Å få spredt bilder av seg selv på nett uten å ville det er ubehagelig for de fleste. For ungdommer som opplever lite privatliv og frihet hjemme kan bildespredning på nett være ekstra stressende.
Noen opplever at familien eller kjæresten kontrollerer dem på apper som Snapchat eller Tiktok. Andre opplever å ikke få lov til å ha mobiltelefon eller at deres mobil og PC kontrolleres.
Det er fint å ha en familie som bryr seg om ditt liv og om hvordan du har det på nett. Men enkelte familier gjør mer enn å bare passe på. De kontrollerer og overvåker hva deres barn gjør på nett og hvor de er. Ofte er dette familier som er opptatt av å unngå dårlige rykter. Du har rett å få mer frihet og privatliv etter hvert som du begynner å nærme deg 18 år.
Mange av de som opplever å ha det slik hjemme skammer seg. De tør ikke å snakke med andre og tror ikke at noen vil forstå dem. Heldigvis finnes flere trygge voksne som kan forstå og støtte deg. IMDis minoritetsrådgivere vet mye om å oppleve overdereven kontroll hjemme. De jobber på mange skoler i Norge og svarer på spørsmål på ung.no hvor alle kan stille spørsmål. Du kan få råd og støtte helt anonymt på flere chattetjenester. Har du opplevd å få et seksualisert bilde av deg delt kan du lese mer på delbart.no.
Vår beste råd er å finne noen du stoler helt på og snakke med dem sånn at du ikke står alene. Det finnes mange som bryr seg.