Nå deler vi ut 130 millioner kroner til frivilligheten
Flyktninger skal lære norsk, delta i sine lokalsamfunn og få jobb. Nå kan landets frivillige organisasjoner søke penger til prosjekter som styrker integreringen.
90 av millionene går til 40 utvalgte kommuner med en høy andel innvandrere. Disse pengene deler kommunene ut til lokale organisasjoner og prosjekter.
Nær 40 millioner kroner går direkte fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) til søkere fra frivilligheten. Disse midlene går til nasjonale prosjekter og drift av regionale innvandrerorganisasjoner.
– Mange av tiltakene er viktige for at flyktninger og innvandrere skal delta og inkluderes i sine lokalsamfunn. Gjennom det lærer de bedre norsk, får et større sosialt nettverk, og får bedre kunnskap om samfunnet, sier Libe Rieber-Mohn, direktør i IMDi.
Det skal hjelpe innvandrere raskere ut i arbeid eller utdanning.
Støtte til gründere og skeiv ungdom
I dag starter prosessen med tildelingen av tilskudd. Kommunene setter selv dato for når det kan søkes tilskudd til lokale innvandrerorganisasjoner og prosjekter. De som ønsker midler til nasjonale tiltak og regionale innvandrerorganisasjoner, kan søke IMDi fra og med i dag, og fram til fristen 2. januar 2025.
Her er noen eksempler på hva tidligere års tilskudd har gått til:
- NewUse – en enklere vei inn i arbeidslivet. Organisasjonen kartlegger innvandreres kompetanse og jobberfaring. Så får de delta i reelle håndverksoppdrag fra privatpersoner eller bedrifter. Gjennom NewUse sitt nettverk får deltakerne mulighet til hospitering og ansettelse hos aktuelle bedrifter.
- Skeiv Verdens «Åpen og Trygg» er et tiltak som retter seg mot unge LHBTQI+-personer med minoritetsbakgrunn. Dette er en særlig sårbar gruppe som kan oppleve negativ sosial kontroll, og som sjelden har noen de trygt kan snakke med. Her får ungdommene veiledningssamtaler og kan delta på nettverkssamlinger. Foreningen organiserer også skolebesøk.
- «Springboard» – jobbskaping av og for innvandrere. Personer med innvandrerbakgrunn i Norge mangler ofte det nødvendige nettverket for å starte og etablere sin egen virksomhet eller for å finne relevant arbeid. Gjennom Diversify sitt program har mange startet og utviklet sine egne virksomheter, eller fått jobb gjennom nettverket.
Bidrar til et bedre samfunn
Det er et stort spenn i hva lag og foreninger søker om. Det kan være tiltak innen språktrening, aktiviteter ved asylmottak, arbeidspraksis, det å skape sosiale møteplasser eller å øke likestillingen i innvandrermiljøer.
Andre prosjekter kan handle om å motvirke eller forebygge rasisme og diskriminering, æresrelatert vold eller kjønnslemlestelse.
– Vi har et godt samarbeid med frivilligheten. Arbeidet med integrering er helt avhengig av de mange gode initiativene som skjer over hele landet. Organisasjonene gjør en nyttig innsats og bidrar til gode lokalsamfunn, samtidig som de er til stor hjelp for mange enkeltpersoner, sier Rieber-Mohn.
Utvalgte kommuner
De 40 utvalgte kommunene er:
Alta, Asker, Arendal, Bergen, Bjørnafjorden, Bodø, Bærum, Drammen, Eidsvoll, Fredrikstad, Gjøvik, Grimstad, Hamar, Hammerfest, Harstad, Haugesund, Kristiansand, Larvik, Lillehammer, Lillestrøm, Lindesnes, Lørenskog, Molde, Moss, Narvik, Nordre Follo, Oslo, Porsgrunn, Sandefjord, Sandnes, Sarpsborg, Skien, Stavanger, Stjørdal, Tromsø, Trondheim, Tønsberg, Ullensaker, Øygarden og Ålesund.
Disse kommunene er hovedsakelig utvalgt på grunn av andelen bosatte innvandrere. Frivillige organisasjoner i andre kommuner kan naturligvis også søke om midler til nasjonale prosjekter fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet.