Status og utviklingstrekk i 2024
Hvordan går det med integreringen i Norge?
Rapporten gir et bilde av integreringen i Norge, herunder utviklingstrekk innen områdene utdanning og kvalifisering, arbeid, økonomi og levekår, politisk integrering og sosial integrering.
Indikatorer
- Befolkningen med innvandrerbakgrunn i Norge
- Utdanning og kvalifisering
Utdanning kan både være et mål i seg selv og et middel for å lykkes på andre samfunnsområder. Utdanning gir mulighet til å utnytte sitt potensial, til å forstå og benytte seg av sine rettigheter, samt til sosial og økonomisk mobilitet.
- Arbeid
Et overordnet mål i integreringspolitikken er at flere kommer inn og får varig fotfeste i arbeidslivet. Å være i arbeid innebærer økt økonomisk selvstendighet, selvrealisering, deltakelse og nettverk. Høy sysselsetting er også avgjørende for velferdsstaten, for å redusere fattigdom, for å utjevne sosiale forskjeller og for å oppnå likestilling (Arbeids- og inkluderingsdepartementet 2024).
- Økonomi og levekår
Det er viktige sammenhenger mellom økonomi, helse og levekår (Barstad 2020). En trygg økonomisk situasjon, gode levekår og boforhold er avgjørende for å sikre god integrering.
- Politisk integrering
Aktivt medborgerskap, medbestemmelse og demokrati er viktige verdier i det norske samfunnet. Politisk integrering handler om hvorvidt innvandrere deltar og er representert på de politiske arenaene, samt i hvilken grad de har tillit til det politiske systemet, myndighetene og offentlige institusjoner i Norge (Proba 2019).
- Sosial integrering
Givende sosiale relasjoner i hverdagen bidrar til å utvide nettverk og skape tillit og tilhørighet. Fravær av slike relasjoner kan derimot føre til ensomhet, utenforskap eller segregering.
- Integrering av flyktninger fra Ukraina
Les rapporten for 2024 i PDF-format
Rapport