Aktørkart for arbeid med negativ sosial kontroll og æresrelatert vold

Aktørkartet gir informasjon om offentlige instanser, ressurser og nettsteder som kan brukes i arbeidet mot negativ sosial kontroll. Se hvor du som ansatt eller privatperson kan søke råd og henvende deg ved en bekymring

Sist oppdatert: 20. desember 2024

Aktørkartet-en oversikt over aktuelt hjelpeapparat

Å bistå personer som opplever negativ sosial kontroll og æresrelatert vold kan være utfordende. Sakene krever god kartlegging og ofte samarbeid mellom ulike aktører. Alvorlighetsgraden i sakene kan variere svært mye. I enkelte saker er det tilstrekkelig med forebygging og veiledning. I andre saker er det snakk om straffbare handlinger og behov for å sette inn aktutttiltak. I tilfeller der du får kjennskap til pågående saker kan avvergingsplikten spille inn. Det er viktig at du som støtte- eller fagperson ikke står alene i vurderinger av alvorlighetsgraden i saken.

Aktørkartet gir en enkel overordnet oversikt over noen av de mest sentrale lokale og nasjonale aktørene på fagfeltet negativ sosial kontroll og æresrelatert vold. Det viser aktører som kan bistå direkte i saker eller tilbyr råd og veiledning til fagpersoner. 

Er du usikker på om din sak omhandler negativ sosial kontroll eller æresrelatert vold? IMDis håndbok er en god helhetlig veileder for personer som jobber i førstelinjetjenesten og møter personer som kan være utsatte for negativ sosial kontroll. IMDi har også et eget nasjonalt fagteam som jobber med kompetanseheving om negativ sosial kontroll og æresrelatert vold. Du finner også en egen oversikt over alle våre tiltak på feltet.

 

Vurdering av akuttsaker

Å bistå personer som opplever negativ sosial kontroll og æresrelatert vold kan være utfordende. Sakene krever god kartlegging og som oftest samarbeid mellom ulike aktører. I enkelte saker er det tilstrekkelig med forebygging og veiledning. I andre saker er det snakk om straffbare handlinger og behov for å sette inn aktutttiltak for å forebygge alvorlige hendelser. I tilfeller der du får kjennskap til pågående saker kan avergingsplikten være gjeldende. Det er viktig at du som støtte- eller fagperson ikke står alene i vurderinger av alvorlighetsgraden i saken. Det finnes mange muligheter for å få råd og veiledning i saker hvor du er usikker.

Grunnleggende råd i saker med utsatte:

  • Det er viktig å skille mellom utsatte under og over 18 år.
  • Er fare for at vedkommende kan bli isolert, tvunget med til utlandet og/eller tvunget til ekteskap i nærmeste framtid?
  • Ved mistanke om vold i hjemmet, fare for tvangsekteskap, ufrivillige utenlandsreiser: meld fra til barneverntjenesten eller politi. Opplysningsplikten kan gjelde selv om den ikke er akutt. Er du usikker drøft saken med barnevernstjenen i forkant.
  • Ved akuttsaker skal politiet eller barneverntjenesten kontaktes.
  • Dersom du er usikker på hvor akutt saken er og ønsker å drøfte en sak er kompetanseteamet eller Røde kors-telefonen mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse gode samarbeidspartnere.

POLITIET

Politiets telefon: 02800 Ved akutt, viktig tips: Ring 112

Ved svært alvorlige eller livstruende saker som omhandler æresrelatert vold ta først kontakt med politiet. Mange som blir tvunget til å gifte seg blir også utsatt for andre typer psykisk og/eller fysisk vold. Politi og påtalemyndighet har rett og plikt til å ivareta den enkeltes sikkerhet, og det er politiets oppgave å gjøre en sikkerhetsvurdering. Hvis du mistenker at noens liv eller helse står i fare må du kontakte politiet.

 

BARNEVERNTJENESTEN

Ta kontakt med barnevernstjenesten. Ved saker hvor du er usikker kan du drøfte saken med barnevernet før du eventuelt sender en bekymringsmelding. Ved alvorlige saker meld bekymring til ditt lokale barnevernskontor. 

Barn og unge kan ta kontakt selv på alarmtelefonen for barn og unge på telefon 116 111

Barnevernet har ansvar for å sikre at barn og unge under 18 år ikke lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling. De kan gi deg råd og veiledning om hvordan du bør gå frem. Ta kontakt ved:

vold eller er vitne til vold

seksuelle overgrep

foreldre som ruser seg

omsorgssvikt

kjønnslemlestelse

tvangsgifte

Barnevernet kan beskytte den unge mot overgrep gjennom plassering på institusjon eller beredskapshjem, eller gjennom hjelpetiltak i familien.

KRISESENTERE

Når en person er over 18 år er et krisesenter er det primære tilbudet i akuttsituasjoner. Krisesentrene skal gi et trygt, midlertidig og gratis botilbud til personer som blir utsatt for vold i nære relasjoner. Du kan finne ditt lokale krisesenter på krisesentersekretariatets nettsider.

 

KOMPETANSETEAMET MOT NEGATIV SOSIAL KONTROLL OG ÆRESRELATERT VOLD

Telefon: 478 090 50 (mandag–fredag kl. 9–15)

E-post: Kompetanseteamet@bufdir.no

Kompetanseteamet er et nasjonalt tverretatlig fagteam som består av representanter fra NAV, IMDi, UDI helsedirektoratet og Bufdir. Kompetanseteamet gir råd og veiledning per telefon i konkrete saker om tvangsekteskap, kjønnslemlestelse eller andre former for æresrelatert vold. 

Utsatte personer over 18 år kan også ta kontakt.

Du som fagperson kan ta kontakt med teamet per telefon i saker hvor du har behov for råd og veiledning.

Teamet har også kontakt med spesialutsendinger lokalisert på norske ambassader. Spesialutsendingene befinner seg i Amman, Jordan, Nairobi i Kenya, Istanbul i Tyrkia og Islamabad i Pakistan. Spesialutsendingene kan bidra med informasjon om kulturelle forhold og ekteskapstradisjoner i den utsatte ungdommens opprinnelsesland. Samarbeid med spesialrådgiver har vist seg særlig nyttig for å avklare hvordan forholdene er lokalt i det landet eleven skal reise til.

IMDIS MANGFOLDSRÅDGIVERE

IMDis mangfoldsrådgivere jobber på utvalgte skoler i Norge for å gi støtte til ungdommer og voksne som er utsatt for sosialt press, ekteskapspress og vold. De kan kobles på saker og gir råd og veiledning til andre fagpersoner som jobber med barn og unge. Mangfoldsrådgivere jobber på utvalgte skoler og kan kontaktes via telefonnumrene på deres arbeidssted videregående skoler, ungdomsskoler og voksenopplæringssentre.

 

RØDE KORSTELEFONEN OM NEGATIV SOSIAL KONTROLL

Telefon: Telefon: 81 55 52 01 

Røde kors telefonen om negativ sosial kontroll har lang erfaring med å hjelpe mennesker som utsettes for negativ sosial kontroll og æresrelatert vold, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse. Både fagpersoner og utsatte kan ta kontakt.

 

SEIF-SELVHJELP FOR INNVANDRERE

Hovedkontor Oslo, Tlf: 22 03 48 30

SEIF har kontorer i Oslo, Bergen, Trondheim, Tromsø, Stavanger, Ålesund og Kristiansand.
 
Åpningstider mandag - torsdag 09-16.00. e-post: seif@seif.no 

SEIF hjelper nye borgere til å finne fram i det norske samfunnet og tilegne seg nok informasjon til å løse egne problemer. SEIF har kompetanse og bistår i saker som omhandler negativ sosial kontroll og tvangsekteskap.

SKEIV VERDEN

Telefon: 23 21 45 98/ 950 93 293 
E-post: post@skeivverden.no

Skeiv verden er en nasjonal interesseorganisasjon for lesbiske, homofile, bifile, trans-, interkjønn- og queerpersoner (lhbtiq) med minoritetsbakgrunn. Erfaring med unge mennesker som er redde eller utsatt for tvangsekteskap og kontroll.  

AKTUELLE NETTSIDER

NORA

IMDis egen nettside om negativ sosial kontroll, retttet mot barn og unge.

Avvergingsplikten - plikt.no

God og grunnleggende informasjon om hva avergingsplikt er og når den spiller inn.

Kompetanseteamet mot negativ sosial kontroll og æresrelatert vold | Bufdir

Mer informasjon om komteanseteamets arbeid og ressurser.

Dinutvei.no | Nasjonal veiviser ved vold og overgrep

Nasjonal veiviser ved vold og overgrep. Her finner du kvalitetssikret informasjon om vold i nære relasjoner, voldtekt og andre seksuelle overgrep. Søk etter hjelpetilbud nær deg i vår oversikt. Få svar på det du lurer på om vold og overgrep i spørsmålstjenesten vår.

Rettentil.no - RVTS Øst

Nettstedet er tenkt som et oversiktsverktøy for deg som møter barn og unge som kan være utsatt for negativ sosial kontroll, tvangsekteskap eller kjønnslemlestelse. Det inneholder artikler, oppdaterte definisjoner og fenomenbeskrivelser, samt konkrete råd og refleksjonsspørsmål. Her finner du også en oversikt over viktige deler av hjelpeapparatet og referanser til aktuell faglitteratur.

Flyktning.net

Ressursportal for alle som møter flyktninger og asylsøkere i sitt arbeid.

 

Fant du det du lette etter?