Norsk og samfunnskunnskap

Opplæring i norsk og samfunnskunnskap etter integreringsloven skal gi innvandrere mellom 18 og 67 år norskkunnskaper og kunnskap om norsk samfunnsliv. Det er kommunen som har ansvar for å tilby opplæring i norsk og samfunnskunnskap.

Sist oppdatert: 16. desember 2024

Ansvaret for opplæring i norsk og samfunnskunnskap

Kommunen har ansvar for opplæring i norsk og samfunnskunnskap etter integreringsloven. Selv om kommunen kan bruke andre aktører til å gjennomføre opplæringen, har kommunen det overordnede ansvaret for at kravene i regelverket oppfylles.

I noen tilfeller kan fylkeskommunen ha ansvar for gjennomføringen av opplæringen i norsk og samfunnskunnskap. Dette gjelder blant annet for de som går fulltid i videregående opplæring.

Les mer om ansvaret for opplæring i Juridisk veileder til integreringsloven.

Opplæringstilbud for barn og unge

Integreringsloven er rettet mot voksne. Personer som var under 18 år når de fikk innvilget oppholdstillatelse er ikke omfattet av lovens ordninger. Det betyr at de ikke har rett eller plikt til opplæring i norsk og samfunnskunnskap etter integreringsloven. Dette endrer seg ikke når personen fyller 18 år.

Barn og unge har rett til opplæring etter opplæringsloven. De vil få et tilbud om opplæring gjennom det ordinære utdanningssystemet, enten i grunnskolen eller ved å søke på videregående opplæring.

Voksne kan også ha rett til opplæring etter opplæringsloven. Dette vil i så fall komme i tillegg til eventuell opplæring etter integreringsloven.

Finn regelverk for nyankomne elever og voksne hos Utdanningsdirektoratet.

Opplæring i norsk og samfunnskunnskap for asylsøkere som er over 18 år og som bor i mottak

Asylsøkere over 18 år som bor i mottak, har plikt til å delta i opplæring i norsk og samfunnskunnskap. Opplæring i mottak skal bidra til at asylsøkere tidlig får kjennskap til norsk språk og samfunnsliv.

Finn ut mer om opplæring i norsk og samfunnskunnskap for asylsøkere i mottak - integreringsloven.

Mer om opplæring i Juridisk veileder til integreringsloven.

Målgruppe for opplæring i norsk og samfunnskunnskap 

Opplæring i norsk og samfunnskunnskap er en ordning som gjelder for ulike grupper innvandrere. Målgruppene for opplæring i norsk og samfunnskunnskap er regulert i integreringsloven.

Loven skiller mellom de som har rett og plikt til opplæring i norsk og samfunnskunnskap, og de som kun har plikt til slik opplæring. Det er personens alder og type oppholdstillatelse som bestemmer om de har rett og plikt, kun plikt eller verken rett eller plikt til opplæring i norsk og samfunnskunnskap.

Finn ut mer om målgrupper i Juridisk veileder til integreringsloven.

For de som deltar i introduksjonsprogram, er opplæringen en integrert del av introduksjonsprogrammet.

Les mer om introduksjonsprogrammet i Juridisk veileder til integreringsloven.

Oppstart av opplæring i norsk og samfunnskunnskap

Kommunen skal gi tilbud om opplæring i norsk og samfunnskunnskap så snart som mulig og senest innen tre måneder etter folkeregistrering i kommunen eller at krav om deltakelse blir fremsatt.

Kommunen skal samtidig lage en plan for opplæringen i norsk. Planen skal inneholde deltakerens norskmål og beskrive omfanget av opplæringen.

Finn ut mer om oppstart av opplæring i Juridisk veileder til integreringsloven.

Varighet og omfang av opplæring i norsk og samfunnskunnskap

Alle deltakere i norskopplæring skal oppnå et minimumsnivå i norsk, som også er deres norskmål. De som har rett og plikt til opplæring, beholder denne retten til norskmålet er nådd eller til de når den maksimale tidsrammen. Det er satt en maksimal tidsramme for hvor lenge opplæringen kan vare. Tidsrammen avhenger av deltakerens utdanningsbakgrunn:

  • Deltakere med utdanning på videregående nivå eller høyere har rett og plikt til opplæring i inntil 18 måneder.
  • Deltakere uten utdanning på videregående nivå eller høyere har rett og plikt til norskopplæring i inntil tre år.

For deltakere som kun har plikt til opplæring i norsk, gjelder plikten til norskmålet er oppnådd, med en maksimal opplæringstid på 225 timer.

Opplæring i samfunnskunnskap er 75 timer for alle og skal gjennomføres innen ett år fra tilbud om oppstart.

Finn ut mer om varighet og omfang av opplæring i Juridisk veileder til integreringsloven.

Finn ut mer om innholdet i opplæringen i norsk og samfunnskunnskap.

Registrering av opplæring i NIR

Kommunen skal registrere flere opplysninger i Nasjonalt introduksjonsregister (NIR), som deltakerens utdanningsbakgrunn, vedtak om opplæring, deltakelse og fravær fra opplæring i norsk og samfunnskunnskap.

Registrering i NIR (Nasjonalt introduksjonsregister (NIR).

Fant du det du lette etter?