Vant pris for mangfold på arbeidsplassen

Årets Mangfoldspris går til Ikea Oslo Market og Coop Extra Sjøvegan. Begge bedriftene rekrutterer bredt fra hele befolkningen, gjør bruk av innvandreres kompetanse og skaper mangfoldige miljø.

Sist oppdatert: 30. januar 2025

Jubelen sto i taket på Oslo Plaza da prisene ble delt ut onsdag 29. januar. Anledningen var Integrerings- og mangfoldsdirektoratets (IMDi) konferanse om mangfold i arbeidslivet.

– Vi vil gratulere vinnerne som tar samfunnsansvar og legger til rette for mangfold og inkludering. Dette gir positive effekter for mange familier, for lokalsamfunn og for integreringen, sier Halwan Ibrahim, fungerende direktør i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi).

Vinnere fra Oslo og Troms

Prisvinnerne har konkurrert med andre nominerte virksomheter over hele landet, før de gikk av med seieren.

– Dette er helt fantastisk! Det betyr mye for samfunnet i Salangen at vi får vist fram arbeidet med integrering, inkludering og mangfold. Det føles godt, sier butikksjef Per Christian W. Schjølberg, i Coop Extra Sjøvegan.

Smilene var store også hos prisvinnerne fra Ikea:  

– Dette betyr mye for oss. Det er en god bekreftelse på det systematiske arbeidet vi har gjort over tid. Det er godt å bli sett og annerkjent for det, sier HR-direktør Monica Bogstad, i Ikea Norge.

Trenger mer arbeidskraft

Landet trenger mer arbeidskraft, og behovet kommer bare til å øke i årene som kommer. Samtidig er arbeidsledigheten høy i flere innvandrergrupper.

– Vi trenger å få flere i arbeid og må bruke ressursene og potensialet i hele befolkningen. Derfor er det bra at vi har bedrifter som går foran og viser vei. Ikea Oslo og Coop Extra Sjøvegan i Troms er verdige vinnere av årets Mangfoldspris, sier Ibrahim.

Ledestjerner for andre bedrifter

Dette er grunnen til at de to virksomhetene vant Mangfoldsprisen:

  • Coop Extra Sjøvegan – vinner av prisen i klassen små bedrifter

Butikken har gjort seg bemerket i lokalmiljøet på grunn av sitt engasjement for mangfold og inkludering. De tar imot deltakere på språk- og arbeidspraksis, og flere har fått jobb i butikken i etterkant. Butikksjefen er aktiv for å skape et positivt og inkluderende arbeidsmiljø. Det har gitt dem flere kunder med annen etnisitet enn norsk, og vareutvalget i butikken tilpasses mangfoldet blant kundene. Juryen ønsker å honorere denne arbeidsgiveren for sitt mot og sitt glødende engasjement.

  • IKEA Oslo Market– vinner av prisen for store bedrifter

Ikea utmerker seg ved sin systematiske, målrettede og vedvarende innsats for mangfold og inkludering. Bedriften har som mål å speile den demografiske sammensetningen i befolkningen rundt varehuset, også blant ledere på alle nivåer i organisasjonen. Ikea har egne tiltak for karriereutvikling, og ser på mangfoldet som en businessfordel som bidrar til økt kreativitet. Ansatte kan for eksempel bidra til at utstillingene i varehuset tilpasses kundegruppen i nærmiljøet. Juryen anser IKEA som en ledestjerne for andre virksomheter. 

Bygger tillitt mellom mennesker

Forskning viser at arbeidet for å styrke mangfoldet i flere tilfeller kan være positivt for virksomhetene. Det kan styrke lønnsomheten, gi høyere produktivitet, lavere sykefravær, og høyere jobbtilfredshet.

– I tillegg er dette et stort pluss for samfunnet. Deltakelse i arbeidslivet er en grunnleggende forutsetning for god integrering. De fleste arbeidsplasser er sosiale arenaer som reduserer utenforskap og bygger kjennskap og tillit mellom mennesker, sier Ibrahim.

 

Om mangfoldsprisen

Det er Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) som står bak Mangfoldsprisen. Tildelingen er statens utmerkelse for fremragende bruk av innvandreres kompetanse i arbeidslivet.

Formålet er å fremme etnisk mangfold, bedre bruken av innvandreres kompetanse og øke rekrutteringen av innvandrere i arbeidslivet. Dette skal skje ved å vise fram gode eksempler som kan inspirere andre.

Fant du det du lette etter?