Priset for å skape mangfoldige arbeidsplasser
Vi hyller etnisk mangfoldige bedrifter, som gjør god bruk av innvandreres kompetanse. Nylig fikk seks virksomheter den regionale Mangfoldsprisen for sitt arbeid.
Vi hyller etnisk mangfoldige bedrifter, som gjør god bruk av innvandreres kompetanse. Nylig fikk seks virksomheter den regionale Mangfoldsprisen for sitt arbeid.
Det er mange deltakere som har avsluttet introduksjonsprogrammet i 2024 som mangler registrert avslutningsårsak i Nasjonalt introduksjonsregister (NIR).
IMDi lyser ut stipender til studenter som ønsker å skrive masteroppgave om integrering.
Flyktninger skal lære norsk, delta i sine lokalsamfunn og få jobb. Nå kan landets frivillige organisasjoner søke penger til prosjekter som styrker integreringen.
Siden 2022 har Norge tatt imot over 30 000 flyktninger i gjennomsnitt hvert år. Nå forventes det en klar nedgang. Likevel er tallene fortsatt på et historisk høyt nivå.
Mange kommuner er godt i gang med å tilrettelegge for gjennomføring av årets nasjonale brukerundersøkelse for deltakere i norskopplæring, samfunnskunnskap og introduksjonsprogram. 2 500 deltakere har allerede besvart undersøkelsen.
Til stor applaus fra salen mottok Namsos-ordfører Amund Lein den gjeve Bosettings- og integreringsprisen for 2024.
Er flyktninger fornøyd med tilbudet de får i sin kommune? Eller bør det justeres? 5. november starter den nasjonale brukerundersøkelsen, som skal bidra med svar.
Når flyktninger kommer til landet, trenger de et hjem, opplæring og arbeid. Her har kommunene Andøy, Eigersund, Namsos, Søndre Land og Tromsø utmerket seg. De er nominert til årets Bosettings- og integreringspris.
Opplæringsløp som skal gi fordrevne fra Ukraina og andre med relevant kompetanse en innføring i helse- og omsorgssektoren og barnehage- og skolesektoren i Norge, er nå tilgjengelige på Fagressurs for introduksjonsprogrammet.
Følger du opp deltakere i introduksjonsprogrammet som har behov for utdanning? Nå har det kommet nye endringer i opplæringsloven, som åpner for flere utdanningsmuligheter for voksne innvandrere og nyankomne.
IMDi tilgjengeliggjør nå kompetansedata ved hjelp av et API til kommuner og andre som har behov for kompetansedata i egne fagsystem i arbeidet med flyktninger
På landinformasjonsseminarene får du relevant og oppdatert informasjon om overføringsflyktningene, deres hjemland og kultur, og situasjonen i landet hvor de oppholder seg før ankomst til Norge.
Kommunenes utgifter til bosetting og integrering av flyktninger økte fra 2022 til 2023. Det viser en fersk rapport fra Beregningsutvalget.
Kjenner du til en arbeidsplass med stort mangfold blant ansatte? Ifølge forskning kan det være lønnsomt! Nå kan du nominere virksomheten til den gjeve Mangfoldsprisen.
Før sommeren vedtok Stortinget flere endringer i integreringsloven. Endringene trådte i kraft 1. juli 2024 og gjelder i all hovedsak for personer med kollektiv beskyttelse. Det er viktig at kommunene gjør seg kjent med disse regelendringene.
I høst gjennomførte Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) sin fjerde nasjonale brukerundersøkelse blant deltakere i introduksjonsprogrammet og norsk- og samfunnskunnskapsopplæringen.
I 2021 var det til sammen 10 595 deltakere i introduksjonsprogram i Norge. De fleste deltok i opplæring i norsk og samfunnskunnskap og utdanningsrettede tiltak i introduksjonsprogrammet.
Tilskotsordninga består av to typar tilskot, persontilskot og grunntilskot. Persontilskotet blir automatisk utbetalt til kommunar og fylkeskommunar for vaksne personar som har rett til opplæring i norsk. Målet med grunntilskotet er å betre dei økonomis...
Statlig sektor har kommet et stykke på vei, men har fortsatt et godt stykke igjen å gå før politiske mål om mangfold er innfridd. Det er en av konklusjonene i rapporten, som er utført av Oxford Research i samarbeid med NTNU Samfunnsforskning.
Berekningsutvalet sin rapport for 2021 viser at kommunane i stor grad fekk dekka dei gjennomsnittlege utgiftene til busetting og integrering av flyktningar i dei fem åra kommunane mottek integreringstilskot. Kommunane fekk derimot i mindre grad dekka d...
IMDis kommuneundersøkelse er en årlig undersøkelse som gir innblikk i hvordan kommuner arbeider med integreringsoppgaver og hvordan de oppfatter IMDi som samarbeidspartner.
På oppdrag fra IMDi har Proba sett nærmere på hvilke muligheter det ligger i å tilby kulturorientering som fjernundervisning og hvilke utfordringer det kan medføre.
For å lykkes med integreringen er det viktig at beslutningstakere, fagfolk og allmenheten har tilgang til et solid kunnskapsgrunnlag, slik at politiske prosesser og offentlige debatter blir mest mulig faktabaserte. IMDi utarbeider derfor årlig en...
I høst starter de regionale ressurssentrene om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS) en ny runde av sin nasjonale endringsagentopplæring om forebygging av negativ sosial kontroll og æresrelatert vold for ressurspersoner i frivillige...
Fafo har på oppdrag fra IMDi gjennomført en pilotundersøkelse i innvandrerbefolkningen om tillit, tilhørighet, deltakelse og diskriminering. Rapporten ble lansert under et webinar i IMDi 24. august. Nå kan du se opptak fra webinaret.
79 prosent av deltakere som fullførte Jobbsjansen i 2021 gikk over til jobb eller utdanning. Det er det beste resultatet i ordningens historie, og en økning på 5,5 prosentpoeng sammenlignet med 2020. Dette kommer fram i analyse Ideas2evidence har...
IMDi inviterer kommuner i landet som bosetter flyktninger til å foreslå seg selv som kandidat til å vinne årets bosettings- og integreringspris. Prisen skal speile det gode arbeidet som ble lagt ned i fjor.
Personer med kollektiv beskyttelse som deltar i introduksjonsprogram kan ha én samlet integreringsplan for deltagelse i introduksjonsprogram og opplæring i norsk. Kommunene kan velge mellom malen "forenklet integreringsplan med norskplan" og "forenklet...
Etter første søknadsrunde, som hadde søknadsfrist 8. februar, har 22 ulike tilbydere fått tildelt nærmere 30 millioner kroner i tilskuddsmidler.
Oslo Economics har på oppdrag for IMDi gjennomført en utredning av samfunnets fremtidige behov for tolking på ulike språk, samt behovet for kvalifiseringstilbud i tolking på hvert enkelt språk. Rapporten utgjør delprosjekt 3 av et større FoU-prosjekt...
Denne høsten kan veiledere som skal planlegge og gjennomføre timene i karrierekompetanse i "Livsmestring i et nytt land" delta på et kompetansehevingskurs i regi av Universitetet i Sørøst-Norge (USN). Kurset består av seks digitale samlinger fra...
Det er bevilget 50 millioner kroner til norskopplæringsordningen, for å gi tilbud om tidlig opplæring i norsk for flyktninger fra Ukraina. Til sammen 44 tilbydere av norskopplæring har nå fått tilskudd.
Før sommeren mottok IMDi rekordmange søknader fra frivillige organisasjoner til integreringsarbeid for flyktninger fra Ukraina. Drøyt 150 prosjekter er nå tildelt om lag 45 millioner kroner.
Kommunene Lørenskog, Rælingen, Ullensaker, Nes, Gjerdrum, Nannestad, Hurdal og Eidsvold inngår alle i et formidlingssamarbeid om tolketjenester, hvor hensikten er å sikre gode tolketjenester med kvalitet i alle ledd.
Personer som har kommet til Norge og har fått innvilget midlertidig kollektiv beskyttelse, kan nå få oversikt over regler og rettigheter som gjelder for introduksjonsprogram og språkopplæring - på sitt eget språk.
Gjennom funksjonen "Innmeldinger" i IMDinett kan kommunene nå melde inn personer som har tilknytning til kommunen. Tilknytningen vil da bli synlig for IMDi i bosettingsarbeidet. IMDi vil fordele flyktninger først etter at de har fått innvilget...
Hvordan kan elever i norskopplæring oppleve medborgerskap og demokrati i praksis? Bergen Læringssenter har etablert en skoleavis for å løfte elevenes erfaringer, la dem bruke egen kunnskap, og samtidig lære om ytringsfrihet, samfunn og yrkesliv.
15. juni trådte et nytt midlertidig regelverk for personer med midlertidig kollektiv beskyttelse i kraft. IMDi har utarbeidet en juridisk veileder til de nye bestemmelsene i integreringsloven, hovedsakelig til kommunalt ansatte som jobber med ordningen...
3 295 flyktninger avsluttet introduksjonsprogram i 2021. Tall fra nasjonalt introduksjonsregister (NIR) viser at 49 prosent av disse gikk direkte over til arbeid eller utdanning. Det er det samme som året før.
IMDi inviterer til webinar for kommunenes saksbehandlere for tilskuddsordningene i IMDi Tilskudd.
Libe Rieber-Mohn får forlenga åremål som direktør i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi). Ho blei utnemnd i statsråd fredag. Det skriv Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID) i ei pressemelding.
Proba samfunnsanalyse har på oppdrag fra IMDi gjennomført en utredning av forholdet mellom tolkers arbeidsforhold og organisatoriske løsninger på tolkefeltet, og i hvilken grad offentlige organer lykkes med å dekke behov for kvalifiserte tolker i konta...
På fagressursen for introduksjonsprogrammet har vi samlet faglige anbefalinger om hvordan kommunene kan bygge gode kvalifiseringsløp for flyktninger fra Ukraina.
Den 7. juni 2022 arrangerer Arbeids- og inkluderingsdepartementet og Kultur- og likestillingsdepartementet konferanse i Oslo med tittelen «Sivilsamfunn og integrering i Norden - Frivillighetens innsats for inkludering ved store flyktningeankomster»....
IMDi gjennomførte en nasjonal undersøkelse blant deltakere i introduksjonsprogrammet ved årsskiftet 2021-2022. Til sammen 2 245 deltakere fra 129 kommuner besvarte undersøkelsen, som forsøker å kartlegge hvilke elementer som indikerer god kvalitet i...
89 ulike prosjekter har blitt tildelt drøyt 36 millioner kroner i tilskudd til integreringsarbeid i regi av frivillige organisasjoner i 2022. Se oversikt over hvem som fikk tilskudd.
Nå kan du se hvilke kommuner som har bosatt flyktninger og hvor mange som er bosatt hittil i 2022. Vi oppdaterer daglig tallene for bosetting av flyktninger i Norge - nå også på fylkes- og kommunenivå.
Frivilligheten bidrar til å løse viktige samfunnsoppgaver. Det gjelder også på integreringsfeltet, Ønsker du å lære mer om hvordan kommunen og frivilligheten kan samarbeide om integrering? Vi har samlet informasjon og inspirerende filmer som viser...
Er du interessert i integrering og vil bidra til kunnskapsutvikling på feltet? IMDi lyser ut stipender til studenter som vil skrive masteroppgave om integrering. Søknadsfrist 27. mai 2022.
Kommuner kan søke tilskudd hvis de bosetter personer med alvorlig funksjonsnedsettelse, alvorlige rus- eller adferdsproblemer. Tilskuddet skal dekke ekstraordinære utgifter som følger av personens hjelpebehov.
Temaområdet Migrasjon, helse og mangfold er ett av to temaer i det obligatoriske elementet «Livsmestring i et nytt land» i introduksjonsprogrammet. På fagressursen for introduksjonsprogrammet finner du nå en ny veileder som skal hjelpe deg som er...
I forbindelse med krigen i Ukraina kommer mange mødre med barn til Norge, mens fedrene er igjen i krigen. Hvordan kan vi best støtte disse mødrene i å trygge barna sine, mens de selv er i en sårbar situasjon? Bufetat og ICDP Norge inviterer til webinar...
7. april inviterte IMDi til webinar for kommuner som ikke har bosatt flyktninger de siste årene. Målgruppa er ansatte i disse kommunene som jobber med praktisk bosettingsarbeid. Nå kan du se opptak av webinaret.
Nordisk Ministerråd og NIBR inviterer 9. mai 2022 til lansering av forskningsrapporten Scandinavian integration policies for refugees: A comparative analysis of qualification and labour market integration outcomes.
På oppdrag for Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) evaluerer Fafo innføringen av de standardiserte elementene i introduksjonsprogrammet, som ble utviklet i forbindelse med innføring av integreringsloven - som trådte i kraft 1.1.2021. Fafos...
Privatboende er betegnelsen på tidligere mottaksbeboere som har valgt å flytte fra mottak og bor privat, eller personer som aldri har bodd i mottak. Et stort antall ukrainere bor privat i mottaksfasen, og IMDi har derfor utviklet et nytt digitalt skjem...
IMDi har bedt kommunene gjøre seg klare til å bosette 35 000 flyktninger i 2022. Nå kan du følge med på hvordan det går med bosettingen av flyktninger totalt og av flyktninger fra Ukraina spesielt. Tallene viser også hvor mange som er tildelt kommunene...
Vil du jobbe med å bosette mennesker som har flyktet fra hjemlandet? Vi søker etter medarbeidere til flere 12-måneders engasjement. Søknadsfristen er 22. april.
På denne siden finner du nøkkeltall og en oppdatert oversikt over kommuners vedtak om bosetting per 6. mai 2022.
Denne veilederen er til ledere og ansatte i kommuner som har behov for tolk i tjenesteyting til flyktninger fra Ukraina. Formålet er å gi råd om bruk og bestilling av kvalifiserte tolker når det er behov for å sikre at viktig informasjon når frem til...
FINN.no har laget en tjeneste hvor personer som ønsker å leie ut en bolig til flyktninger kan synliggjøre dette. Disse boligene vil være synlige på FINNs Hjerterom – bolig til leie-tjeneste. Her vil både kommuner og flyktninger enkelt kunne finne fram...
Tallrapportering for IMDis minoritetsrådgivere og integreringsrådgiverne sitt arbeid mot negativ sosial kontroll og æresrelatert vold i 2021 ble presentert under et fagmøte på Kulturhuset i Oslo 30. mars.
Er etnisk mangfold økonomisk lønnsomt? Hva er i så fall forutsetningene for dette? Og hvor etnisk mangfoldig er egentlig det norske arbeidslivet i dag? Dette er noe av det Institutt for samfunnsforskning og Arbeidsforskningsinstituttet ser nærmere på i...
Stadig flere flykter fra krigen i Ukraina. Noen finner veien til Norge. Hva møter de her, og er det norske samfunnet klare for å ta imot dem? Tirsdag 29. mars fra kl. 9-12.30 inviterer forskningsstiftelsen Fafo til seminar i Oslo. Seminaret blir også...
Grunnet situasjonen i Ukraina har OsloMet kunngjort et ekstraordinært test- og kurstilbud for personer som ønsker å jobbe som tolk i ukrainsk. OsloMet tar imot og behandler søknader fortløpende.
For å gjenspeile mangfoldet i samfunnet rekrutterer flere norske kor personer med innvandrerbakgrunn. Disse korene har blitt arenaer for inkludering, kulturutveksling, språktrening og fellesskap.
Karrieresenterne i fylkeskommunen har etter integreringsloven fått ansvar for å tilby karriereveiledning til nyankomne innvandrere i forbindelse med oppstart i introduksjonsprogrammet. I dette kurset får karriereveilederne en introduksjon til IMDinett,...
Hovedmålet med tilskuddsordningen er å øke sysselsettingen blant hjemmeværende innvandrerkvinner som står langt fra arbeidsmarkedet og som har behov for kvalifisering for å komme i jobb eller ordinær utdanning. Ordningen, der kommuner kan søke om...
Gode kvalifiseringsløp skal bidra til at flere innvandrere oppnår varig tilknytning til arbeidslivet. Veilederen om kvalifiseringsløp for voksne innvandrere er nylig oppdatert med nye caser. Du kan nå lese om Rebecca som kom til Norge som overføringsfl...
Innvandrerorganisasjoner som bidrar aktivt til integrering og som arbeider for økt arbeids- og samfunnsdeltakelsen blant innvandrere og deres barn kan få støtte til drift fra IMDi. Søknadsfristen er 22. februar 2022.
Fylkeskommuner kan søke om tilskudd til deltakelse i forsøk med tilrettelagt fag- og yrkesopplæring i perioden 2022-2026. Søknadsfristen er 7. mars 2022.
En ny rapport fra Agenda Kaupang inneholder anbefalinger til organisering og gjennomføring av innhenting av data knyttet til offentlige organers tolkebehov og tolkebruk.
Tilskuddet skal stimulere private og offentlige arbeidsgivere til større bevissthet om etnisk mangfold som ressurs, og støtte tiltak for økt rekruttering av innvandrere, og bedre bruken av deres kompetanse. Arbeidsgivere kan søke om tilskudd fra...
Frivillige organisasjoner kan få støtte til prosjekter, enkelttiltak eller aktiviteter som bidrar til å øke arbeids- og samfunnsdeltakelsen blant innvandrere og deres barn. 40 kommuner gir støtte til lokale aktiviteter, IMDi gir tilskudd til nasjonale...
Formålet med tilskuddsordningen er å gi et målrettet og fleksibelt tilbud til innvandrere som har behov å styrke sine norskferdigheter, ved at disse gis tilbud om et begrenset antall timer lærerstyrt norskopplæring. Målgruppen for tilskuddsordningen er...
Arbeids- og inkluderingsdepartementet har sendt på høring forslag til forskrift om utvidet introduksjonsprogram og norskopplæring. Høringen har frist 21. januar 2022. Forslaget innebærer en utvidelse av målgruppene for utvidet introduksjonsprogram og...
Fylkeskommuner kan nå søke om tilskudd til etablering og gjennomføring av tilbud om tilrettelagt fag- og yrkesopplæring for voksne innvandrere. Søknadsfristen er 10. februar 2022.
Formålet med tilskuddsordningen er å øke kvaliteten og bedre resultatene i kommunenes integreringsarbeid. I år er det definert sju satsingsområder for prosjektene som får tilskudd. De har ulike krav og målgrupper. Søknadsfristen er 14. februar 2022.
"Bruk bra folk, finn ut av hvordan du får tak i dem". Slik oppsummerer Galvan Mehidi hovedtrekkene i tolkeloven. Mehidi, programleder i den prisvinnende NRK-podcasten "Med all respekt", forklarer loven på en lettfattelig og underholdende måte. Se den n...