Hva er et introduksjonsprogram?
Kommunalt tilbud forankret i introduksjonsloven
Introduksjonsprogrammet er et kommunalt tilbud og er en av de to ordningene i introduksjonsloven. Et vilkår for å ha rett til introduksjonsprogram, er at man har behov for grunnleggende kvalifisering.
Kommunen vurderer om personen er i målgruppa for ordningen og fatter et vedtak om tildeling av program (eller avslag).
Kommunen må gi god informasjon til de som er i målgruppa om ordningen på et språk de forstår. IMDi har utarbeidet informasjon om introduksjonsprogrammet på flere språk som kommunen fritt kan bruke til å informere nyankomne flyktninger.
Deltakerne mottar introduksjonsstønad så lenge de deltar i programmet.
Ved gjennomført eller avbrutt program skal det utstedes et deltakerbevis.
Helårlig og på fulltid
Programmet varer som regel i to år, men kan være kortere dersom personen ikke lenger har behov for å delta i programmet. Programtiden kan forlenges ved behov.
Programmet skal være på fulltid, det vil si:
- 37,5 timer per uke for et program uten krav til forberedelser eller etterarbeid, eller
- 30 timer per uke for et program hvor de ulike tiltak stiller betydelige krav til egenaktivitet
Deltakere skal følge stort sett de samme fraværsreglene som i arbeidslivet ellers. Ugyldig fravær gir trekk i introduksjonsstønad.
Innholdet i programmet
Hoveddelen av programmet skal bestå av opplæring i norsk og samfunnskunnskap og arbeids- eller utdanningsrettede tiltak.
Opplæring og tiltak skal beskrives og begrunnes i en individuell plan som er utarbeidet i fellesskap med og tilpasset den enkelte deltaker.
Roller og ansvar
Kommunen v/flyktningtjeneste eller programrådgiver, NAV og voksenopplæringen har forpliktende ansvar for introduksjonsprogram. Andre som kan ha viktige roller er frivillige organisasjoner og arbeidsgivere.
Les mer om samarbeid, roller og ansvar i introduksjonsprogrammet.