Eksempler til inspirasjon
Lær av andre.
Eksempler fra 2024
- Inkludering i korps
Korpsnett Norge er en landsdekkende medlemsorganisasjon med over 3300 spillende medlemmer fordelt på 125 medlemslag.
- Opent for alle
Kurs i lokale lag og foreiningar er ein god måte å bli kjent i eit lokalsamfunn. Gjennom å motivere lokallaga i medlemsorganisasjonane våre til å halde planlagde, inkluderande kurs, vil vi skape møteplassar for nettverk, fellesskap og språktrening. Kursa kan vere i den aktiviteten laget elles driv med, men skal tilpassast deltakaren med mindre norskferdigheiter og kunnskap om det norske samfunnet.
- Kreativ Glede
Kreativ Glede er et prosjekt i regi av Stiftelsen Blekksprut. Prosjektet bruker den kreative verktøykassen til å skape trygge og sosiale møteplasser for beboere i asylmottak. Målet er å gi en pause fra en krevende hverdag.
- Aktiv Soroptimist - Senior
Ringerike soroptimistklubb er tilsluttet et verdensomspennende kvinnenettverk som arbeider for å bedre kvinners og jenters levekår lokalt, nasjonalt og internasjonalt.
- Kvalifisering av ukrainske pedagoger til arbeid i grunnskolen
Pedagoger i jobb i kommunen – en modell for samarbeid om kvalifisering
- Åpen og trygg
Skeiv Verdens Åpen og trygg er et tiltak som retter seg mot unge LHBTQI+-personer med minoritetsbakgrunn. Vi tilbyr veiledningssamtaler fysisk og digitalt, men også gjennom nettverkssamling og skolebesøk.
- Hvordan få innvandrerkvinner i lønnet arbeid ved bruk av tilpasset Supported Employment
Jobbsjansen Søndre Nordstrand har utarbeidet en håndbok med nyttige tips og gode råd basert på deres erfaring med tilpasninger av Supported Employment (SE) - metodikken.
- Jobbsøkerkurs som styrker innvandrere sin jobbsøkerkompetanse
- Vestland innvandrerråds kampanje mot rasisme og diskriminering
Gjennom kampanjen «Hvor kommer du fra?» bidrar Vestland Innvandrerråd til en bevisstgjøring om hva rasisme er. Kampanjen gir råd og anbefalinger om hva man kan gjøre og hvilke rettigheter man har dersom man opplever rasisme.
- Krysskulturelt mangfold i arbeidslivet
Kartlegging og kompetanseheving for mennesker med innvandrerbakgrunn
Eksempler fra 2023
- Dialogmøter med utspring i Arendal
«Folk møter folk» er en hjertevarm dialogmetode som involverer både nyankomne og lengeboende i et lokalsamfunn. Metoden innebærer kobling av mennesker som kan ha interesse av å møte hverandre. Møtet skjer på dagtid.
- Dialogmøter mellom politisk ledelse og sivilsamfunnet i Oslo
Politisk ledelse i Byrådsavdeling for arbeid, integrering og sosiale tjenester tar initiativ til dialogmøter med sivilsamfunnet. Møtene har vist seg nyttige under både pandemien og ved ankomstene av flyktninger fra Ukraina.
- Digitale refleksjonsgrupper
I Haugesund har deltakere i introduksjonsprogrammet fått tilbud om digitale refleksjonsgrupper. Hensikten har vært å skape alternative treffpunkter, praktisere norsk og tilby en arena for sosial kontakt.
- Doavis for voksenopplæringa
Doavis for voksenopplæringa er et samarbeidsprosjekt mellom likestillingssenteret Kvinneuniversitetet Norge (KUN) og Steinkjer Unge Kvinners Sanitetsforening. Målet har vært å utvikle Doaviser om temaer for deltakere på voksenopplæringa.
- Dugnad som arbeidspraksis
En viktig intensjon med prosjektet er å gi deltakerne kontakt med andre medlemmer i DNT gjennom å delta sammen i frivillige arbeidsoppgaver.
- Dør til dør-aksjoner og felting
I forbindelse med korona-pandemien hadde Oslo kommune og Bydel Stovner behov for å nå ut direkte til befolkningen med informasjon om smittevern, testing og vaksinering.
- En nyhets- og informasjonskanal for norsk- somaliere
Den største nyhetskilden til det norske-somaliske miljøet lager både nettavis og nett-TV. De produserer egne nyheter, arrangerer debatter og oversetter norske nyheter til somali. Kanalene formidler også viktig offentlig informasjon.
- FHS Integrering gjennom samarbeid
Integrering gjennom samarbeid er for oss i Det filippinske hjelpesamfunn i Norge – FHS- å myndiggjøre innvandrere. Målet med prosjektet er å øke kunnskap om det norske samfunnet og styrke kvalifisering for arbeid eller utdanning blant innvandrere.
- Forebygge kjønnslemlestelse og styrke foreldrerollen blant minoriteter
Tverrkulturell Helseinfo (THI) jobber for at jenter og kvinner som har vært utsatt for kjønnslemlestelse får informasjon om helsehjelp, foreldrerollen og barns oppvekstsvilkår i Norge. Ved å forebygge bidrar tiltaket til å styrke likestilling.
- Forfattarskulen for skrivande med minoritetserfaring
Forfattarskulen er et samarbeid mellom Minotenk og Det Norske Samlaget. Målet er å skape eit større litterært mangfald og motivere fleire til å delta i den offentlege samtalen, på nynorsk.
- Generasjonsdialog
Foreldre og barn i minoritetsfamilier kan oppleve utfordringer i kommunikasjon og relasjoner i familien. Hvordan skal kultur og tradisjon fra "hjemlandet" være gjeldende i familiens liv i Norge?
- Hvordan du kan støtte ideelle sosiale entreprenører i ditt nabolag
Tøyen Unlimited støtter ildsjeler i nabolaget på Tøyen og Grønland på veien til å bli sosiale entreprenører. Gjennom prosjektet «Unlimited LAB» har de lagd verktøy-veiledere som skal støtte folk med å utvikle sine ideer for et bedre nabolag.
- Jobbskaping av og for innvandrere
Springboardprogrammet er et initiativ av Diversify. Det er utarbeidet for å adressere de sosioøkonomiske utfordringene som personer med innvandrerbakgrunn møter i Norge når de søker jobb eller etablerer egen virksomhet.
- Kampanje fra Helsedirektoratet med tilpasset budskap og kanalvalg
Bruk av sosiale medier var avgjørende for å nå ut til ulike språkgrupper under pandemien. Helsedirektoratet spisset budskap sammen med målgruppene og kjørte flere kampanjer.
- En egen kvalifiseringsløsning for deltakere med medbrakt høyere utdanning
Vi har utviklet en egen kvalifiseringsløsning for deltakere med medbrakt høyere utdanning. Hver deltaker får sin individuelle plattform hvor alle elementer i kvalifiseringen innlemmes og sys sammen.
- Mannsgrupper for samfunn-, arbeid-, og språkkompetanse
Mannsgrupper for kompetanseheving samler menn med innvandrerbakgrunn til ukentlige samlinger i sosiale fellesskap. Da praktiseres norsk og det diskuteres dagsaktuelle temaer, samt erfaringsdeling og veiledning.
- Norsk på nett
Ålesund kommune har kombinert WhatsApp, papiroppgaver og YouTube for å gi digital norskundervisning til elever i alfabetiseringsklassen. Med video kan lærerne gi instruksjon til elever som ikke kan bruke skriftspråket.
- Støtte til foreldre og omsorgspersoner fra Øst-Europa
Voksne for barn tilbyr rådgivnings- og veiledningstjenesten «Foreldrestøttelinjen» til foreldre og omsorgspersoner som har spørsmål om oppdragelse, foreldrerollen, psykisk helse og oppvekstsvilkår.
- Tolketjenester i egenregi – slik gjør de det i Lørenskog
Kommunene Lørenskog, Rælingen, Ullensaker, Nes, Gjerdrum, Nannestad, Hurdal og Eidsvoll inngår alle i et formidlingssamarbeid om tolketjenester, hvor hensikten er å sikre gode tolketjenester med kvalitet i alle ledd.
Eksempler fra 2022
- «Sisters in Business» skaper arbeidsplasser for kvinner med innvandrerbakgrunn
Sisters in Business er en sosial entreprenør som samarbeider med Asker kommune, NAV Asker, Fylkesmannen i Viken og Ikea Norge. Gjennom lokal tekstilproduksjon gir modellen kvinner opplæring i håndverksarbeid og tilbyr jobb.
- Digitalt arbeidsrettet undervisningsopplegg
Flyktning- og innvandrertjenesten i Lørenskog kommune har utviklet et digitalt, arbeidsrettet undervisningsopplegg som et alternativ til praksis under korona-nedstengningen.
- Dragefestivalen i Kristiansand skaper felleskap i byen
Kristiansand Internasjonale Dragefestival har siden 2017 benyttet den lange tradisjonen fra Midt-Østen og Sørøst-Asia for å skape en leken og inkluderende by.
- Ein fagutdanningsmodell
Gloppenmodellen er ein annleis måte å drive fagutdanning. Det er behovet i marknaden saman med ynskje til deltakarane som saman avgjer kva utdanningar som vert sett i gang.
- Kor som arena for inkludering og felleskap
For å gjenspeile mangfoldet i samfunnet rekrutterer flere norske kor personer med innvandrerbakgrunn. Disse korene har blitt arenaer for inkludering, kulturutveksling, språktrening og fellesskap.
- Mentor- og lederutviklingsprogram for innvandrere
Bergen Opportunity er et mentor- og lederutviklingsprogram for innvandrertalenter i Vestland fylke.
- Norsk i Foreldrepermisjon
Foreldre i svangerskapspermisjon har erfaringsvis dårligere språkprogresjon enn andre deltakere i voksenopplæring. Det er lite aktivitetstilbud i denne perioden, og spesielt kvinner står i fare for å falle ut av samfunnsdeltakelse etter fødsel.
- Oslo Røde kors
Oslo Røde Kors´ turgruppe på migrasjonsfeltet arrangerer turar i Oslo-området annakvar søndag for vaksne med flyktning- og innvandrarbakgrunn.
- Skoleavis som språkpraksis og demokratisk verktøy
Hvordan kan elever i norskopplæring oppleve medborgerskap og demokrati i praksis? Bergen Læringssenter har etablert en skoleavis for å løfte elevenes erfaringer, la dem bruke egen kunnskap, og samtidig lære om ytringsfrihet, samfunn og yrkesliv.
Eksempler 2021
- Guider barn og unge til idretten
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité hjelper innvandrerfamilier til å bli kjent med norsk idrett. Målet er at flere deltar i organiserte aktiviteter. Oppsummering
- Kurs om kjønns- og seksualitetsmangfold i et flerkulturelt perspektiv
Skeiv Verden er en nasjonal interesseorganisasjon som tilbyr informasjon om kjønns- og seksualitetsmangfold på asylmottak og på voksenopplæringen over hele landet.
- Verktøy for dialog om negativ sosial kontroll
I Steigen kommune samarbeider Likestillingssenteret KUN med Frihetsteateret og RVTS Sør for å informere om negativ sosial kontroll. Gjennom dialog og konkrete verktøy bidrar de til at barn, unge og foreldre får mer kunnskap om feltet.
- Opplæring og kompetanseheving innen yrkesfag
YrkesKomp er et samarbeidsprosjekt i Drammen kommune. Her får innvandrere med liten eller ingen formalkompetanse opplæring innen bygg- og anleggsfag, eller restaurant- og matfag.
- Fleire med innvandrarbakgrunn til fotballen
Norges Fotballforbund jobbar saman med kretsar og klubbar for å inkludere fleire barn og unge med innvandrarbakgrunn i fotballen.
- Kafe KIME – ei moglegheit til å lære i trygge omgivnader
Borgen nærmiljøsentral i Asker oppretta og driv den sosiale entreprenøren KIME. Kafe KIME er ein opplæringsarena for innvandrarkvinner som ønskjer å jobbe i mat- og serveringsbransjen.
- Nettavis på polsk skaper engasjement
Nettavisen Razem har det polske miljøet i Kristiansand som sin primære målgruppe. Gjennom avisen blir leserne inkludert i det politiske, sosiale og kulturelle livet i Kristiansand, i Agder og i Norge.
- Forberedelse til praksisplass på skole eller SFO/AKS
Lørenskog kommune har laget et informasjonshefte for å forberede innvandrere til praksis på skole, skolefritidsordning (SFO) eller aktivitetsskole (AKS).
- Tilpassa løp mot fagbrev på arbeidsplassar
Lørenskog kommune har laga ei rutinehandbok for innvandrarar om kvalifisering til fagbrev på arbeidsplassen. Rutinane er laga slik at fleire kan delta i opplæring som fører til formell kompetanse og dermed høve til varig tilknyting til arbeidslivet.
- «I naturen er alle velkomne»
For å nå fram til innvandrerbefolkningen gjennomførte DNT informasjonskampanjen «I naturen er alle velkomne», som kampanjefilmen om Fareshta Shaheed er en del av.
- En god nabo – skaper trivsel og aktivitet for nyankomne barn og deres familier
Redd Barna har rekruttert frivillige til å gjøre aktiviteter sammen med nylig bosatte flyktningfamilier. Sammen finner de frivillige og familiene på hyggelige aktiviteter som å gå på tur, dra til lekeplassen, lage mat, besøke biblioteket, bowle etc.
- Styrkar kunnskapen om kvinners juridiske rettar
Å vite kva rettar ein har i Noreg, er ein føresetnad for å hevde sin rett på lik linje med andre. Juridisk rådgivning for kvinner (JURK) og jussambassadørane deira styrkar den juridiske kompetansen hos polske og thailandske kvinner.
- Språkvenn – en møteplass som bidrar til integrering
Språkvenn er Norske Kvinners Sanitetsforenings viktigste tiltak for å fremme integrering. I lokalforeninger over hele landet møtes kvinner for å snakke norsk sammen, og utveksle erfaringer og kunnskap om helse, barneoppdragelse og andre temaer.
Eksempler fra 2015 - 2020
- Informasjon til innvandrere som del av kommunens beredskapsplan
Frogn kommune har laget en oversikt over innbyggernes språk og hvem som trenger særskilt tilpasset informasjon og oppfølging. Kartleggingen gir et godt grunnlag for å nå ut til alle innvandrere.
- Lokale smittevernambassadører
Halden frivilligsentral har spredt korona-informasjon i ulike innvandrermiljøer via lokale smittevernambassadører.
- Innbyggerinvolvering i kommunikasjonsarbeid
Bydel Gamle Oslo i Oslo kommune rekrutterte representanter fra det norsk-somaliske miljøet i et prosjekt for å målrette koronainformasjon. Prosjektet viser at tett samarbeid med målgruppen er avgjørende for å nå frem med livsviktig informasjon.
- Forebygging av mobbing og negativ sosial kontroll
Voksenopplæringen i Grimstad har utviklet et 8 timers undervisningsopplegg med mål om å forebygge mobbing og negativ sosial kontroll.
- Hjelp til heimeskule for minoritetsspråklege foreldre på sosiale medier
Kinn kommune i Vestland går alternative vegar slik at minoritetsforeldre kan hjelpe borna sine med heimeskule under koronakrisa.
- Jobbmatch – bruk av nettbrett og karriereveiledning
I Sandefjord har elever i introduksjonsprogrammet fått tilbud om digital undervisning, karriereveiledning og tilbud om arbeidsopphold hos en bedrift. Målet er rask progresjon i språkopplæringen og raskere overgang til jobb eller utdanning.
- Intensivt opplæringsløp for innvandrere med høyere utdanning
Voksenopplæringssenteret i Bærum driver yrkesrettet opplæring i norsk og arbeidslivskunnskap for innvandrere med høyere utdanning og arbeidserfaring. Tiltaket skal styrke deltakernes norskferdigheter og introdusere dem for aktuelle yrkesveier.
- Rett i jobb
Fjell kommune (nå Øygarden) har ansatt nyankomne flyktninger med høyere utdanning eller lang arbeidserfaring i 2-årige prosjektstillinger. Deltakerne har i tillegg fått tilrettelagt opplæring i norsk og samfunnskunnskap.
- Intensiv norskopplæring gir økt motivasjon
Larvik kommune har lang erfaring med å gi deltakere som har høyere utdanning fra hjemlandet mulighet til intensiv norskopplæring. Tiltaket «Fra A1 til B2 på ett år» ga deltakerne en raskere progresjon enn ved ordinært opplæringsløp.
- Norskundervisning med rask progresjon
Arendal kommune har gitt norskundervisning med rask progresjon til innvandrere med høyere utdanning slik at de raskt kan komme ut i jobb. Tiltak som kombinerer språkopplæring, språkpraksis og nettverksbygging har gitt gode resultater.
- Obligatorisk helsekurs i introduksjonsprogrammet
Bærum kommune tilbyr obligatorisk helsekurs i en tidlig fase av introduksjonsprogrammet. Målet er å fremme god helse og øke kunnskapen om helsetjenester hos deltakerne.
- Tverrfaglig helseteam gir god integrering
Stange kommune har etablert et eget tverrfaglig helseteam for flyktninger i introduksjonsprogrammet. Helhetlig oppfølging av deltakere med helseutfordringer og deres familier skal hindre frafall og styrke deres muligheter til utdanning og jobb.
- Et kraftsenter for bedre helse – og én dør inn til kommunale tjenester for flyktninger
Fjell kommune (nå Øygarden) har organisert tjenestene rundt nyankomne flyktninger i ett felles hus: «Kraftsenteret for integrering og helse», med voksenopplæringen som nærmeste nabo. Målet er at flyktningene skal ha én dør inn til viktige tjenester.
- Kafé som arbeidstrening og fast holdepunkt i tilværelsen
Hammerfest kommune driver kafé som praksisplass for hjemmeværende innvandrerkvinner. Tiltaket har ikke bare arbeid som mål. Kafé Nordvest fungerer også som flerkulturell møteplass mellom innvandrere og lokalbefolkning.
- «Klassens time» om identitet og hverdagsliv i et nytt land
Buskerud fylkeskommune (nå Viken fylkeskommune) har ved skoler med innføringsklasser i videregående skole startet opp «klassens time» med temaer som livsmestring og identitet.
- Menn på banen
Empo Flerkulturelt Ressurssenter i Bergen har skapt møteplasser for menn, med tilpassede aktiviteter som skaper nettverk, trivsel og mestring.
- Veien til fagbrev for de uten grunnskole
Veien til fagbrev er ofte lang og uoversiktlig for innvandrere med lite skolegang som vil raskt i jobb. Asker kommune gjør suksess med en kombinasjon av fagkurs, bransjerettet norskopplæring og praksisplass.
- Slipp nettbrettene fri
Arendal kommune har tatt i bruk nettbrett i norskopplæringen for deltakere med lite eller ingen skolebakgrunn i introduksjonsprogrammet. De mener nettbrett gjør læring utenfor skoletiden enklere, det gir mengdetrening og digital kompetanse.
- Fast jobb er målet
I Trondheim blir Kvalifiseringssenteret for Innvandrere sett på som rekrutteringspartner for bedrifter. Det er resultatet av et systematisk arbeid mot arbeidsgivere.
- Helse fra første bosettingsdag
Kommunene bosetter stadig flere flyktninger med helseutfordringer. Det stiller utradisjonelle krav til hjelpeapparatet. Derfor har Kristiansand kommune profesjonalisert og spesialisert arbeidet med å søke tilskudd.
- Boligsosialt samarbeid i Larvik
I Larvik er det å ta imot flyktninger en del av det boligsosiale planarbeidet i kommunen
- «Målet må være å få alle i jobb»
– Vi kan ikke være stolte av et mål om å få 80 prosent ut i arbeid. Målet må være 100 prosent, sier Toril Sundal Leirset. Hun har ledet prosjektet Levanger Arena Arbeid, som har innvandrerkvinner med liten utdanning og yrkeserfaring som målgruppe.
- Rett deltakar til rett bedrift
Arbeidet med deltakarar i introduksjonsprogram i Grimstad har eit ope fokus. Borte er sy- og strikkekurs; no skal alle ut på ein arbeidsplass for å snakke norsk! Det gjer dei gjennom tre til fire semester – også i alle skuleferiane.
- Trygge foreldre i nytt land
Flyktning- og inkluderingstjenesten i Rælingen kommune tilbyr foreldreveiledning (ICDP) for flyktninger i introduksjonsprogram og andre nyankomne innvandrere.