Har du muligheten til å ta egne valg ?

Det er bra at dine foreldre, familie og venner bryr seg om deg og gir deg råd og hjelp. Føler du derimot at alle mener så mye om dine valg at du egentlig ikke får lov til å velge selv?

Livet består av mange valg

Etter hvert som du blir eldre må du ta flere valg. Å velge hva man vil studere, hvem man vil være sammen eller gifte seg med, er store avgjørelser i livet. Det kan være vanskelig å ta egne valg. Å få råd, støtte og meninger fra andre er viktig!

De fleste foreldre ønsker bare det beste for sine barn. De vil at deres barn skal få et godt liv med mange muligheter. Hvis dine foreldre sier hva de mener og veileder deg er det et tegn på at de bryr seg.

Alles foreldre er forskjellige. Dine foreldre kan oppleves strenge og ha mange regler, mens andre foreldre har få regler. Begge deler er normalt.

Når du blir kontrollert

Når du ikke lenger bare får råd, men har foreldre som kontrollerer og truer deg hvis du ikke gjør som de vil, er det noe annet enn å være streng. Å leve med mye kontroll er ikke sunt. Barn og unge som opplever mye kontroll i livet sitt kjenner ofte på stress og ensomhet. Kanskje ser de ikke noen annen utvei enn å høre på familien eller miljøet. Mange opplever mye press selv om de er over 18 år og har rett til å bestemme selv.

Dine rettigheter

Hvis du tvinges til å gjøre noe imot din vilje er det vanligvis et brudd på dine rettigheter. Fram til man er 18 år får man økende rett til å ta egne valg. Dette er rettigheter som du har fått den norske barneloven og i den internasjonale barnekonvensjonen. Fra du er 15 år gammel har du for eksempel rett til å velge din utdanning selv.

Hvis du er usikker på om du opplever for mye kontroll i ditt liv eller har for mange regler kan du snakke med en voksen fagperson du stoler på. Husk at det er opp til deg hvor mye du forteller.

IMDis mangfoldsrådgivere

IMDis mangfoldsrådgivere kan mye om å oppleve negativ kontroll, ekteskapspress og bekymring for ufrivillige utenlandsreiser. De har taushetsplikt og snakker ofte med unge som opplever for mye press fra familie, miljø eller menighet. Du kan snakke med en mangfoldsrådgiver hvis du er usikker på om du opplever negativ kontroll eller bare vil snakke med en trygg voksen. Hvis du vil kan mangfoldsrådgiveren gi deg råd som gjør at du og dine foreldre kan snakke bedre sammen.

Mangfoldsrådgiverne jobber på flere skoler i Norge. De kan snakke med alle elever på skolen eller personer i nærområdet som tar kontakt. Tilbudet er for både deg under og over 18 år.

Snakk med noen du stoler på

Du kan også snakke med andre voksne på din skole, en lærer, en miljøarbeider  eller en helsesykepleier.

Som student i høyere utdanning kan du snakke med helsetjenesten på ditt universitet, høyskole eller din lokale helsestasjon for unge. Du kan også snakke med din fastlege. Alle i helsetjenesten har taushetsplikt. Du kan også kontakte flere av støttetelefonene vi skriver om.

Ønsker du å snakke med noen i juleferien?

Døgnåpne telefontjenester i juleferien

  • Vo-linjens telefon er åpen hele døgnet og du kan ringe anonymt. Det er en telefon- og chattetjeneste for alle som opplever psykisk, fysisk eller andre typer for vold. Telefon 116 006
  • Du kan ringe og chatte med alarmtelefonen for barn og unge (for unge fra 13-18 år.) Telefon 116 111 (fra utlandet +47 954 11 755)
  • Mental helse har en døgnåpen telefontjeneste for alle som har det vanskelig og trenger noen å snakke med. Du kan ringe anonymt. Telefon 116 123  (fra utlandet  +47 911 16 123)

Når det haster

  • Du kan ringe politiet på telefon 02800 eller 112 ved nødstilfeller.
  • Du kan ringe din nærmeste barnevernsvakt hvis du opplever vold, foreldre som ruser seg, seksuelle overgrep, ekteskapspress, hvis du er redd for ufrivillige reiser ut av Norge eller kjønnslemlestelse. 
  • Krisesentere er for deg over 18 år som opplever vold fra familie eller partner. Et krisesenter gir beskyttelse til deg som trenger sikkerhet og trygghet. Det må ikke haste for få støtte fra krisesenteret, sentrene tilbyr også støttesamtaler selv om du ikke bor der.

Ufrivillig etterlatt

Ida snakker om en venn som ikke kom tilbake etter skoleferien

Du har rett til å velge utdanning selv

Petter snakker om press og retten til å velge egen utdanning selv

Hva er negativ sosial kontroll?

Passar Qadir snakker om eksempler på negativ sosial kontroll

Hva du kan finne på nettportalen NORA

Passar Qadir snakker om hva du kan få hjelp til på nettportalen NORA

Mangfoldsrådgiver
ER BRA Å HA NÅR..

Opplever du at friheten din er begrenset? Kanskje lever du et dobbeltliv?  Er du det vanskelig å leve opp til alle forventninger både på skolen og hjemme?

Da er mangfoldssrådgivere bra å ha. De finnes på noen skoler og kan gi gode råd og også skaffe hjelp fra andre om det er behov for det. Hvis skolen din ikke har mangfoldsrådgiver, kan du snakke med rådgiver, sosiallærer eller helsesykepleier.

Røde Kors
ER BRA Å HA NÅR..

Trenger du å snakke med noen, og ønsker å være anonym? Røde Kors telefonen om tvangsekteskap og æresrelatert vold har taushetsplikt, så du kan være trygg på at det du sier blir hos dem.

Ring 815 55 201 eller chat på med dem på deres nettsider, om det passer bedre for deg.

Røde Kors-telefonen har god erfaring med å hjelpe ungdommer som har det vanskelig hjemme.

Nødtelefonen
ER BRA Å HA NÅR..

Er du eller noen du kjenner i fare for å bli utsatt for tvangsekteskap, kjønnslemlestelse eller opplever andre akutte og vanskelige situasjoner?

Ring Alarmtelefonen for barn og unge 116 111, eller politiet på telefon 02800 eller nødnummer 112.