Språkvenn – en møteplass som bidrar til integrering

    Sist oppdatert: 23. februar 2025

    Språkvenn er Norske Kvinners Sanitetsforenings viktigste tiltak for å fremme integrering. I lokalforeninger over hele landet møtes kvinner for å snakke norsk sammen, og utveksle erfaringer og kunnskap om helse, barneoppdragelse og andre temaer.

    Mål og målgruppe

    Målgruppen er kvinner med innvandrerbakgrunn. Målet er å bidra til tillit, tilhørighet og deltakelse gjennom bruk av det norske språket i forbindelse med aktiviteter og samtaler.

    Om tiltaket

    For å fremme integrering og bidra til bedre helse, legger Norske Kvinners Sanitetsforening (N.K.S.) til rette for at lokalforeningene over hele landet skal ha aktiviteter og tiltak som inkluderer kvinner med innvandrerbakgrunn. Ved utgangen av 2019 var det 65 lokalforeninger som drev Språkvenn.

    Språkvenn-aktivitetene er lavterskeltilbud som tilpasses lokale forhold, og reflekterer ønsker og behov blant deltakerne. Aktivitetene tar utgangspunkt i kvinnenes ressurser og interesser, slik at de får brukt sine evner, samtidig som de lærer norsk og bygger nettverk. Det kan være alt fra matlagingskurs til svømmekurs, strikkekvelder, temasamlinger, ren språkopplæring, te- og spillekvelder o.a. Rekruttering av deltakere skjer hovedsakelig gjennom samarbeid introduksjonssenteret i kommunen og andre frivillige organisasjoner. N.K.S. sentralt støtter og styrker lokalforeningenes arbeid med Språkvenn på flere måter:

    • Laget veileder i bruk av håndbok for Språkvenn og integreringsaktiviteter.
    • Utvikler materiell som omhandler sentrale temaer for N.K.S.’ integreringsaktiviteter (kvinnehelse, grensesetting, ressursmobilisering, mm).
    • Besøker lokalforeninger og gir informasjon og veiledning direkte til frivillige lokalt.
    • Svarer på telefon og e-posthenvendelser om Språkvenn, mm.
    • Drifter ressursside på nett med idébank m.m. Her finner lokalforeninger bl.a. håndboken for Språkvenn med forslag til temaer og aktiviteter for sine grupper.
    • Organiserer møter og seminarer nasjonalt, regionalt og lokalt for å dele erfaringer og kunnskap. Samlinger for å dele erfaringer og få faglig påfyll og inspirasjon framheves som svært viktig.
    • Informerer om Språkvenn gjennom medlemsbladet Fredrikke.
    • En egen brosjyre om N.K.S. generelt og Språkvenn spesielt, er oversatt til engelsk, arabisk, polsk, tigrinja, somali og russisk, og blir formidlet til målgruppene.
    • Møter i sekretariatet om mangfold i organisasjonen bidrar til å styrke dette perspektivet i alt N.K.S. gjør.
    • Samarbeider med andre frivillige organisasjoner for å informere og rekruttere innvandrerkvinner til Språkvenn.

    Organisering og økonomi

    N.K.S. får tilskuddsmidler fra IMDi til å drive Språkvenn. Midlene går til lønn, seminarvirksomhet, reisekostnader, utvikling av informasjonsmateriell mm. Språkvenn tilbys lokalt, men er forankret sentralt med personell og gjennom strategi- og styringsdokumenter.

    Resultat

    Kvinnene lærer norsk samtidig som de er i aktivitet utenfor hjemmet og utvider sitt sosiale nettverk. Dette er også helsefremmende, styrker kvinnefellesskapet og bidrar til trygghet, tilhørighet og livskvalitet som igjen kan være arbeidskvalifiserende. Språkvenn er også en viktig kilde til informasjon gjennom uformelle samtaler. Man får vite om ting som skjer og kan spørre om ting man lurer på. Man lærer sosiale koder og får en større forståelse for kvinners hverdag, sosiale relasjoner mm i Norge. Ikke minst får man informasjon om f.eks. mammografiprogram, livmorhalsprogram mm, som styrke kvinnenes mulighet til å ta vare på egen kropp og helse.

    Lenker

    Språkvenn | Norske Kvinners Sanitetsforening 

    Kontakt

    Anniken Schwamborn

    Seniorrådgiver integrering og mangfold

    Telefon: 98 45 56 28
    E-post: anniken.schwamborn@sanitetskvinnene.no

    Anniken Schwamborn

    Stilling og arbeidssted: Seniorrådgiver integrering og mangfold

    Telefon: 98 45 56 28
    E-post: anniken.schwamborn@sanitetskvinnene.no