Dugnad som arbeidspraksis
En viktig intensjon med prosjektet er å gi deltakerne kontakt med andre medlemmer i DNT gjennom å delta sammen i frivillige arbeidsoppgaver.
Naturen som inkludering- og stressreguleringsarena
Et inkluderende samfunn forutsetter en inkluderende frivillig sektor. Dugnad som arbeids- eller språkpraksis er et 3-årig prosjekt i regi av DNT. Her tar vi sikte på å gi personer med fluktbakgrunn, som av ulike grunner står langt ifra ordinært arbeidsliv, arbeidspraksis i DNT gjennom dugnadsarbeid i naturen. Prosjektet legger til rette for meningsfulle arbeidsoppgaver, kulturutveksling og relasjonsbygging gjennom praktisk dugnadsarbeid for deltakere i, eller som nylig er ferdige med, introduksjonsprogrammet.
Dugnaden utføres sammen med norske frivillige i DNT. Dette er en god arena for nettverksbygging som bidrar til økt kunnskap om det norske samfunnet, bedre norskferdigheter og styrker kvalifiseringen for deltakerne mot arbeid og/eller utdanning. I tillegg bidrar naturen som arena for stressreduksjon, i en tid hvor mye skal prosesseres og læres.
Mål og målgruppe
Prosjektet retter seg særlig mot deltakere med fluktbakgrunn som av ulike årsaker står langt unna ordinært arbeidsliv. Hovedaktiviteten i prosjektet er arbeidspraksis for deltakere i, eller som nylig er ferdig i, introduksjonsprogrammet. Deltakerne får tilbud om 1 – 3 dager (à 7,5 timer) arbeidspraksis i form av dugnadsarbeid i en av DNT`s medlemsforeninger eller lokallag.
Om tiltaket
En viktig intensjon med prosjektet er å gi deltakerne kontakt med andre medlemmer i DNT gjennom å delta sammen i frivillige arbeidsoppgaver. Her kan de bygge relasjoner og tillit og ta del i organisasjonenes fellesskap sammen med frivillige medlemmer i gruppen. Ved å utføre arbeid i en tradisjonell organisasjon, kan deltakerne få innblikk i og kjennskap til både norsk arbeidsliv og friluftsliv. I tillegg til å øke kjennskapen til norsk kultur, legger prosjektet vekt på å formidle et bevisst forhold til naturen og friluftslivet gjennom å tilby dugnadsarbeidet som en inkluderende arena for deltakerne.
Organisering, økonomi og samarbeid
Dugnad som arbeidspraksis er et 3-årig prosjekt i regi av DNT med støtte fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi). Prosjektet bygger på erfaringer fra Stavanger Turistforening i perioden 2019-2022.
Slik kommer du i gang
Ønsker din kommune/NAV å etablere et samarbeid om arbeidspraksis i DNT, eller ønsker du å bidra inn i prosjektet som frivillig?
- Ta kontakt med prosjektleder Johanne S. Fjelde for å kartlegge muligheter, johanne.fjelde@dnt.no. Prosjektleder bistår med å opprette samarbeid og kontakt med den lokale medlemsforeningen/lokallaget som er aktuelt å samarbeide med. Videre ser vi på muligheten for lokale løsninger og muligheter for samarbeid om prosjektmodellen.
- Har kommunen/NAV allerede etablert kontakt med en aktuell turistforening ta allikevel kontakt med prosjektleder for å få tilgang til veiledere og andre hjelpemidler for mer effektiv og kvalitativ oppstart av prosjektet.
- Ønsker du å bli frivillig? Ta kontakt med ditt lokallag/medlemsforening og si du ønsker å bidra som frivillig i mangfold og inkluderingsarbeidet lokalt.
Les mer om prosjektet på DNT.no
Brosjyre om prosjektet: Delt i sherpa – OneDrive (sharepoint.com)
Informasjon om pilotprosjekt fra Stavanger turistforening 2019-2022
Kontaktinfo
Johanne Stokka Fjelde
Prosjektleder for Dugnad som arbeidspraksis i DNT
E-post: johanne.fjelde@dnt.no
Mobil: 456 65 446