Flere flyktninger bosatt raskere. Hvordan fikk kommunene det til?
God tilgang til boliger i det private leiemarkedet og vilje til å leie ut til flyktninger. Det er hovedforklaringene på at kommunene i 2015 og 2016 klarte å bosette langt flere flyktninger enn tidligere år, viser denne rapporten fra NIBR.
I lang tid har kommunene pekt på utfordringer med å bosette flere flyktninger. Fremskaffelse av bolig har gjentatte ganger blitt løftet frem som en flaskehals i bosettingsarbeidet.
Likevel ble antall bosatte flyktninger bortimot fordoblet fra nesten 8 000 i 2014 til drøye 15 000 i 2016. Bosettingen gikk også raskere enn før.
I denne studien har NIBR undersøkt hvordan kommunene klarte å øke kapasiteten i bosettingsarbeidet i 2015 og 2016, med særlig fokus på kommunenes strategier for økt boligfremskaffelse. Resultatene bygger på en kombinasjon av registerdata, surveydata og oppfølgingsintervjuer i ni kommuner.
IMDi og Husbanken har finansiert studien.
Hovedfunn
- God tilgang til boliger i det private leiemarkedet og vilje til å leie ut til flyktninger, er hovedforklaringene på at kommunene i 2015 og 2016 klarte å bosette langt flere flyktninger enn tidligere år. To av tre flyktninger ble bosatt privat i 2016.
- Kommunene har vært mer proaktive overfor det private leiemarkedet enn tidligere. De har pleiet utleierne og gjort tiltak for å redusere deres risiko ved å leie ut til flyktninger. Samtidig har de hatt fokus på å styrke flyktningers bokompetanse.
- Dette var kommunenes motivasjon for å bosette flere flyktninger:
- Tre av fire er motivert både av solidaritetshensyn og av hensyn som kan gagne kommunen som for eksempel kapasitetsbygging og tilflytting.
- Å følge opp statlige anmodninger og det 5-årige integreringstilskuddet er også viktige motivasjoner.
- Bare åtte prosent har svart at ekstratilskuddet fra IMDi til å bosette flere enn bedt om var en motivasjon for å ta imot flere.
- Respondentene mener hovedsakelig at den økte bosettingen ikke har gått på bekostning av boligkvaliteten for flyktningene, eller av andre vanskeligstilte.
- Noen kommuner mener at innføringen av elektronisk bosettingssystem har gjort det mindre fleksibelt å forholde seg til IMDi.
- Noen kommuner mener at endringen i bostøtten har ført til at ordningen ikke alltid fanger opp flyktninger.
- To tredjedeler av kommunene mener at de kan fortsette å bosette mange flyktninger i årene fremover, men det er viktig med kontinuitet i arbeidet.