Intensivt opplæringsløp for innvandrere med høyere utdanning
Voksenopplæringssenteret i Bærum driver yrkesrettet opplæring i norsk og arbeidslivskunnskap for innvandrere med høyere utdanning og arbeidserfaring. Tiltaket skal styrke deltakernes norskferdigheter og introdusere dem for aktuelle yrkesveier.
Mål og målgruppe
Målet med tiltaket er å bedre progresjon og resultater i norskopplæringen, samt styrke kompetansen om norsk arbeidsliv.
I tillegg styrkes kompetansen om yrkesveier hos innvandrere med medbragt kompetanse i form av (høyere) utdanning og arbeidserfaring.
Målgruppen er voksne innvandrere, både flyktninger og arbeidsinnvandrere med rett og plikt til opplæring. Deltakerne som tas inn på disse kursene skal ha kort botid i Norge, ha skolelært engelsk og være spor 3 deltakere.
Innvandrere med høyere utdanning har gjerne god studieteknikk og sterk motivasjon for å lære norsk og komme raskt ut i et kvalifisert arbeidsliv. Målet er at innvandrere i denne gruppen skal kunne oppnå B2-nivå i norsk i løpet av rett-og-plikt-perioden eller i løpet av introduksjonsstønadsperioden. Dette forutsetter et opplæringsløp som tilrettelegges spesifikt for denne gruppen.
Om tiltaket
Voksenopplæringssenteret i Bærum har utviklet og driver helhetlig og intensiv opplæring i norsk på en måte som inkorporerer relevant arbeidslivskunnskap og praksis innen flere yrkessektorer. Det gis norskopplæring på tre nivåer; A1/A2, B1 og B2. Det satses særlig på å få så mange deltakere som mulig opp på B1-nivå på kortest mulig tid ved hjelp av ulike strategier og læremidler. Norskopplæringen med arbeidslivskunnskap er i snitt 15 timer per uke, så her må det også påregnes stor egeninnsats.
Organisering og økonomi
Voksenopplæringssenteret i Bærum har utviklet og gjennomfører tiltaket. Bærum er en stor kommune med mange innvandrere i målgruppen. Dette er en forutsetning for å få til hensiktsmessig inndeling i - og størrelse på - undervisningsgrupper («klassestruktur»). Konjunktursvingninger og endringer i arbeidsmarkedet gjør likevel at rekruttering til kursene gjennom markedsføring og økt samarbeid vil bli stadig viktigere.
Et variert arbeidsmarked gir grunnlag for å få til relevante opplegg for arbeidspraksiser. Voksenopplæringssenteret samarbeider tett med både kommunale og private aktører i nærområdet. De benytter egne praksiskoordinatorer i arbeidet med å matche deltaker og arbeidsgiver.