere på hvilke muligheter det ligger i å tilby kulturorientering som fjernundervisning og hvilke utfordringer det kan medføre.
For å lykkes med integreringen er det viktig at beslutningstakere, fagfolk og allmenheten har tilgang til et solid kunnskapsgrunnlag, slik at politiske prosesser og offentlige debatter blir mest mulig faktabaserte. IMDi utarbeider derfor årlig en...
I høst starter de regionale ressurssentrene om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS) en ny runde av sin nasjonale endringsagentopplæring om forebygging av negativ sosial kontroll og æresrelatert vold for ressurspersoner i frivillige...
Fafo har på oppdrag fra IMDi gjennomført en pilotundersøkelse i innvandrerbefolkningen om tillit, tilhørighet, deltakelse og diskriminering. Rapporten ble lansert under et webinar i IMDi 24. august. Nå kan du se opptak fra webinaret.
79 prosent av deltakere som fullførte Jobbsjansen i 2021 gikk over til jobb eller utdanning. Det er det beste resultatet i ordningens historie, og en økning på 5,5 prosentpoeng sammenlignet med 2020. Dette kommer fram i analyse Ideas2evidence har...
IMDi inviterer kommuner i landet som bosetter flyktninger til å foreslå seg selv som kandidat til å vinne årets bosettings- og integreringspris. Prisen skal speile det gode arbeidet som ble lagt ned i fjor.
Personer med kollektiv beskyttelse som deltar i introduksjonsprogram kan ha én samlet integreringsplan for deltagelse i introduksjonsprogram og opplæring i norsk. Kommunene kan velge mellom malen "forenklet integreringsplan med norskplan" og "forenklet...
Etter første søknadsrunde, som hadde søknadsfrist 8. februar, har 22 ulike tilbydere fått tildelt nærmere 30 millioner kroner i tilskuddsmidler.
Oslo Economics har på oppdrag for IMDi gjennomført en utredning av samfunnets fremtidige behov for tolking på ulike språk, samt behovet for kvalifiseringstilbud i tolking på hvert enkelt språk. Rapporten utgjør delprosjekt 3 av et større FoU-prosjekt...
Denne høsten kan veiledere som skal planlegge og gjennomføre timene i karrierekompetanse i "Livsmestring i et nytt land" delta på et kompetansehevingskurs i regi av Universitetet i Sørøst-Norge (USN). Kurset består av seks digitale samlinger fra...
Det er bevilget 50 millioner kroner til norskopplæringsordningen, for å gi tilbud om tidlig opplæring i norsk for flyktninger fra Ukraina. Til sammen 44 tilbydere av norskopplæring har nå fått tilskudd.
Før sommeren mottok IMDi rekordmange søknader fra frivillige organisasjoner til integreringsarbeid for flyktninger fra Ukraina. Drøyt 150 prosjekter er nå tildelt om lag 45 millioner kroner.
Kommunene Lørenskog, Rælingen, Ullensaker, Nes, Gjerdrum, Nannestad, Hurdal og Eidsvold inngår alle i et formidlingssamarbeid om tolketjenester, hvor hensikten er å sikre gode tolketjenester med kvalitet i alle ledd.
Personer som har kommet til Norge og har fått innvilget midlertidig kollektiv beskyttelse, kan nå få oversikt over regler og rettigheter som gjelder for introduksjonsprogram og språkopplæring - på sitt eget språk.
Gjennom funksjonen "Innmeldinger" i IMDinett kan kommunene nå melde inn personer som har tilknytning til kommunen. Tilknytningen vil da bli synlig for IMDi i bosettingsarbeidet. IMDi vil fordele flyktninger først etter at de har fått innvilget...
Hvordan kan elever i norskopplæring oppleve medborgerskap og demokrati i praksis? Bergen Læringssenter har etablert en skoleavis for å løfte elevenes erfaringer, la dem bruke egen kunnskap, og samtidig lære om ytringsfrihet, samfunn og yrkesliv.
15. juni trådte et nytt midlertidig regelverk for personer med midlertidig kollektiv beskyttelse i kraft. IMDi har utarbeidet en juridisk veileder til de nye bestemmelsene i integreringsloven, hovedsakelig til kommunalt ansatte som jobber med ordningen...
3 295 flyktninger avsluttet introduksjonsprogram i 2021. Tall fra nasjonalt introduksjonsregister (NIR) viser at 49 prosent av disse gikk direkte over til arbeid eller utdanning. Det er det samme som året før.
IMDi inviterer til webinar for kommunenes saksbehandlere for tilskuddsordningene i IMDi Tilskudd.
Libe Rieber-Mohn får forlenga åremål som direktør i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi). Ho blei utnemnd i statsråd fredag. Det skriv Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID) i ei pressemelding.
Proba samfunnsanalyse har på oppdrag fra IMDi gjennomført en utredning av forholdet mellom tolkers arbeidsforhold og organisatoriske løsninger på tolkefeltet, og i hvilken grad offentlige organer lykkes med å dekke behov for kvalifiserte tolker i konta...
På fagressursen for introduksjonsprogrammet har vi samlet faglige anbefalinger om hvordan kommunene kan bygge gode kvalifiseringsløp for flyktninger fra Ukraina.
Den 7. juni 2022 arrangerer Arbeids- og inkluderingsdepartementet og Kultur- og likestillingsdepartementet konferanse i Oslo med tittelen «Sivilsamfunn og integrering i Norden - Frivillighetens innsats for inkludering ved store flyktningeankomster»....
IMDi gjennomførte en nasjonal undersøkelse blant deltakere i introduksjonsprogrammet ved årsskiftet 2021-2022. Til sammen 2 245 deltakere fra 129 kommuner besvarte undersøkelsen, som forsøker å kartlegge hvilke elementer som indikerer god kvalitet i...
89 ulike prosjekter har blitt tildelt drøyt 36 millioner kroner i tilskudd til integreringsarbeid i regi av frivillige organisasjoner i 2022. Se oversikt over hvem som fikk tilskudd.
Nå kan du se hvilke kommuner som har bosatt flyktninger og hvor mange som er bosatt hittil i 2022. Vi oppdaterer daglig tallene for bosetting av flyktninger i Norge - nå også på fylkes- og kommunenivå.
Frivilligheten bidrar til å løse viktige samfunnsoppgaver. Det gjelder også på integreringsfeltet, Ønsker du å lære mer om hvordan kommunen og frivilligheten kan samarbeide om integrering? Vi har samlet informasjon og inspirerende filmer som viser...
Er du interessert i integrering og vil bidra til kunnskapsutvikling på feltet? IMDi lyser ut stipender til studenter som vil skrive masteroppgave om integrering. Søknadsfrist 27. mai 2022.
Kommuner kan søke tilskudd hvis de bosetter personer med alvorlig funksjonsnedsettelse, alvorlige rus- eller adferdsproblemer. Tilskuddet skal dekke ekstraordinære utgifter som følger av personens hjelpebehov.
Temaområdet Migrasjon, helse og mangfold er ett av to temaer i det obligatoriske elementet «Livsmestring i et nytt land» i introduksjonsprogrammet. På fagressursen for introduksjonsprogrammet finner du nå en ny veileder som skal hjelpe deg som er...
I forbindelse med krigen i Ukraina kommer mange mødre med barn til Norge, mens fedrene er igjen i krigen. Hvordan kan vi best støtte disse mødrene i å trygge barna sine, mens de selv er i en sårbar situasjon? Bufetat og ICDP Norge inviterer til webinar...
7. april inviterte IMDi til webinar for kommuner som ikke har bosatt flyktninger de siste årene. Målgruppa er ansatte i disse kommunene som jobber med praktisk bosettingsarbeid. Nå kan du se opptak av webinaret.
Nordisk Ministerråd og NIBR inviterer 9. mai 2022 til lansering av forskningsrapporten Scandinavian integration policies for refugees: A comparative analysis of qualification and labour market integration outcomes.
På oppdrag for Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) evaluerer Fafo innføringen av de standardiserte elementene i introduksjonsprogrammet, som ble utviklet i forbindelse med innføring av integreringsloven - som trådte i kraft 1.1.2021. Fafos...
Privatboende er betegnelsen på tidligere mottaksbeboere som har valgt å flytte fra mottak og bor privat, eller personer som aldri har bodd i mottak. Et stort antall ukrainere bor privat i mottaksfasen, og IMDi har derfor utviklet et nytt digitalt skjem...
IMDi har bedt kommunene gjøre seg klare til å bosette 35 000 flyktninger i 2022. Nå kan du følge med på hvordan det går med bosettingen av flyktninger totalt og av flyktninger fra Ukraina spesielt. Tallene viser også hvor mange som er tildelt kommunene...
Vil du jobbe med å bosette mennesker som har flyktet fra hjemlandet? Vi søker etter medarbeidere til flere 12-måneders engasjement. Søknadsfristen er 22. april.
På denne siden finner du nøkkeltall og en oppdatert oversikt over kommuners vedtak om bosetting per 6. mai 2022.
Denne veilederen er til ledere og ansatte i kommuner som har behov for tolk i tjenesteyting til flyktninger fra Ukraina. Formålet er å gi råd om bruk og bestilling av kvalifiserte tolker når det er behov for å sikre at viktig informasjon når frem til...
FINN.no har laget en tjeneste hvor personer som ønsker å leie ut en bolig til flyktninger kan synliggjøre dette. Disse boligene vil være synlige på FINNs Hjerterom – bolig til leie-tjeneste. Her vil både kommuner og flyktninger enkelt kunne finne fram...
Tallrapportering for IMDis minoritetsrådgivere og integreringsrådgiverne sitt arbeid mot negativ sosial kontroll og æresrelatert vold i 2021 ble presentert under et fagmøte på Kulturhuset i Oslo 30. mars.
Er etnisk mangfold økonomisk lønnsomt? Hva er i så fall forutsetningene for dette? Og hvor etnisk mangfoldig er egentlig det norske arbeidslivet i dag? Dette er noe av det Institutt for samfunnsforskning og Arbeidsforskningsinstituttet ser nærmere på i...
Stadig flere flykter fra krigen i Ukraina. Noen finner veien til Norge. Hva møter de her, og er det norske samfunnet klare for å ta imot dem? Tirsdag 29. mars fra kl. 9-12.30 inviterer forskningsstiftelsen Fafo til seminar i Oslo. Seminaret blir også...
Grunnet situasjonen i Ukraina har OsloMet kunngjort et ekstraordinært test- og kurstilbud for personer som ønsker å jobbe som tolk i ukrainsk. OsloMet tar imot og behandler søknader fortløpende.
For å gjenspeile mangfoldet i samfunnet rekrutterer flere norske kor personer med innvandrerbakgrunn. Disse korene har blitt arenaer for inkludering, kulturutveksling, språktrening og fellesskap.
Karrieresenterne i fylkeskommunen har etter integreringsloven fått ansvar for å tilby karriereveiledning til nyankomne innvandrere i forbindelse med oppstart i introduksjonsprogrammet. I dette kurset får karriereveilederne en introduksjon til IMDinett,...
Hovedmålet med tilskuddsordningen er å øke sysselsettingen blant hjemmeværende innvandrerkvinner som står langt fra arbeidsmarkedet og som har behov for kvalifisering for å komme i jobb eller ordinær utdanning. Ordningen, der kommuner kan søke om...
Gode kvalifiseringsløp skal bidra til at flere innvandrere oppnår varig tilknytning til arbeidslivet. Veilederen om kvalifiseringsløp for voksne innvandrere er nylig oppdatert med nye caser. Du kan nå lese om Rebecca som kom til Norge som overføringsfl...
Innvandrerorganisasjoner som bidrar aktivt til integrering og som arbeider for økt arbeids- og samfunnsdeltakelsen blant innvandrere og deres barn kan få støtte til drift fra IMDi. Søknadsfristen er 22. februar 2022.
Fylkeskommuner kan søke om tilskudd til deltakelse i forsøk med tilrettelagt fag- og yrkesopplæring i perioden 2022-2026. Søknadsfristen er 7. mars 2022.
En ny rapport fra Agenda Kaupang inneholder anbefalinger til organisering og gjennomføring av innhenting av data knyttet til offentlige organers tolkebehov og tolkebruk.
Tilskuddet skal stimulere private og offentlige arbeidsgivere til større bevissthet om etnisk mangfold som ressurs, og støtte tiltak for økt rekruttering av innvandrere, og bedre bruken av deres kompetanse. Arbeidsgivere kan søke om tilskudd fra...
Frivillige organisasjoner kan få støtte til prosjekter, enkelttiltak eller aktiviteter som bidrar til å øke arbeids- og samfunnsdeltakelsen blant innvandrere og deres barn. 40 kommuner gir støtte til lokale aktiviteter, IMDi gir tilskudd til nasjonale...
Formålet med tilskuddsordningen er å gi et målrettet og fleksibelt tilbud til innvandrere som har behov å styrke sine norskferdigheter, ved at disse gis tilbud om et begrenset antall timer lærerstyrt norskopplæring. Målgruppen for tilskuddsordningen er...
Arbeids- og inkluderingsdepartementet har sendt på høring forslag til forskrift om utvidet introduksjonsprogram og norskopplæring. Høringen har frist 21. januar 2022. Forslaget innebærer en utvidelse av målgruppene for utvidet introduksjonsprogram og...
Fylkeskommuner kan nå søke om tilskudd til etablering og gjennomføring av tilbud om tilrettelagt fag- og yrkesopplæring for voksne innvandrere. Søknadsfristen er 10. februar 2022.
Formålet med tilskuddsordningen er å øke kvaliteten og bedre resultatene i kommunenes integreringsarbeid. I år er det definert sju satsingsområder for prosjektene som får tilskudd. De har ulike krav og målgrupper. Søknadsfristen er 14. februar 2022.
"Bruk bra folk, finn ut av hvordan du får tak i dem". Slik oppsummerer Galvan Mehidi hovedtrekkene i tolkeloven. Mehidi, programleder i den prisvinnende NRK-podcasten "Med all respekt", forklarer loven på en lettfattelig og underholdende måte. Se den n...
Hovedformålet med tilskuddet er å bidra til målrettet formidling av myndighetenes vaksinasjonsråd, med hensikt å oppnå økt vaksinasjonsgrad blant personer med innvandrerbakgrunn. Søknadsfristen er 6. januar 2022.
IMDi har fokus på skjermtolking og har nå laget to instruksjonsfilmer som med utgangspunkt i tolkens arbeidssituasjon viser hvordan små enkle grep kan bidra til en bedre skjermtolkingsopplevelse.
Til enhver tid oppholder det seg personer i mottakssystemet som har utfordringer knyttet til helse, funksjonsnivå eller atferd. Vi har samlet informasjon til kommunene som kan sikre gode bosettingsløsninger for disse flyktningene.
Fra 1. januar 2022 innføres det endringer i ordningen samfunnskunnskap for personer omfattet av integreringsloven. IMDi er i gang med å tilpasse Nasjonalt introduksjonsregister (NIR) til endringene i samfunnskunnskap og tar sikte på å ha grunnleggende...
73,5 prosent av deltakere som fullførte Jobbsjansen i 2020 gikk over til jobb eller utdanning. Dette kommer fram i ny analyse Ideas2evidence har gjennomført på oppdrag fra IMDi.
Bruk av tolk i offentlig sektor er nå regulert i en egen lov. Den nye loven om offentlige organers ansvar for bruk av tolk (tolkeloven) trer i kraft 1. januar 2022.
Utlendingsdirektoratet (UDI) utlyser midler til aktiviteter som gir en mer meningsfull hverdag for barn i asylmottak. Aktivitetstilbudet skal være tilpasset barnas alder, utviklingsmessige behov og interesser. Søknadsfristen er 15. november 2021.
Produktkatalogen inneholder en kort omtale av prosjekter som har fått tilskudd til utvikling av kommunale integreringstiltak - med lenke til kommunens hjemmeside hvor utviklede produkter er lagret.
Erfaringene fra IMDis minoritetsrådgivere og integreringsrådgivere i arbeidet mot negativ sosial kontroll og æresrelatert vold viser en økning i antallet henvendelser om negativ sosial kontroll i første halvår 2021.
De aller fleste unge i Norge opplever stor grad av selvbestemmelse og at omfanget av negativ sosial kontroll er svært lite. Samtidig bekrefter ny forskning at noen grupper er mer utsatt. Dette kommer i en ny undersøkelse Proba samfunnsanalyse har gjort...
Gikk du glipp av Bosettingsuka 2021? Nå kan du se alle fem sendingene i opptak.
IMDis kommuneundersøkelse er en årlig undersøkelse som gir innblikk i hvordan kommuner arbeider med integreringsoppgaver og hvordan de oppfatter IMDi som samarbeidspartner.
IMDi har lansert en tilskuddsordning som skal stimulere private og offentlige arbeidsgivere til større bevissthet om etnisk mangfold som ressurs, og støtte tiltak for økt rekruttering av innvandrere, og bedre bruk av deres kompetanse.
Vi har samlet informasjon som kan være relevant for fylkeskommunene på én side. Her finner du korte tekster om ulike fagområder på integreringsfeltet der fylkeskommunene har oppgaver eller juridisk ansvar.
Stortinget har vedtatt integreringspakker og midlertidige lover om tilpasninger i introduksjonsloven og integreringsloven for å avhjelpe konsekvenser av utbrudd av covid-19. Vi har samlet viktig informasjon for kommunene og fylkeskommunene på én side.
"Bak lukka dører" er en ny podcast på til sammen seks episoder, produsert av minoritetsrådgivere fra IMDi. Her blir lytterne kjent med unge mennesker som deler historier. Om både det utrygge og trygge som skjer bak lukka dører. Den første episoden ble...
IMDi-direktør Libe Riiber-Mohn var blant gjestene da det nye Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) offisielt ble lansert under et storstilt åpningsarrangement i Bergen.
IMDi har utarbeidet en veileder for å gjøre det enklere å gjennomføre og følge opp offentlige anskaffelser for tolketjenester. Målgruppen er innkjøpere i offentlige organer, kommuner, fylkeskommuner og interkommunale selskap.
Gode kvalifiseringsløp skal bidra til at flere innvandrere oppnår varig tilknytning til arbeidslivet. IMDi har i samarbeid med Kompetanse Norge, Arbeids- og Velferdsdirektoratet og Utdanningsdirektoratet utarbeidet en visuell veileder som på en enkel...
Det er sammensatte årsaker til at enkelte innvandrergrupper har vært overrepresentert i statistikken for smitte og innleggelser under pandemien. Det viser en rapport fra en ekspertgruppe ledet av IMDi-direktør Libe Rieber-Mohn.
Hva mener deltakerne om introduksjonsprogrammet? IMDi har gjennomført en undersøkelse som danner grunnlag for videreutvikling og forbedring av programmet.
Negativ sosial kontroll og æresrelatert vold er vedvarende utfordringer, og med handlingsplanen "Frihet fra negativ sosial kontroll og æresrelatert vold (2021-2024)" vil regjeringen videreutvikle og styrke arbeidet.
Her er en oversikt og mer informasjon om de prosjektene som har fått tilskudd til utvikling av kommunale integreringstiltak i 2021.
Gikk du glipp av IMDis fagverksted 10. juni? Tema var målrettet kvalifisering gjennom samarbeid. Nå kan du se hele webinaret i opptak.
Kunnskapsministeren har bedt IMDi-direktør Libe Riiber-Mohn lede en ny ekspertgruppe som skal vurdere og foreslå tiltak på integreringsfeltet som følge av koronapandemien. Ekspertgruppen skal også kartlegge årsaker til vaksineskepsis og foreslå tiltak...
IMDi mottok 198 søknader til tilskudd til integreringsarbeid i regi av frivillige organisasjoner 2021. Det ble innvilget 90 søknader. Se oversikt over hvem som fikk tilskudd.
17. mars gikk fristen ut for første søknadsrunde for tilskuddsordningen. Nå er midler fordelt til ni ulike private tilbydere av norskopplæring.
Personer med innvandrerbakgrunn utgjør om lag 18 prosent av Norges befolkning. En ny rapport viser at dette ikke gjenspeiles i medienes kildebruk.
Forskningsrapporten er del 3 av et prosjekt NIBR ved OsloMet gjør på oppdrag fra IMDi. Bakgrunnen for prosjektet er den økte andelen smittetilfeller i innvandrerbefolkningen.
Nå finner du utkast til to ulike brev som kan sendes ut til innbyggere i kommunen: Til målgruppen som har rett og plikt til opplæring, og til målgruppen som bare har plikt til opplæring. Brevene foreligger på 17 språk samt på bokmål.
IMDi og Arbeids- og velferdsdirektoratet har på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet og Arbeids- og sosialdepartementet utarbeidet veilederen, som erstatter rundskriv G-27/2017.
IMDi vil i løpet av 2021 gradvis innføre en ny digital forvaltningsløsning for integreringstilskuddet, tilskudd for enslige mindreårige flyktninger og tilskudd for bosetting av personer med nedsatt funksjonsevne og/eller adferdsvansker. Her kan du hold...
Som i fjor vil Fagverksted 2021 bestå av digitale webinarer med spennende og relevante faglige innlegg, muligheter for erfaringsutveksling og deling av eksempler på god praksis fra kommunene. Årets første fagverksted finner sted 8. april og handler om...
Informasjon om registrering av kompetanseopplysninger i Kompass for personer med rett og plikt til deltakelse i introduksjonsprogrammet og for beboere i integreringsmottak er nå oversatt til 14 ulike språk.
Smitteverntiltakene knyttet til Covid-19 har påvirket arbeidet til IMDis minoritetsrådgivere og integreringsrådgivere, viser rapporten. Den beskriver hvordan IMDis minoritetsrådgivere og integreringsrådgivere har jobbet mot negativ sosial kontroll og...
Deltakere i opplæring i norsk og samfunnskunnskap skal i samarbeid med kommunen lage en plan for opplæringen. Opplæringen skal bidra til at du får gode norskkunnskaper, kunnskap om norsk samfunnsliv, og at du får en varig tilknytning til arbeidslivet. ...
Nå kan du laste ned informasjon på flere språk om regler som gjelder ved fravær i introduksjonsprogram, både for deltakere etter gammel og ny ordning. Teksten er utformet slik at det skal være lettere for deltakeren å forstå regler for fravær og...
For alle deltakere i introduksjonsprogrammet skal det utarbeides en integreringsplan. Planen skal inneholde en oversikt over sluttmål og norskmål, omfanget av opplæringen i norsk og samfunnskunnskap, programmets varighet og innhold. Vi har oversatt en...
Covid-19-pandemien gjør det nødvendig for landets kommuner å tilpasse kvalifiseringsarbeidet for flyktninger og nyankomne innvandrere. I denne veilederen finner du nyttig informasjon og eksempler på gode løsninger fra andre kommuner, metoder og tiltak,...
Veilederen er ment som et verktøy når man skal tolke reglene i den nye forskriften til integreringsloven (integreringsforskriften).
IMDi har utabeidet en ny veileder til midlertidig lov om tilpasninger i integreringsloven for å avhjelpe konsekvenser av utbrudd av covid-19.
Veilederen skal bidra til at statsforvalterne forbereder og gjennomfører oppgaven slik at seremonien styrker båndet mellom den nye borgeren og det norske samfunnet, og får den nye borgeren til å føle seg velkommen.
Ideas2evidence har på oppdrag fra IMDi gjennomført en analyse av individ- og prosjektrapporteringer i 2019 fra Jobbsjansen del A, B og Område 1 (tidligere Jobbsjansen del C) i tilskuddsordning for utvikling av kommunale integreringstiltak.
Forskningsrapporten er del 2 av et prosjekt NIBR gjør på oppdrag fra IMDi. Bakgrunnen for prosjektet er den økte andelen smittetilfeller i innvandrerbefolkningen.
Autorisasjonsordningen for tolker har eksistert i 25 år. Oppfyller ordningen målsettingen om å gi tolkebrukere en garanti for at de får gode og profesjonelle tolketjenester? Og kan ordningen gjøres bedre? Proba samfunnsanalyse har på oppdrag fra IMDi...
IMDi og Kompetanse Norge har utviklet et e-læringskurs om hvordan man kan sørge for god kvalitet på praksis for deltakere i introduksjonsprogrammet.
Onsdag 20. januar arrangerte IMDi søkerkonferanse om våre tilskuddsordninger. Nå kan du se hele konferansen i opptak.
Kunnskapsdepartementet inviterer til digitalt seminar med kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby 20. januar 2021 klokken 9.30–10.30.
I følge den nye integreringsloven skal kommunen sammen med deltakere i introduksjonsprogrammet utarbeide en integreringsplan og inngå en integreringskontrakt. Vi har utarbeidet maler og veiledere for dette samt en del nye maler for vedtak etter...
I Nasjonalt tolkeregister finner du kvalifiserte tolker på over 70 språk. Nå gjør IMDi det lettere for deg å se at tolken står oppført i registeret.
Formidling av myndighetenes informasjonen skal ivareta innvandrergrupper som av ulike grunner ikke nås gjennom eksisterende informasjonskanaler. Søknadsfristen er 14. januar 2021.
Frogn kommune har laget en oversikt over innbyggernes språk og hvem som trenger særskilt tilpasset informasjon og oppfølging. Kartleggingen gir et godt grunnlag for å nå ut med informasjon til alle innvandrere.
Oslofolk er jevnt over mer positive til innvandring, integrering og mangfold enn resten av befolkningen. Dette kommer frem i en ny rapport fra Institutt for samfunnsforskning som er gjennomført på oppdrag fra IMDi.
Torsdag 10. desember fra klokka 9.30 - 11.30 inviterer kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby til digitalt seminar. Ass. helsedirektør Espen Rostrup Nakstad, FHI-direktør Camilla Stoltenberg og IMDi-direktør Libe Rieber-Mohn er blant deltakerne.
Bortsett fra de tre første ukene av pandemien, har smittenivået blant utenlandsfødte vært høyere enn i befolkningen ellers. Nå foreslår en ekspertgruppe, ledet av IMDi-direktør Libe Rieber-Mohn, 29 tiltak for å få ned smitten blant innvandrere.
NIBR (OsloMet) har evaluert tilskuddet til utvikling av kommunale integreringstiltak og foreslår at to tiltak vurderes for pilotering.
Utbetalinger av integreringstilskudd og tilskudd for enslige mindreårige flyktninger er forsinket. Følg med på forsinkelser, driftsproblemer eller planlagt nedetid i IMDis fagsystemer og webløsninger.
Kunnskapsministeren har bedt IMDi-direktør Libe Riiber-Mohn lede en hurtigarbeidende ekspertgruppe som skal foreslå ytterligere tiltak for å redusere smitte blant innvandrere.
På oppdrag fra IMDi har Rambøll gjennomført en pilotering av en kvantitativ brukerundersøkelse for deltakere i introduksjonsprogrammet.
Rapporten undersøker hvordan ungdommer i utsatte boområder selv opplever og definerer egne behov, og hvordan dette sammenfaller med tjenesteapparatets forståelse og tilbud til de unge.
Gikk du glipp av Bosettingsuken 2020? Nå kan du se alle sendingene i opptak.
1. januar 2021 trådte den nye loven om integrering i kraft. Med ny integreringslov får vi en startpakke for nyankomne innvandrere som tar formell utdanning og kvalifisering på alvor og setter tydeligere krav til norskkunnskaper.
Covid-19-pandemien har påvirket arbeidet til IMDis minoritetsrådgivere og integreringsrådgiverne i første halvår 2020. Likevel viser tallene at stadig flere saker avdekkes og at flere barn og unge får hjelp og rådgivning enn tidligere.
Regjeringa foreslår å prioritere om lag 370 millioner kroner til målretta tiltak på integreringsområdet i 2021. Mellom anna blir det foreslått å bruke 25 millionar kroner til norskinnsats med to tiltak som skal verke som eit supplement til dagens tilbod.
IMDi har gjennomført en kartlegging blant tolker oppført i Nasjonalt tolkeregister om hvordan koronasituasjonen har påvirket deres arbeidssituasjon. Kartleggingen viser at en stor andel tolker opplevde færre eller betydelig færre oppdrag i perioden Nor...
Gulventreprenøren fra Lunner vant i dag hedersprisen Årets mangfoldsvirksomhet på regjeringens integreringskonferanse. Øst politidistrikt i Sarpsborg måtte se seg slått på målstreken.
IMDi har i samarbeid med Utlendingsdirektoratet (UDI), Helsedirektoratet, Kommunesektorens organisasjon (KS) og utvalgte kommuner utarbeidet en hjelpeliste for bosetting av overføringsflyktninger i forbindelse med koronasituasjonen. Listen dekker...
IMDi har i samarbeid med Arbeids- og Velferdsdirektoratet, Kompetanse Norge, Supported Employment Norge (SENO) og utvalgte kommuner utarbeidet et veiledningshefte om Supported Employment-metodikk (SE-metodikk) rettet mot innvandrere.
Helsedirektoratet, Utdanningsdirektoratet, Barne- ungdoms og familiedirektoratet, Arbeids- og velferdsdirektorat, Integrerings- og mangfoldsdirektoratet og Folkehelseinstituttet i samarbeid med KS inviterer til webinaret 9. september om lansering av...
På oppdrag fra IMDi tilbyr Den Internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) landsseminarer til kommuner som har eller skal bosette overføringsflyktninger. Under seminaret vil kommunen få informasjon om flyktninggruppens hjemland og transittland....
Gikk du glipp av IMDis fagverksted tirsdag 9. november? Nå kan du se hele sendingen i opptak.
I disse dager mottar 22 virksomheter i landets 11 fylker regionale priser for fremragende bruk av innvandreres kompetanse i arbeidslivet. Her er oversikten over vinnere.
Vi har dessverre problemer med vår elektroniske søknadsportal. Vi beklager, og arbeider med å løse problemene.
Rambøll og Oslo Economics har på oppdrag fra blant annet IMDi undersøkt hvordan offentlig forvaltning kan legge til rette for raskere bosetting av flyktninger med særlige behov.
Deltakerne i introduksjonsprogrammet har fått et mindre omfattende opplæringstilbud under koronautbruddet. Deltakere med lav utdanning og lav digital kompetanse har dessuten hatt svake forutsetninger for å dra nytte av det alternative tilbudet kommunen...
IMDi har i samarbeid med Kompetanse Norge oppdatert veiledningen til midlertidig lov om tilpasninger i introduksjonsloven.
Rapporten gir kortfattede oppsummeringer av et bredt utvalg studier av metoder for andrespråksopplæring, og viser til flere metoder og hjelpemidler som kan vise til positive erfaringer og resultater.
Regjeringen styrker Jobbsjansen 2020 med 25 millioner kroner for å bidra til at flere innvandrerkvinner kommer ut i arbeid eller i ordinær utdanning. Kun etablerte prosjekter som fikk tilskudd til Jobbsjansen i 2020 kan søke om ekstramidlene....
I et brev til alle landets kommuner, fylkeskommuner og fylkesmenn ber regjeringen kommunene være i beredskap for arbeid mot negativ sosial kontroll, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse.
I en tid der innvandrerbefolkningen har økt raskt er det avgjørende for samfunnet å lykkes med integreringen. Kunnskapen i rapporten er basert på en rekke utvalgte indikatorer, og sier noe om integreringen som helhet og på utvalgte samfunnsområder.
Kommunene ønsker flere opplysninger om flyktningene de skal bosette. Kun halvparten driver oppsøkende virksomhet for å nå ut til målgruppene for norskopplæring i egen kommune og få mener at negativ sosial kontroll, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse e...
Problemene knyttet til tvangsekteskap, kjønnslemlestelse, negativ sosial kontroll og æresrelatert vold blir ikke borte av seg selv, men det nytter med målrettet innsats, skriver IMDi-direktør Libe Rieber-Mohn i en kronikk i VG.
Koronakrisen har rammet flyktninger og nyankomne innvandrere hardt. Regjeringen foreslår derfor en tiltakspakke på 456 millioner kroner for å gi dem mer hjelp og bedre kompetanse.
17. juni lanserte IMDi "Indikatorer for integrering" under et webinar. Her får du presentert tilgjengelig kunnskap om integrering av personer med innvandrerbakgrunn i Norge ved inngangen til 2021, og hva som har endret seg over tid.
IMDi tilbyr i samarbeid med Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir og Bufetat) veilederopplæring for ansatte i introduksjonsprogrammet til kommuner som ønsker å bruke International Child Development (ICDP) som metode for å veilede foreldre.
Formidling av informasjonen skal ivareta innvandrergrupper som av ulike grunner, som for eksempel manglende digitale eller språklige forutsetninger ikke nås gjennom eksisterende informasjonskanaler. Søknadsfristen er 29. april.
De seks nominerte kommunene er Asker, Gjøvik, Randaberg, Sunndal, Tromsø og Voss. Nå kan du stemme på din favoritt.
Den sterke nedgangen i antallet enslige mindreårige flyktninger som bosettes i norske kommuner gjør at mange kommuner har utfordringer med å holde ved like bemanningen og kompetansen de har bygget opp.
En ny rapport som Proba samfunnsanalyse har gjennomført på oppdrag fra IMDi ser på om det er barrierer for bruk av kvalifisert tolk i introduksjonsprogrammet og hvilke konsekvenser manglende bruk av kvalifisert tolk har for kvaliteten på programmet.
Trenger du en oversikt over aktuell kunnskap om innvandrere i arbeidslivet, geografisk konsentrasjon av levekårsproblem, gjennomføring av videregående skole blant unge innvandrere eller negativ sosial kontroll og tvangsekteskap?
En ny rapport viser at det er generelt lite kunnskap om tolkemarkedet blant innkjøpere, og mangelfull informasjon om offentlige anskaffelser av tolketjenester.
Stange kommune har etablert et eget tverrfaglig helseteam for flyktninger i introduksjonsprogrammet. Helhetlig oppfølging av deltakere med helseutfordringer og deres familier skal hindre frafall og styrke deres muligheter til utdanning og jobb.
Forskere fra Arbeidsforsningsinstituttet (AFI) konkluderer med at Supported Employment (SE) kan være en god og målrettet metode for å sikre at flere innvandrere får varig jobb. Men metoden trenger noen tilpasninger.
De største risikofaktorene for utenforskap blant unge i utsatte boområder ser først og fremst ut til å handle om levekårsutfordringer, og sekundært om egenskaper knyttet til selve boområdet. Det viser en ny rapport fra Fafo.
Regjeringen foreslår nærmere 320 millioner kroner til tiltak for bedre integrering. Det går frem av forslaget til statsbudsjettet for 2020.
I fjor deltok 40 342 personer i opplæring i norsk og samfunnskunnskap for voksne innvandrere. Det er en nedgang på 9 prosent sammenlignet med 2017. Nedgangen kan sees i sammenheng med at det har kommet færre personer i målgruppen for ordningen i årene...
En ny lov om integrering og endringer i statsborgerloven sendes nå på høring.
30 av 70 årsverk fra IMDis seks regionkontor overføres til fylkeskommunene som en del av regionreformen. Regjeringen oppretter samtidig et nytt nasjonalt kontor for IMDi i Narvik.
Rapporten analyserer om introduksjonsordningen har bedret flyktningers deltakelse i arbeid og utdanning.
Arbeidet mot negativ sosial kontroll, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse krever en bred tilnærming og samarbeid på tvers av etater og landegrenser. Tjenestene for barn og unge i kommuner og fylkeskommuner har en viktig forebyggende rolle.
For å forstå integrering, må en se på innvandreres integreringskapasitet, og økonomiske, politiske, sosiale og opplevde sider ved integreringen. Det framgår av en ny rapport Proba samfunnsanalyse har levert til IMDi.
Regjeringen har sendt forslag til ny tolkelov ut på høring. Forslaget inneholder blant annet krav til kvalifikasjoner når det offentlige skal bruke tolk. 6 av 10 tolkeoppdrag blir i dag utført av personer uten formelle kvalifikasjoner.
Her kan du se live strømming av konferansen 21. november.
Flyktningene ønsker mer relevant innhold i introduksjonsprogrammet og opplæring som i større grad er tilpasset eget nivå. Det er noen av funnene i en ny undersøkelse blant introduksjonsdeltakere.
I forbindelse med fremleggelsen av statsbudsjettet 2019 har IMDi utarbeidet en foreløpig tilskuddskalkulator med satser for 2019. Endelige satser vil være klare etter at statsbudsjettet er behandlet av Stortinget i desember.
Nasjonalt utvalg for bosetting av flyktninger, samt etablering og nedlegging av asylmottak og omsorgssentre har fått nytt mandat og nye medlemmer for perioden 2018–2021.
Ved språkbarrierer er tolking nødvendig for å sikre likeverdige tjenester. Når må du bruke tolk? Hvordan bestiller du kvalifisert tolk? Og hvordan forbereder og gjennomfører du en tolket samtale? På våre tolkesider finner du råd og veiledning.
Personer med innvandrerbakgrunn kommer til orde i to prosent av alle medieoppslag i 2017. Dette er likt som i 2009, selv om innvandrerandelen i befolkningen har økt siden den gang.
Flere enn tidligere mener Norge bør ta imot flere flyktninger, men over halvparten mener at integreringen fungerer dårlig. Det viser funn fra Integreringsbarometeret 2018.
Flyktninger og innvandrere med lite skolegang kan ha en krevende vei til arbeid. På IMDis fagverksted til høsten kan du lære mer om hvordan din kommune kan lykkes med å få dem i jobb. Meld deg på fagverksted i Trondheim, Bergen eller på Gardermoen!
Hvordan sikre bedre resultater i integreringsarbeidet og bidra til at flere kommer i jobb? På integreringsseminaret fredag 15. juni skisserte statsråd Jan Tore Sanner veien videre. Opptak fra seminaret er tilgjengelig på regjeringen.no.
Hvordan kan veiledningen bidra til bedre resultater i introduksjonsprogrammet? KS har samlet tips, suksesshistorier og bakgrunnsmateriale for deg som jobber med programmet i kommunene.
Av de 2120 overføringsflyktningene norske kommuner skal ta imot i år, vil 1000 være fra Kongo. Vil du vite mer om landet, arbeidet med bosetting i Norge og erfaringer med kongolesiske flyktninger? Se opptak fra vårt fagmøte 30. mai.
Vilkår for familieinnvandring har de siste årene blitt strammet inn. Det har beskjedne positive effekter for integrering, men gir alvorlige konsekvenser for flere familier som blir splittet. Det viser en gjennomgang av internasjonal forskning.
Ny rapport fra NTNU Samfunnsforskning gir en oversikt over kunnskap om enslige mindreårige asylsøkere og flyktninger i Norge. Asylprosess, bo- og omsorgsløsninger, skoletilbud, helse og overgang til voksenlivet er blant temaene.
Jobber du med karriereveiledning av nyankomne innvandrere? Hos Kompetanse Norge finner du innhold som kan være nyttige ressurser i jobben din.
Har din kommune satt opp mål for introduksjonsprogrammet? Nå kan du laste ned mal med indikatorer for mål og resultater for programmet. Du kan også lese mer om hvordan kommunen kan jobbe med mål- og resultatstyring.
Kommunene har mottatt tilskudd for 1. kvartal 2018 for flyktninger bosatt tidligere år (integreringstilskudd år 2-5). Sjekk utbetalingen og send krav om korrigering hvis tilskuddet ikke er riktig.
Norsktilskuddet for 4. kvartal 2017 og 1. kvartal 2018 er dessverre forsinket. Nye utbetalingsdatoer er henholdsvis 28. mai og 18. juni. Dersom din kommune har behov for et anslått utbetalingsbeløp, kan du melde inn en sak til oss.
Jobber du med barn og unge som kan være utsatt for negativ sosial kontroll, æresrelatert vold eller tvangsekteskap? På rettentil.no får du råd om hva du skal se etter, hva som bør kartlegges og hvor man kan søke hjelp. RVTS Øst har laget nettsiden.
God tilgang til boliger i det private leiemarkedet og vilje til å leie ut til flyktninger. Det er hovedforklaringene på at kommunene i 2015 og 2016 klarte å bosette langt flere flyktninger enn tidligere år, viser en ny rapport fra NIBR.