Innvandrere som mangler fullført videregående skole, kan ha opplæring på videregående nivå, og nivået under, som del av sitt kvalifiseringsløp. Opplæringen kan foregå på fulltid og deltid.

Elever og deltakere i videregående opplæring, og på nivået under, kan ha rett til stipend og lån fra Lånekassen. Man kan velge å søke om stipend og lån, eller bare stipend. Lånekassen har ordninger for ulike livssituasjoner, for eksempel om man må betale skolepenger, har barn, blir syk eller får barn under opplæringen, er over 30 år eller har nedsatt funksjonsevne. Flyktninger som ikke lenger får introduksjonsstønad, kan ha rett til flyktningstipend.

Personer som får arbeidsrettet oppfølging fra NAV og som får opplæringen godkjent som arbeidsmarkedstiltak, kan ha rett til ulike ytelser mens de er under utdanning. Dette vurderes individuelt.

Illustrasjon bok, formell opplæring

Forberedende opplæring for voksne

Opplæring på nivået under videregående opplæring kalles forberedende opplæring for voksne (FOV). Dette ble tidligere kalt grunnskole for voksne. Opplæringen er gratis og skal være tilpasset den enkeltes behov.
Deltakere i FOV med annet morsmål enn norsk og samisk har rett til særskilt språkopplæring frem til de kan følge den vanlige opplæringen (opplæringsloven § 19-8).

Hvem har rett?

Alle voksne som trenger forberedende opplæring i fag eller i grunnleggende ferdigheter, har rett til FOV (opplæringsloven § 18-2). Retten gjelder personer som er over opplæringspliktig alder (16 år), og som har lovlig opphold i Norge.

Hvordan foregår opplæringen?
Opplæringen i FOV er organisert i moduler (nivåer). Læreplanene er tilpasset voksne, og det er egen læreplan i norsk for språklige minoriteter, og. Det er også en grunnmodul for de som har behov for opplæring i grunnleggende lese- og skriveferdigheter og tallforståelse.
Oversikt over modulene og fagene i FOV.

Moduler FOV.jpg

For å bestemme hvilken modul deltaker skal starte på, må de vanligvis først gjennom en kartlegging. Om det passer med skolens timeplan, kan det hende deltaker får fag på forskjellige moduler (nivåer). Det er også mulig å ta FOV på deltid og bare følge ett eller noen få fag.
Deltakere får vitnemål når de har bestått modul fire. Med vitnemål fra FOV kan de søke seg plass i videregående opplæring.

Hvordan søker man?

Det er voksenopplæringen i kommunen som tilbyr FOV. Det er ingen søknadsfrist, og man kan søke hele året. Ta kontakt med voksenopplæringssenteret i kommunen for mer informasjon.

Illustrasjon sykkel og hus, formell opplæring

Videregående opplæring for elever (ungdom)

Videregående opplæring bygger på 10. trinn i grunnskolen, og fører frem til studiekompetanse eller yrkeskompetanse. Opplæringen er gratis og skal være tilpasset den enkeltes behov.

Elever med annet morsmål enn norsk og samisk har rett til særskilt språkopplæring frem til de kan følge den vanlige opplæringen (opplæringsloven § 6-5).

Hvem har rett?

Ungdom som har fullført grunnskolen eller tilsvarende, har rett til videregående opplæring (opplæringsloven § 5-1). Det gjelder også de som har fullført videregående opplæring i et annet land, men som ikke har fått godkjent opplæringen som studiekompetanse eller yrkeskompetanse.

Retten varer frem til man har oppnådd studiekompetanse eller yrkeskompetanse, men ikke lenger enn ut det skoleåret som starter når man fyller 24 år.

Personer mellom 19 og 24 år kan velge videregående opplæring for voksne fra det skoleåret som starter året de fyller 19 år (opplæringsloven § 18-3).

Hvordan foregår opplæringen?

Videregående opplæring gis vanligvis som 3 år i skole eller som 2 år i skole og 2 år i bedrift. Søkere velger studieretning som gir generell studiekompetanse eller yrkeskompetanse.

Det finnes flere ulike måter å oppnå generell studiekompetanse og fag- eller svennebrev på. Les mer på nettsidene til Utdanning.no:

Hvordan søker man?

Man søker selv til videregående opplæring. Søkere kan prioritere tre ulike utdanningsprogram og har rett til å få tilbud om ett av dem.

Søknadsfristen for inntak til videregående opplæring er 1. februar eller 1. mars. Søknadsfristen 1. februar gjelder blant annet for elever som nylig er kommet til Norge, eller som har enkeltvedtak om særskilt språkopplæring i grunnskolen.

Ta kontakt med fylkeskommunen for mer informasjon.

Videregående opplæring for voksne (VOV)

Videregående opplæring for voksne (VOV) bygger på 10. trinn i grunnskolen (modul 4 i FOV) og fører til studiekompetanse eller yrkeskompetanse. Opplæringen er gratis og skal være tilpasset den enkeltes behov.

Det er ikke krav om et bestemt nivå i norsk eller andre språk for inntak til videregående opplæring. Deltakere med annet morsmål enn norsk og samisk har rett til forsterket opplæring i norsk frem til de kan følge den vanlige opplæringen (opplæringsloven § 19-8).

Hvem har rett?

Voksne som har fullført grunnskolen eller tilsvarende, har rett til videregående opplæring (opplæringsloven § 18-3). Det gjelder også de som har fullført videregående opplæring i et annet land, men som ikke har fått godkjent opplæringen som studiekompetanse eller yrkeskompetanse. Retten varer frem til man har oppnådd studiekompetanse eller yrkeskompetanse.

Personer som har fylt 24 år har rett til videregående opplæring for voksne. De som er mellom 19 og 24 år kan velge om de vil ha videregående opplæring som elev (ungdom) eller som voksen.

Hvordan foregår opplæringen?

Videregående opplæring for voksne er organisert i egne tilbud, og søkere velger studieretning som gir generell studiekompetanse eller yrkeskompetanse. Varigheten på opplæringen avhenger av søkers realkompetanse.

Fra høsten 2024 er læreplanene i 13 lærefag delt inn i moduler for å passe bedre til opplæring for voksne. Modulstrukturert opplæring kan foregå i klasserom, på nett og/eller ute i bedrift. Mer informasjon om de modulstrukturerte lærefagene finnes på nettsidene til Utdanningsdirektoratet.

Det finnes flere ulike måter å oppnå generell studiekompetanse og fag- eller svennebrev på. Les mer på nettsidene til Utdanning.no:

Hvordan søker man?

Man må selv søke om plass i videregående opplæring. Voksne som har rett til videregående opplæring, har rett til å bli tatt inn på et opplæringstilbud som fører frem til en av de tre sluttkompetansansene som de har prioritert i sin søknad.

Det er fylkeskommunen som tilbyr videregående opplæring for voksne. Søknadsfristen for voksne kan variere avhengig av hvilket utdanningsprogram man ønsker å søke på. Vær også oppmerksom på at opplæringstilbudene for voksne kan variere fra fylke til fylke.

Besøk nettsiden til fylkeskommunen for å finne informasjon om tilbudene som er tilgjengelige for voksne og hvilke søknadsfrister som gjelder.


Kombinasjonsløp

Fylkeskommunen kan gi videregående opplæring til voksne som ikke har fullført grunnskoleopplæring eller tilsvarende, gjennom såkalte kombinasjonsløp (opplæringsloven § 18-5). Det innebærer at voksne kan få opplæring i moduler i videregående opplæring for voksne (VOV) samtidig som de gjennomfører forberedende opplæring for voksne (FOV).

Kombinasjonsløp vil kunne være aktuelt der deltakeren har realkompetanse innenfor et yrkesfag, men ellers mangler en del opplæring på grunnskolenivå. Det kan også være aktuelt hvis deltakeren bare mangler opplæring i noen fag på grunnskolenivå og ellers er i stand til å følge fag på videregående nivå.

Kombinasjonsløp forutsetter samarbeid mellom den aktuelle kommunen og fylkeskommunen. Ta kontakt med fylkeskommunen for mer informasjon.


Tilrettelagt fag- og yrkesopplæring

Flere fylkeskommuner tilbyr fag- og yrkesopplæring som er tilpasset for voksne innvandrere og nyankomne. Tilbudene er vanligvis etablert i et samarbeid mellom fylkeskommunen, NAV, flyktningtjenesten og opplæringskontor/lærebedrifter. Ta kontakt med fylkeskommunen for mer informasjon om hvilke tilbud som finnes regionalt/lokalt.

Les mer om tilrettelagt fag- og yrkesopplæring:

Realkompetansevurdering

Personer som har rett til opplæring for voksne, har rett til å få realkompetansen sin vurdert og dokumentert (opplæringsloven § 18-8).

Realkompetansevurdering er en prosess der man vurderer og verdsetter all den kompetansen en person har. Dette inkluderer både formell læring, som skolegang og studier, og ikke-formell læring, som ulike typer kurs eller uformell læring gjennom lønnet eller ulønnet arbeid, omsorgsarbeid hjemme eller fritidsaktiviteter.

Realkompetansevurdering kan brukes til å få fritak for deler av opplæringen eller til å dokumentere kompetanse overfor arbeidsgivere.

  • Kommunen har ansvar for realkompetansevurdering av voksne i forberedende opplæring for voksne (FOV)
  • Fylkeskommunen har ansvar for realkompetansevurdering av voksne i videregående opplæring (VOV)

NB! Personer som kommer til Norge med utdanning eller yrkeskvalifikasjon bør sjekke om de trenger autorisasjon eller godkjenning for å kunne jobbe. Les mer om godkjenningsordningene og lovregulerte yrker.

Illustrasjon kvinne og hus, formell opplæring

Fant du det du lette etter?