IMDis ungdomspanel

IMDis ungdomspanel ble etablert for å tilrettelegge for ungdommers medvirkning i utviklingen av integreringspolitikken. Deres oppgave er å gi innsikt i ungdommers opplevelser av integrering og komme med anbefalinger og innspill til tiltak.

Om Ungdomspanelet 

November 2022 etablerte IMDi vårt første ungdomspanel. Ungdomspanelet består av 13 ungdommer mellom 15 og 24 år og regjeringens anbefalinger for etablering av ungdomspanel er fulgt i rekrutteringen. Ungdomspanelet er mangfoldig og skal gjenspeile ungdomspopulasjonen i Norge med hensyn til kjønn, etnisitet, lokasjon, funksjonsvariasjon, kjønnsuttrykk, seksuell orientering, og religiøs og sosial bakgrunn. 

Ungdommer som er interessert søker selv for å bli med i ungdomspanelet. IMDi sprer informasjon gjennom mange ulike kanaler, som sosiale medier og via IMDis mangfoldsrådgivere og frivillige organisasjoner. Ungdommene velges med tanke på deres engasjement og hvordan de kommer til å fungere sammen i en gruppe. Dette fordi de skal engasjere, utfordre og styrke hverandre. Ungdomspanelet viser både bredde og dybde i sin kunnskap om og syn på integrering.   

I tillegg til å diskutere sivilsamfunnets rolle i integreringsarbeidet, skal IMDis ungdomspanel også dekke temaer som bosetting og inkludering av barn og unge, og forebygging av negativ sosial kontroll, æresrelatert vold, rasisme og diskriminering. Ungdomspanelet kan også benyttes til andre aktuelle fora og arbeid i IMDi. 

Ungdomspanelet 2025

Ungdomspanelet for 2025 ble etablert i januar og skal sitte ut året. Det er 13 deltagere med stort engasjement for integreringsrelaterte spørsmål.

Gruppebilde av Ungdomspanelet 2025

 

Allerede på første møte i februar begynte panelet å diskutere hvilke saker de ønsker å prioritere i 2025. Blant disse er forebygging av ungdomskriminalitet og rasisme, bedre bosetting av barn og unge, psykisk helse, identitet og tilhørighet.  

Vi gleder oss til å følge arbeidet til årets panel!  

Ungdomspanelet 2024

I 2024 bidro ungdomspanelet med innspill til flere prosesser, konferanser og rapportlanseringer. De ga innspill til regjeringens handlingsplaner mot diskriminering og hat mot muslimer, samt mot negativ sosial kontroll og æresrelatert vold. Panelet bidro også med innspill til høringen av mannsutvalgets rapport. 

Gruppebilde av ungdomspanelet 2024

Videre ga de tilbakemelding på IMDis kampanje om en åpen debattkultur på nett (www.finnmening.no) og IMDis nettside NORA. De kom med forslag for hvordan tjenester mot negativ sosial kontroll kan bli bedre kjent blant ungdom, og ga konkrete råd til Politidirektoratet og Bufdir om forebygging av ungdomskriminalitet og informasjonsarbeid om rasisme og diskriminering. 

Ungdomspanelet deltok på regjeringens nasjonale integreringskonferanse, og var aktive i panelsamtaler om integrering og inkludering av barn og unge. IMDi får tilbakemelding om at innspillene deres er brukt aktivt, og ungdommene selv beskriver arbeidet som spennende og viktig påvirkningsarbeid. 

Ungdomspanelet 2023 

I 2023 deltok ungdomspanelet på flere rapportlanseringer, regjeringens integreringskonferanse og markerte kvinnedagen. Panelet ga innspill til regjeringens handlingsplan mot rasisme og diskriminering, utformet høringssvar om barns rettsikkerhet i barnevernet og ga innspill til lovutvalget om negativ sosial kontroll, æresrelatert vold, tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og psykisk vold.  

Høsten 2023 ble ungdomspanelet løftet fram på UNCHRs nettsider som eksempel på godt integreringstiltak 

Panelet for 2023 ga råd til IMDi og andre offentlige myndigheter, der de blant annet trakk frem at: 

Det må bli enklere å få godkjent utdanningen sin for de som ikke er utdannet i Norge 

Hver og en av oss må bli flinkere til å inkludere og integrere innvandrere, for eksempel gjennom at kommunen legger til rette for dette ved å bruke besøksfamilier.  

Kontaktinformasjon

Dersom du lurer på noe om IMDis sitt ungdomspanel kan du kontakte:
Christine Rackwitz eller Hanna Knoff