Inkludering i korps

Korpsnett Norge er en landsdekkende medlemsorganisasjon med over 3300 spillende medlemmer fordelt på 125 medlemslag.

Oppsummering

  • Utfordring:

    Nedgang i antall barn som starter i skolekorps. Særlig i områder hvor det er stor andel flerkulturelle og lavinntektfamilier. 

    Nedgang i foreldre som engasjerer seg i korpsdriften. 

    Utfordringer med samarbeid på tvers av sektorer (skolekorps, skole, kommune osv.) 

  • Tiltak:

    Lage informasjonsbrosjyrer på flere språk

    Lage informasjonsfilm om ulike instrumenter

    Gjennomføring av webinar

    Etablering av pilotmiljøer

    Bistå klassekorps over hele landet

  • Resultat:

    Økt rekruttering i skolekorpsene.

    Økt forståelse av foreldreinnsats i frivilligheten.

    Større anerkjennelse og bedre samarbeid på tvers av instanser i lokalmiljøer.

    Økt forståelse av viktigheten av informasjon og tydelighet.

    Lavere terskel for å tenke utradisjonelt om rekruttering og drift av skolekorps.

Sist oppdatert: 23. desember 2024

Illustrasjon Korpsnett  Norge

Korpsnett Norge ønsker at alle barn og unge som har lyst å spille i skolekorps skal få mulighet til det, uavhengig av familiens sosiale og økonomiske bakgrunn.

Mål og målgruppe

Målsetningen til Korpsnett Norge er å bidra til at flere barn og unge får lære å spille et instrument og delta i skolekorps. Korpsnett fokuserer på barn i lavinntektfamilier og familier med minoritetsbakgrunn. Målet er å skape engasjement, heve kompetansen og tilby verktøy til styrene i skolekorpsene slik at flere arbeider aktivt for å senke kulturelle, sosiale og økonomiske barrierer for deltakelse.

Om tiltaket

Klassekorps er et verktøy for økt og inkluderende rekruttering til skolekorps. I klassekorps brukes korpsinstrumenter i skolens ordinære musikkundervisning. Alle elevene på et klassetrinn får opplæring på et korpsinstrument og spiller sammen. Gjennom klassekorps som metode har man dermed en unik måte å samarbeide på tvers av skolekorps, skoler og kulturskoler om rekruttering, opplæring, informasjon og kommunikasjon. Korpsnett Norge tilbyr i denne ordningen utlånsinstrumenter til klassekorps.

I tillegg til klassekorps gjennomfører Korpsnett flere andre tiltak. Informasjonsbrosjyrene sier noe om hva det vil innebære å spille i et skolekorps. Brosjyrene er oversatt til 19 språk, og finnes både som fysiske eksemplarer i tillegg til nedlastbare versjoner fra nettsidene våre hvor det også er innspilte lydspor til alle.

Korpsnett har også laget informasjonsfilm om instrumentene man kan spille i et skolekorps og hvordan de høres ut. Filmen ble laget i samarbeid med Det Norske Blåseensemble. Filmen er ment til bruk ved rekruttering, foreldremøter og andre arenaer man møter på personer som ikke kjenner til korps og instrumenter fra før.

Korpsnett har gjennomført flere webinarer for styremedlemmer med tema inkludering i rekrutteringsarbeidet til skolekorpsene. Webinaret ble utarbeidet i samarbeid med MiR (Mangfold, inkludering og Respekt).

Kontinuitet i veiledning og oppfølging av pilotmiljøer har vært viktig for å finne de lokale barrierer og mulighetene. Tett oppfølging over tid har vært viktig for å gi de lokale skolekorpsene bedre forutsetninger til å drive selvstendig og samarbeide bedre på lokalt nivå.

Organisering, samarbeid og økonomi

Korpsnett Norge har knyttet til seg ulike samarbeidspartnere som har bidratt i ulike deler av tiltakene som beskrevet, blant annet MiR.

Prosjektet har vært finansiert av IMDi’s tilskuddsordning: Tilskudd til integreringsarbeid i regi av frivillige organisasjoner.

Slik kommer du i gang

Gjør analyser av hvilke barrierer som finnes i ditt område.

Tør å tenke alternativt og utradisjonelt i rekruttering og drift.

Gjøre informasjon tydelig og tilgjengelig.

Samarbeid med skoler, kommunale instanser; det er mange som ønsker å gjøre fritidstilbud mer tilgjengelig og at flere barn deltar aktivt fritidsaktiviteter.

Kontakt gjerne Korpsnett Norge for veiledning, tips og råd om igangsettelse og oppfølging for ditt prosjekt.

Korpsnett Norge har også en egen instrumentutlånsordning til klassekorps dere kan søke. Årlig søknadsfrist er 15. januar.

Vedlegg/Lenker

Brosjyrer og lydfiler - korpsnett.no

Instrumentene i korpset - korpsnett.no

Kontaktinfo

Jan Erik Helleren

Daglig leder, Korpsnett Norge

Telefon: 94422908

E-post: jan.erik.helleren@korpsnett.no

Jan Ove Salvesen

Organisasjonskonsulent, Korpsnett Norge

Telefon: 94422908

E-post: jan.ove.salvesen@korpsnett.no

Fant du det du lette etter?